+385 40 650 000

Koju posteljinu i jastuke odabrati za hladnije jesenske noći?

Kalendarski je jesen odavno stigla. Iako nas je sunce zavaravalo svojim toplim zrakama cijelu prvu polovicu jeseni, treba se pripremiti na hladnije dane i tmurne oblake.

Osim što značajan broj ljudi ujesen počne osjećati depresiju, manjak energije i loše raspoloženje, hladniji dani i nedostatak sunca utječu i na naše obrasce spavanja. Dani su sve kraći i osjećamo se sve umornije u ranijim večernjim satima, a teško tonemo u san.

Zamjena ljetne posteljine

Hladniji dani zahtijevaju zamjenu laganijih ljetnih pidžama sve toplijim i debljim jesenskim i zimskim pidžamama, a osim toga vrijeme je i za zamjenu posteljine.

Većina nas se tijekom ljetnih mjeseci pokrivala samo ljetnom navlakom ili laganim ljetnim poplunom. Ujesen ga je potrebno zamijeniti posteljinom koja će nas čuvati toplima i osigurati nam kvalitetan san, koja je ispunjena debljim punjenjem i materijalima koji zadržavaju toplinu.

Lagane ljetne pokrivače ujesen je potrebno zamijeniti debljim poplunima

Koji posteljinu odabrati

Odabir kvalitetne posteljine od ključne je važnosti. Osim što nas grije ili rashlađuje, posteljina je u direktnom kontaktu s kožom tijela i lica.

Materijali koji se koriste za šivanje posteljine, plahta i navlaka za jastuke i poplune u pravilu su pamučni ili se radi o miješanju prirodnih materijala s poliesterom.

Bez obzira na ono što volite i u čemu se osjećate ugodno prilikom spavanja, kako biste se ujutro probudili odmorni i naspavani, najbolji je odabir posteljine od prirodnih tkanina poput pamuka. Tako svodite rizik od alergijskih reakcija na minimum i omogućujete koži da diše tijekom noći.

Naime, bez obzira predstavlja li za vas posteljina samo dekoraciju ili njome pokušavate izraziti svoju kreativnost i osobnost, o odabiru posteljine trebali biste dobro razmisliti.

Posteljina može imati i dekorativnu ulogu

Antialergijska posteljina

Odabir materijala od kojih se šiva posteljina uključuje i brigu da ona bude antialergijska i antibakterijska. Redovitim mijenjanjem jastučnica i navlaka za poplune sigurni ste da se u vašem krevetu neće nastaniti grinje, odnosno da će njihova pojava biti svedena na minimum.

Istraživanja su pokazala kako se u posteljini u gotovo polovici domaćinstava nalazi dovoljna razina grinja za razvoj alergija. Ne trebate dodatan razlog da obratite pažnju na antialergijsku zaštitu vas i članova vaše obitelji.

Kakvu navlaku za poplun i jastuk odabrati?

Preporuka je odabira pamučne posteljine i navlake za poplun i jastuk. Ona se lako održava, odnosno pere u perilici rublja na minimalno 60 °C, što je najmanja temperatura na kojoj se mora prati posteljina i navlaka za poplun i jastuk kako bi se uništile grinje.

Pamučna posteljina je najugodnija za kožu

Prednosti pamuka:

  • ugodan je za kožu
  • koža diše tijekom sna pa se manje znojimo
  • odličan je izolator te grije u hladnim mjesecima
  • djeluje mekano i antialergijski

Što se tiče odabira boje navlaka za poplun i jastuk, najbolje je odabrati one koje će se dobro uklopiti u interijer sobe. Ako je vaša spavaća soba neutralnih boja, posteljina u jarkim bojama podići će sobu i dati joj dašak topline.

Ako su namještaj ili zidovi vaše sobe dovoljno naglašeni bojama ili modernog dizajna, trebali biste odabrati navlaku za poplun i jastuk u neutralnim tonovima kako ne bi odskakala od ostatka interijera.

Jastuci za jesenski odmor

Posebnu pažnju biste trebali obratiti i na odabir jastuka. Ujesen se posteljina teže može prozračiti pa je podložnija nakupljanju grinja i prašine.

Posebno se to odnosi na jastuk na kojem držimo glavu cijelu noć i koji je u neposrednom kontaktu s našim dišnim putevima.

Jastuk koji ima perivu navlaku lakše se održava

Jastuk koji odaberete trebao bi biti antialergijski i antibakterijski. Ujedno, bitno je da ima perivu navlaku.

Hespo u svojoj ponudi ima jastuk prilagođen osobama koje pate od respiratornih problema, a koji je izrađen od visoko kvalitetne pjene s dodatkom ekstrakta sljeza, poznatog po smirujućem djelovanju.

Navlaka jastuka obogaćena je dodatkom vitamina E, aloe verom i uljem jojobe.

Osim toga, Hespo nudi i mogućnost odabira anatomskog jastuka koji omogućuje jedinstvenu raspodjelu pritiska tijela, uslijed čega je osigurana bolja cirkulacija i nestanak neugodnog pritiska.

Takav jastuk odlikuje izuzetna termo-senzibilnost materijala i održavanje optimalne temperature što ga čini idealnim odabirom za hladnije jesenske dane. Periva navlaka dodatna je sigurnost u borbi s grinjama.

 

Provjerite i ostalu ponudu jastuka za mirniji san

 

Izdvajamo iz našeg bloga

Najnovije teme…

Recept za zdrav san Iz našeg bloga izdvajamo… Saznaj više

Besplatni savjeti

Upiši svoju mail adresu i poslat ćemo ti besplatni upitnik koji te savjetuje oko izbora madraca