Odaberite jastuk prema vašim navikama spavanja

Jeste li znali da je, uz udoban madrac i odgovarajuću podnicu, glavni faktor koji utječe na kvalitetu vašeg sna dobar i kvalitetan jastuk.Trećinu života provedemo s glavom na jastuku. Nijedna aktivnost...

Jeste li znali da je, uz udoban madrac i odgovarajuću podnicu, glavni faktor koji utječe na kvalitetu vašeg sna dobar i kvalitetan jastuk.

Trećinu života provedemo s glavom na jastuku. Nijedna aktivnost se ne može mjeriti s duljinom vremena koju provedemo spavajući tijekom našeg životnog vijeka. Zato je nužno za zdravlje da jastuk bude kvalitetan i prilagođen našim potrebama.

Jastuk podupire glavu i vrat

Ako se ujutro budite umorni, patite od poremećaja sna ili vas tijekom noći bude bolovi u vratu, ramenima i kralježnici, ukočenost ruku ili glavobolje, možda je krivac loš i nekvalitetan jastuk.

Dobar jastuk, dakle onaj koji dobro podupire glavu i vrat, može spriječiti čitav niz zdravstvenih problema. Međutim, kao što svaki madrac nije dobar izbor za svakog, tako nije ni svaki jastuk.

Odabir savršenog jastuka ovisi o mnogo faktora, o vašoj tjelesnoj konstituciji i zdravstvenom stanju, ali ponajviše o navikama spavanja, točnije o položaju u kojem spavate. Stoga je to primarna stvar o kojoj biste trebali voditi računa prilikom kupnje novog jastuka.

Jastuk za spavanje na trbuhu

Za one osobe koje najčešće spavaju na trbuhu, stručnjaci savjetuju da svakako razmisle o kupnji jastuka punjenog mekanim poliesterskim vlaknima, to jest memorijskom pjenom, prirodnim guščjim paperjem ili svilom.

U novije vrijeme teško se na tržištu pronalaze jastuci punjeni pravim paperjem zato što se kod njih teže održava higijena, ali i zbog sve učestalijih pojava alergija na perje.

Ako volite spavati na trbuhu, najbolji odabir su mekani i vrlo tanki, gotovo ravni jastuci. Da biste izbjegli bol u donjem dijelu leđa, jastuk umjesto pod glavu možete podmetnuti pod trbuh.

Općenito je poznato kako spavanje na trbuhu nije dobra navika jer trpi donji dio kralježnice koji je u neprirodnom položaju.

Zbog glave okrenute u stranu mogu se pojaviti i glavobolja i bolovi u vratu. Kako biste se lakše odviknuli od spavanja na trbuhu, savjetujemo da nabavite veliki jastuk i spavate na boku držeći pritom dio jastuka ispred sebe.

Jastuk za spavanje na leđima

Ako ste jedan od onih koji čitavu noć mogu bezbrižno provesti spavajući na leđima, preporučujemo jastuke punjene čvršćim poliesterom. Osim što bi jastuk trebao biti čvršći, on bi trebao biti i tanji da ne gura glavu suviše prema naprijed.

Dobar odabir su jastuci čija je donja trećina zadebljana i koji podupiru vrat dok ležite na leđima.

Na tržištu postoje anatomski modeli jastuka koji su namijenjeni upravo spavanju na leđima, prilagođeni da podupiru stražnji dio vrata i glave.

Posebni jastuci za trudnice

Kako odmiče trudnoća, tako je trudnicama sve teže namjestiti se i naći pravilan položaj tijela, barem onaj koji će im omogućiti da utonu u san i mirno spavaju. Pred kraj trudnoće preostaje im jedino spavanje na boku koje im omogućuje da im beba i trbuh budu poduprti i ne predstavljaju opterećenje za tijelo.

Na trudnice se odnosi isto što i na one osobe koji uglavnom spavaju na boku. Za njih su najbolji izbor jastuci od memorijske pjene i čvršćeg lateksa.

Oni su uglavnom prilično tvrdi jastuci koji će pravilno popuniti prazninu između uha i vanjskog dijela ramena te dobro poduprijeti glavu i vrat.

Za takve spavače nije pogodan mali jastuk koji ne podupire dovoljno kralježnicu, ali se on može iskoristiti ako se stavi između koljena jer će tako smanjiti pritisak na bokove, koljena, gležnjeve i zglobove.

Jastuk za nemirne sne

Ako nemate svoj omiljeni položaj spavanja, već legnete u krevet u jednoj pozi koju tijekom noći promijenite nekoliko puta, tada trebate prilagodljiv jastuk koji će vam omogućiti normalan san na boku, prsima ili leđima.

Drugim riječima, za kvalitetan san treba vam srednje tvrdi jastuk, srednje visine s čvrstim i prilagodljivim punjenjem.

Stručnjaci preporučuju da se u tom slučaju odabere medicinski jastuk koji ima jezgru od poliuretanske pjene i osigurava anatomski položaj vratnog dijela kralježnice.

Može se upotrebljavati terapeutski i preventivno, jer pravilan položaj kralježnice pri spavanju osigurava miran san i osjećaj opuštenosti i odmora.

Kakve god imali navike spavanja, u Hespo ponudi možete pronaći jastuk koji će vam omogućiti kvalitetan san, pravilan položaj tijela tijekom spavanja i pridržavati vašu kralježnicu, vrat i glavu.

Pronađi jastuk za sebe

Ovaj članak pripada seriji Sve o jastucima.

Povezano