Utjecaj blagdana na promjenu obrazaca spavanja

Prosinac je za mnoge najljepši mjesec u godini. Djecu oduševljava Sveti Nikola koji puni ulaštene čizmice u prozoru, kićenje bora, božićno jutro kad nas posjećuje Djed Božićnjak i nosi poklone.Odrasli...

Prosinac je za mnoge najljepši mjesec u godini. Djecu oduševljava Sveti Nikola koji puni ulaštene čizmice u prozoru, kićenje bora, božićno jutro kad nas posjećuje Djed Božićnjak i nosi poklone.

Odrasli su jednako tako sretni u vrijeme zimskih blagdana, često i mnogo sretniji nego u vrijeme ljetnih godišnjih odmora.

Nisu pokloni u pitanju, božićni blagdani nose mnogo više.

Blagdanske proslave

Prosinac je čaroban mjesec, osjeća se zajedništvo, pozitivna energija, obitelji su na okupu i svi su posebno raspoloženi.

Blagdanski datumi su se ove godine odlično poklopili za sve one koji planiraju spojiti neradne dane i imati jedan dugačak zimski odmor.

Prilika je to za organizaciju glamuroznih božićnih i novogodišnjih proslava, otmjenih domjenaka i raskošnih zabava

Bilo da se radi o privatnoj božićnoj zabavi, uredskom slavlju ili ekskluzivnom domjenku s poslovnim partnerima, jedno im je zajedničko: radi se o kasnovečernjim proslavama koje uključuju večere u sljedovima ili bogate catering ponude švedskog stola.

Ništa drugačije nije ni unutar obiteljskih domova. Peku se fini kolači, rade se tradicionalna zimska jela, ugošćuju prijatelji i rodbina, odlazi na druženja i tradicionalna blagdanska čestitanja.

Jednako kao i u slučaju poslovnih, i unutar obiteljskih druženja tijekom blagdana često ostajemo predugo budni, konzumiramo veće količine hrane i pića od onog što je za nas uobičajeno, smanjujemo fizičke aktivnosti ili u potpunosti prestajemo vježbati.

Sve to dovodi nas u rizik da u novu godinu uđemo umorniji nego ikada.

Posljedice neprospavane noći

Već i jedna noć u kojoj se nismo dovoljno naspavali ostavlja posljedice na naše zdravlje i otežava funkcioniranje organizma, smanjuje koncentraciju, sposobnost pamćenja i razinu energije. Osim toga, umor dovodi do osjećaja neraspoloženosti i potištenosti.

Zamislite kada se naniza nekoliko takvih noći jedna za drugom. Promjene u obrascima spavanja odrazit će se nepovoljno na cijeli organizam.

Naravno da ćete otići na blagdanski domjenak i da ćete organizirati druženje s prijateljima. Vrijeme oko Božića i Nove godine namijenjeno je opuštanju i zajedništvu. Ostat ćete budni koju noći duže nego ste mislili, ali nemojte dozvoliti da se takav gusti raspored protegne na više dana.

Usvojite jednostavna pravila za blagdanski odmor

Ako je blagdansko vrijeme, vrijeme za opuštanje i odmor, onda biste si upravo to trebali i priuštiti.

Ostanete li duže budni koju noć, omogućite si dovoljno vremena ujutro da se naspavate. Otkažite sve druge obaveze, zamračite sobu i utišajte mobitel. Bitno je da nadoknadite san.

Iako je tijelo naviklo na određeni ritam sna i prepoznat će da ste daleko promašili vrijeme kada ste trebali leći, bit će vam zahvalno kada ujutro shvati da ste se i probudili kasnije no što to običavate.

Dan nakon što ste kasno legli proglasite vašim danom, dozvolite si da ostanete dugo u pidžami, uzmite vremena za prvu jutarnju kavu i poigrajte se s djecom. Navečer probajte ranije leći.

Ako sutradan radite i nećete se moći kasnije dići, skratite večernje druženje i na vrijeme legnite.

Poštujte ranije usvojene obrasce sna i omogućite si kvalitetan odmor.

Uložite u kvalitetan san

Kvalitetan madrac koji će pružati potporu tijelu i dobar krevet preduvjeti su za dobar san. Jednako važna je i kvalitetna podnica i jastuk koji bi trebao biti antibakterijski i antialergijski.

Nova godina je vrijeme kada okrećemo novu stranicu i prilika da uvedeno promjene koje će poboljšati kvalitetu života. Ništa nije toliko važno kao kvalitetan san. Kad smo odmorni, puni smo energije i spremni za sve što nas čeka.

Ovih blagdana kupite vrhunske poklone za sebe i svoju obitelj. Nove, visoko kvalitetne madrace koji će omogućiti kvalitetan san kroz mnoge blagdane što dolaze.

Donesite dobru odluku.

Provjerite ponudu Hespo madraca

Ovaj članak pripada seriji Sve o higijeni sna.

Povezano