Izbornik
10.12.2018.

Neke stvari je lakše reći nego učiniti. Na primjer - zaspati kada za to još nismo spremni. Možda nam zdrav razum govori da je vrijeme za spavanje, ali naše tijelo se neda. No, mi otkrivamo kako lako i brzo zaspati.

Svi znamo kako je kvalitetan san važan za normalno funkcioniranje organizma.

No, ako spadate u one koji imaju problema sa spavanjem ili usnivanjem, onda imate problem. 

Slijedite naših nekoliko savjeta koji će vam pomoći da zaspite što prije, a Novu godinu ne dočekate s podočnjacima ispod očiju.

 

1. Postavite točno vrijeme odlaska u krevet

Definiranje točnog vremena u kojem ćete se prisiliti na odlazak u krevet svaku večer može biti vrlo korisno - fizički, a i psihički.

Kroz neko vrijeme vaš će um na neki način biti ‘isprogramiran’ i prepoznat će da je vrijeme za opuštanje i odmor.

Redovito vrijeme spavanja također pomaže vašem mozgu prilagodbu proizvodnje hormona serotonina i melatonina koji reguliraju biološki sat i uspavljuju organizam.

 

2. Uspavajte se čitanjem u krevetu

Jedan od najboljih i najpoznatijih trikova za brže uspavljivanje je prigušiti glavna svjetla spavaće sobe, upaliti noćnu svjetiljku i čitati dobro štivo.

Sadržaj ne mora biti neka kvantna fizika već nešto laganije kao neki krimić ili možda ljubić.

Čitanje je isto tako dobro, jer ne koristite elektroničke uređaje koji previše stimuliraju um.

Dakle, sljedeći put kada se borite sa snom, uzmite knjigu i laka vam noć :)

 

3. jedite namirnice koje uspavljuju 

Zacijelo vam je već dosta slušati o svim prednostima zdrave prehrane, a priznajemo i nama.

Međutim, vrsta prehrane zaista može imati negativan ili pozitivan utjecaj na kvalitetan san.

Mnoga istraživanja su pokazala da povećani unos voća, povrća i mahunarki može poboljšati vaš san i skratiti vrijeme koje je potrebno da usnete u san.

Ovakvim unosom hrane povećavate razinu magnezija, kalija i drugih zdravih minerala koji su potrebni organizmu.

U prehranu svakako uključite puretinu, zobenu kašu i razne sjemenke.

Ova vrsta hrane bogata je esencijalnom aminokiselinom triptofanom koja izaziva pospanost.

Ako vam se teško prebaciti na zdravu prehranu samo mislite kako ćete za nekoliko dana biti na novogodišnjoj zabavi i koje ćete sve ukusne delicije moći isprobati.

Vrijedi se žrtvovati još ovih par dana :)

 

4. Isključite elektroničke uređaje u spavaćoj sobi

Jedan od najvećih i najboljih trikova za spavanje u modernom dobu je ukloniti sve elektroničke uređaje iz spavaće sobe kako se ne bi do kasno u noć igrali s njima.

Brojna istraživanja su otkrila kako emitiranje plavog svjetla iz elektroničkih uređaja smanjuje sposobnost mozga da proizvede hormon spavanja melatonin.

Isto tako, elektronički uređaji previše stimuliraju mozak, pa se on ne može kvalitetno opustiti prije nego što uđe u fazu spavanja.

Pokušajte isključiti laptop, mobitel ili tablet oko sat vremena prije nego što odete u krevet, tako da se vaš mozak ima vremena opustiti i omogućiti vam kvalitetan san.

 

5. Temperatura spavaće sobe neka bude hladnija

Temperaturu spavaće sobe držite što je moguće hladnijom - ali ne previše.

Godine znanstvenih istraživanja pokazale su kako je temperatura tijela ključna za kvalitetan san.

Kada drijemate tjelesna temperatura prirodno opada, stoga je od velike koristi održavanje spavaće sobe hladnom.

Na sličan način djeluje i topla kupka prije spavanja jer se padom temperature tijelo nakon kupke tijelo opušta i zato se osjećate pospano.

 

6. Prije odlaska u krevet popijte toplo mlijeko

Posljednji trik koji vam možemo otkriti za brže usnivanje je da prije spavanja popijete čašu toplog mlijeka.

Dobro, istina je kako ništa novog ne otkrivamo, ali možda niste znali kako je znanstveno dokazano da šalica toplog mlijeka zaista djeluje.

Mlijeko je bogato aminokiselinom triptofan koja djeluje uspavljujuće na organizam.

Osim toga, pijenje toplog mlijeka može imati nesvjesni psihološki učinak jer se podsvjesno prisjećamo djetinjstva i mame koja nam je ovaj napitak nosila u krevet.

Želimo vam ugodan odmor.

 

jastuci madraci kreveti

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • hespo.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Hespo na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Hespo je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Hespo je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Hespo Web stranicama.