Antibakterijski jastuk, vaš saveznik u borbi protiv alergije

Alergije su bolest modernog doba. Radi se o preintenzivnoj reakciji imunološkog sustava na uobičajeno neopasne tvari, one na koje tijelo inače ne bi trebalo reagirati. Najčešće su alergijske reakcije uzrokovane...

Alergije su bolest modernog doba. Radi se o preintenzivnoj reakciji imunološkog sustava na uobičajeno neopasne tvari, one na koje tijelo inače ne bi trebalo reagirati. Najčešće su alergijske reakcije uzrokovane alergenima koji dolaze iz okoliša putem zraka, a rjeđe onima koje unosimo u tijelo putem hrane ili pića.

Najčešće razvijene alergije su:

  • peludna alergija,
  • alergija na grinje,
  • alergija na životinjske dlake,
  • alergija na plijesan,
  • alergija na hranu,
  • alergija na sunce.

Alergija se može pojaviti bilo kada, a koji su pravi uzroci nije poznato. Dokazano je kako pušenje u trudnoći povećava sklonost razvoju alergija, ali i da se ta sklonost nasljeđuje.

Simptomi alergije su curenje nosa, začepljenost ili svrbež nosa, suzenje ili crvenilo očiju, a posebno je neugodna pojava svrbeža u očima ili otekline očiju. Uz nekontrolirano kihanje ili kašljanje, nadražaj u grlu, promuklost, nesanicu ili glavobolje, kod težih oblika alergija javlja se i otežano disanje, a s vremenom i alergijska astma.

Alergija na pelud

Alergija na pelud javlja se od proljeća do rane jeseni, ovisno o tome kada cvjetaju biljke koje izazivaju alergiju. Zato je važno poznavati peludni kalendar i na vrijeme početi uzimati lijekove kako bi barem probali umanjiti simptome alergije. Kod jačih alergija rijetko se simptomi mogu do kraja suzbiti. Problem kod peludne alergije je taj što se teško može izbjeći izloženost alergenu. On je u zraku, širi se i nije čak ni dovoljno ne izlaziti iz kuće i ne otvarati prozore i vrata. Svaka mala mjera predostrožnosti umanjit će alergijsku reakciju, ali ne postoji način da se alergičari na pelud izoliraju. U konačnici, pelud im u kuću mogu donijeti i gosti na odjeći ili u kosi.

Alergija na grinje

Alergija na grinje može se javiti bilo kada, njima smo stalno izloženi.

Alergijska reakcija na grinje ima simptome karakteristične i za alergijsku reakciju na pelud (crvenilo, svrbež i suzenje očiju, curenje iz nosa, začepljen nos i kihanje), ali za razliku od peludne alergije, većina alergičara na grinje razvija oblik kroničnog rinitisa jer je izložena alergenu cijele godine.

Grinje su mikroskopski male životinjice koje vole topla i vlažna mjesta do kojih ne dopire sunčeva svjetlost. Nalaze se u kućnoj prašini, madracima, dekama, jastucima, u kauču, tapeciranom namještaju, tepisima i mnogim drugim mjestima gdje su skrivene od svjetlosti, a imaju dovoljno hrane. Naime, ti se sitni organizmi hrane ostacima ljudske kože.

Vrhunac alergija na grinje je zimski period, kada se zbog centralnog grijanja i nedovoljnog prozračivanja prostora grinje pojačano nakupljaju.

Ipak, ne treba očajavati. Kao i kod bilo koje druge alergije, potrebno je svesti izloženost alergenu na najmanju moguću mjeru. To prvenstveno znači da treba kuću redovito čistiti i provjetravati, ali to nije sve. Bitnije od toga je redovito čistiti madrac, jastuk i posteljinu. U krevetu se provede značajan dio svakog dana pa je i izloženost grinjama tada najveća.

Osim toga, iznimno je bitno na kakvom madracu ili jastuku spavate. Dobar san je bitan za zdravlje.

Alergičari bi morali brinuti o tome da im jastuk bude antibakterijski. Isto vrijedi i za madrac.

Antibakterijski jastuci

Ono najvažnije kod antibakterijskih jastuka i madraca je periva navlaka, odlična cirkulacija zraka i dobra provodljivost vlage. Na taj se način grinjama pokazuje da nisu dobro došle pa je vjerojatno da neće biti sretno nastanjene na vašem jastuku i madracu.

Jastuci koji su prilagođeni alergičarima razlikuju se materijalima od kojih su napravljeni, radi se uglavnom o prirodnim materijalima koji omogućuju da jastuk diše.

Navlake jastuka potrebno je redovito prati, a jastuk mijenjati svake dvije godine. Ne zaboravite da je i madrac potrebno periodično promijeniti.

Kontrola vlage u zraku, redovno čišćenje spavaće sobe i ostatka vašeg doma bitno je kako biste umanjili izloženost alergenima. Ali kvalitetan antibakterijski madrac i antibakterijski jastuk još su bitniji.

Provjerite ponudu Hespo jastuka

Ovaj članak pripada seriji Sve o jastucima.

Povezano