Izbornik
11.03.2019.

Dijeljenje kreveta s partnerom rijetko kad je tako divno i romantično kao na filmu. Jedna osoba hrče dok se druga okreće cijelu noć, a nerijetko dođe do svađe zbog otimanja pokrivača.

No, neki problemi nadilaze problem krađe pokrivača, pa tako sve više parova isprobava “razvod spavanja”.

Što je razvod spavanja? Jednostavno rečeno, spavanje u drugom krevetu ili drugoj spavaćoj sobi, što vam omogućava da se mirno naspavate po vlastitom rasporedu i u okruženju koje najbolje odgovara vašim potrebama.

Možda vam to zvuči ekstremno, ali ispostavlja se da bi odvojeno spavanje moglo biti ključ za kvalitetniji san, koji na kraju povećava kvalitetu svakodnevnog života.

Je li odvojeno spavanje ključ do kvalitetnijeg sna, a time i kvalitetnijeg života?

Odvojene spavaće sobe imaju pozitivno djelovanje na međusobne odnose i opće zadovoljstvo parova. Naime, čak jedan od šest parova spava odvojeno i smatraju to najboljim rješenjem vraćanja strasti u vezu.

Donosimo vam koje su to prednosti odvojenog spavanja.

Kvalitetan san

Dobar san je vrlo važan za vaše zdravlje, a mnogim ljudima teško se naviknuti na spavanje kraj partnera.

Uzrok tome mogu biti loše navike spavanja ili pojave kao što su:

To su samo neki od uzroka koji stvaraju probleme u spavaćoj sobi za koje “razvod spavanja” zvuči kao dobro rješenje, zar ne?

Kada imate krevet samo za sebe imate svoj mir i lakše se kvalitetno naspavati. Probudit ćete se odmorniji i raspoloženiji nego inače.

Poklanjat ćete više pažnje jedno drugome

Svaki par prolazi kroz tri ljubavne faze. One se dijele na:

 • faza požude ili romantike
 • faza fizičke privlačnosti
 • faza emocionalne povezanosti

Prva faza koja se često zove i faza “ružičastih naočala” je razina na kojoj parovi stvaraju temelje. Jednostavno žele biti zajedno i ne mare za moguće nesuglasice. Bitno je samo da su zajedno u krevetu. Druga faza je razina na kojoj pokušavate promijeniti partnera i čim više približiti slici idealnog partnera. Također se naziva i fazom borbe jer dolazi do prvih sukoba mišljenja. Zadnja faza predstavlja bezuvjetno prihvaćanje partnera. Par je svjestan međusobnih pozitivnih i negativnih osobina te ih prihvaća ili pronalazi način za sporazum.

Jeste li već skinuli ružičaste naočale?

Prema tome odvojeno spavanje uopće ne bi trebalo zvučati kao loša ideja. Naime ako ste došli do te faze života i zajedno se odlučili za odvojeno spavanje, partner će vam sigurno poklanjati više pažnje i tražiti više prilika kako bi se “uvukao” pod vaš pokrivač

Možete urediti spavaću sobu po vlastitom ukusu

Sigurno ste razmišljali o tome kako kako bi vaša savršena spavaća soba izgledala da ste samo vi glavni i odgovorni. Možete odabrati kakav krevet i namještaj ćete imati. Zidovi mogu biti u boji koju ste oduvijek htjeli, a možete objesiti i onu sliku koju ste dobili kao poklon za vjenčanje ali vaš partner ju ne može smisliti, dok je vama predivna.

Kako bi vaša spavaća soba izgledala da ne morate raditi kompromise?

Spavaća soba je mjesto gdje bi se trebali osjećati ugodno. Ona postaje utočište u kojem vrijede samo pravila koja sami postavite. Personalizirajte sobu kako god vama to odgovara. Ako želite jednostavan drveni krevet s ladicom gdje ćete spremati omiljene knjige ili moderni klizni ormar s velikim zrcalom, odluka je u potpunosti vaša.

Vjerujemo da ste se sad već duboko zamislili i pitanje koje si postavljate je zašto uz sve te mogućnosti još uvijek dijelite spavaću sobu s vašim partnerom. Srećom, “razvod spavanja” više nije tabu tema.

 

Odlučite li isprobati “razvod spavanja”, osim što ćete se čvrsto naspavati, možda ćete otkriti da noćna odvojenost dovodi do toga da je zajedničko provedeno vrijeme puno kvalitetnije.

A naravno, trebat će vam i novi krevet

 

HESPO KREVETI

 

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • hespo.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Hespo na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Hespo je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Hespo je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Hespo Web stranicama.