Pravilna prehrana za bolji san

Umorni ste, neispavani i razdražljivi? Jesensko vrijeme obično i jest ono kada nam se organizam polako uspavljuje ili se osjećamo depresivno i melankolično, a da ne možemo utvrditi pravi razlog...

Umorni ste, neispavani i razdražljivi? Jesensko vrijeme obično i jest ono kada nam se organizam polako uspavljuje ili se osjećamo depresivno i melankolično, a da ne možemo utvrditi pravi razlog za to. Sve kraći i hladniji dani, nedostatak sunca i svjetla može biti razlog tome.

Osim što smo neraspoloženi, jesen je vrijeme kada mnogi ljudi počinju osjećati probleme sa snom. Ili nekvalitetno spavaju uz učestala noćna buđenja ili teško tonu u san.

Međutim, ako takvo stanje potraje duže od par dana, očigledno se radi o drugim problemima ili uzrocima vaših smetnji. Tijelo se na različite klimatske i vremenske uvjete lako privikne u nekoliko dana, ali kronična nesanica, ako se isključe zdravstveni razlozi, može biti i posljedica nepravilne prehrane.

Povezanost prehrane i kvalitete sna

Naime, kvalitetna, zdrava i uravnotežena prehrana može, u kombinaciji s redovitom tjelesnom aktivnošću, povoljno utjecati na vaše obrasce spavanja, a razlog nesanici u mnogo slučajeva leži baš u nezdravoj prehrani.

Ako se godinama zdravo hranite i svejedno imate problema s nesanicom morate biti svjesni činjenice da se ne radi samo o unosu dovoljne količine voća i povrća, vlakana, vitamina ili minerala. Da, zdrava prehrana će sigurno promijeniti vaš život i zdravlje nabolje.

Bitna je kombinacija namirnica

Međutim, ako govorimo o problemima sa snom ne radi se samo o zdravoj prehrani općenito, radi se o konzumaciji određenih namirnica i njihovom pravilnom kombiniranju.

Neke će vas namirnice držati budnima, dati vam energije i učiniti aktivnima, a spadaju u red iznimno zdravih namirnica, kao što je to cikla, avokado, batat ili banane. Takve namirnice trebalo bi izbjegavati prije odlaska u krevet ako teško tonete u san, iako su ekstra zdrave i svakako biste ih trebali konzumirati u prvom dijelu dana.

Hrana za lakši san

Ako imate problema sa spavanjem, često se budite i svaki vas šum prene iz sna, trebali biste birati onu hranu koja povoljno utječe na vaš živčani sustav, smiruje vas i opušta.

Primjerice, takve su namirnice grah, kupine ili maline jer pospješuju stvaranje hormona serotonina u tijelu i utječu na bolje raspoloženje i oslobađanje napetosti.

Za one koji nemaju nikakvih problema s utonućem u san, ali se ubrzo bude i tako nekoliko puta na noć, najbolje bi bilo pokušati s visokoproteinskim obrokom prije spavanja poput kombinacije oraha i zrelog sira.

Za večeru konzumirajte hranu koja sadrži nutrijente poput magnezija koji opušta mišiće i smiruje tijelo.

Namirnice koje treba izbjegavati

Za uravnoteženo spavanje, osim pažljivog biranja namirnica za večeru i manje količine obroka, treba misliti i na ono što pijemo. Kava, energetski napitci, gazirana pića ili biljni čajevi koji daju energiju organizmu strogo su zabranjeni za sve one koji imaju problema sa snom. Učinak kofeina iz kave, Coca Cole ili nekih vrsta čajeva može trajati i do 10 sati.

Popis namirnica koje treba izbjegavati prije spavanja:

  • šećer, čija pretjerana konzumacija dovodi do nestabilne razina šećera u krvi i učestalog noćnog buđenja;
  • crno vino i ostale vrste alkohola koji nepovoljno utječu na funkcioniranje organizma i remete san;
  • umjetni zaslađivači koji će vas napuniti energijom i držati budnima;
  • začinjena i ljuta hrana;
  • prerađena hrana, primjerice naresci i suhomesnati proizvodi jer sadrže puno natrija koji podiže krvni tlak i dovodi do dehidracije tijela te tako nepovoljno utječe na san.

Hrana koju se preporučuje konzumirati za lakši san:

  • puretina, piletina, morski plodovi i soja;
  • jogurt i ostali mliječni proizvodi, posebno kozji sir;
  • orasi, bademi i drugi orašasti plodovi u manjim količinama;
  • grah jer sadrži puno vitamina B;
  • špinat, blitva, kelj i kupus kao vrijedni izvori magnezija;
  • čaj od kamilice koji ima umirujuća svojstva.

Osim pravilne prehrane, za kvalitetu sna bitan je i kvalitetan madrac i jastuk. Ako i dalje imate problema sa snom, provjerite nije li možda vrijeme za promjenu madraca ili kupnju novog kreveta i podnice. Osim toga, istrošen i deformiran jastuk budit će vas u noći zbog nepravilnog pridržavanja vratne kralježnice.

Učinite sve da se dobro naspavate jer je to preduvjet za zdrav život.

Provjerite ponudu Hespo madraca

Ovaj članak pripada seriji Sve o higijeni sna.

Povezano