Izbornik
Često buđenje noću treba ozbiljno shvatiti
03.06.2019.

Kod žena, znojenje može biti posljedica niske razine estrogena, koje se smanjuje neposredno prije ili za vrijeme menopauze. Muškarci koji se znoje po noći, čak i kada nije tako toplo, mogu imati niski testosteron.

Većina nas se redovito budi noću i do nekoliko puta, ali ponekad prečesto buđenje usred noći nije nešto što bismo trebali zanemariti.

Iako je prirodno probuditi se tijekom noći, bez da smo toga svjesni, naše tijelo nam nerijetko želi time nešto poručiti.

Evo najčešćih razloga zašto se noću budimo te uzroka koji nam stvaraju pritom probleme.

Bolovi u nogama popraćeni grčenjem mišića

Uzrok: pretjerano vježbanje, masna hrana, statini

Pretjerano vježbanje može smanjiti razinu kalcija i magnezija u organizmu, koji su neophodni za širenje i skupljanje mišića.

Zbog toga dolazi do grčeva u donjim ekstremitetima za vrijeme spavanja, što rezultira buđenjem.

Bolovi u nogama mogu biti razlog učestalog noćnog buđenja

Osim tjelovježbe u pogrešno vrijeme, dakle manje od 2 sata prije odlaska u krevet, još jedan okidač za grčeve u nogama su masne naslage na arterijama koje tako otežano opskrbljuju tijelo hranjivim tvarima.

Dijabetičari su posebno pod povećalom budući da moraju neprestano pratiti razinu šećera u krvi.

U tom slučaju, vašem srcu možete pomoći uzimanjem statina, odnosno skupine lijekova koji smanjuju razinu kolesterola, no oprezno.

Jedna američka studija je, naime, pokazala 20% veći rizik od grčeva u tim slučajevima, a liječnici ovaj simptom pripisuju učinku tih lijekova na mišićne enzime.

I ne zaboravite na sindrom nemirnih nogu. On također može izazvati grčeve u nogama.

Istezanje, kupanje i dovoljna hidratacija mogu pomoći.

Problemi s leđima

Uzrok: madrac, artritis, upala diska

Za kvalitetno, mirno i zdravo spavanje neki stručnjaci kažu kako bismo trebali promijeniti madrac svakih 8 do 10 godina.

Madrac ne smije biti pretvrd, ali ni premekan.

Optimalnu sredinu ćete pronaći tako da legnete na leđa i ako postoji prevelika rupa između vaše kralježnice i madraca, tada je pretvrd.

S druge strane, ako stavite ruku između madraca i kralježnice i ne možete je lako izvaditi, riječ je o premekanom madracu.

Ne ignorirajte bol u leđima jer može biti znak ozbiljnih bolesti

Ako patite od artritisa, njegovi simptomi će vas vjerojatno probuditi, jer upalne kemikalije su aktivnije od 23 do 3 sata.

Redovita i intenzivna bol, međutim, može značiti i upalu diska kralježnice ili rijetko spinalni tumor.

Madrac ne smije biti pretvrd, ali ni premekan, jer u protivnom može uzrokovati bol u kralježnici

Problemi s disanjem

Uzrok: astma, srčani problemi

Ako imate astmu, spavanje vam može učiniti da se osjećate još i gore.

Naime, u ležećem položaju sluz se može akumulirati u dišnim putevima stvarajući pritisak na pluća.

Ružan san

Uzrok: konfuzno uzbuđenje / noćni strahovi

Situacija u kojoj nas nešto probudi iz dubokog sna i ne možemo se na prvu sjetiti gdje smo.

Neki dijelovi našeg mozga pritom ostaju u stadiju sna, čak i kada se probudimo kaže dr. Nerina Ramlakhan, energetski konzultant i stručnjakinja za spavanje u Capio Nightingale Hospitalu u Londonu.

Kako biste si pomogli, izbjegavajte alkohol i cigarete, ali i gledanje u ekran prije spavanja.

Pretjerano znojenje 

Uzrok: Hormoni, alkohol

Čašica žestokog pića može nam pomoći da lakše zaspimo, ali to narušava naše regenerativne obrasce spavanja.

Alkohol također uzrokuje proširenje krvnih žila u koži, što može povećati osjećaj topline.

Noćno znojenje može biti posljedice upotrebe lijekova

Noćno znojenje može biti i nuspojava antidepresiva, što može povećati razine hormona stresa poput noradrenalina.

Kod žena znojenje može biti posljedica niske razine estrogena, koje se smanjuje neposredno prije ili za vrijeme menopauze.

Muškarci koji znoje po noći, čak i kada nije tako toplo, mogu imati niski testosteron.

Noćno znojenje može značiti probleme poput raka ili srčanih problema, pa ako je često, možda biste trebali vidjeti liječnika opće prakse.

Učestalo mokrenje

Uzroci: nestabilni mjehur, prostata

Učestalo noćno mokrenje može biti simptom zdravstvenih problema

Kako s godinama prostata raste, zbog svoje veličine pritišće mjehur, pa imamo potrebu za češćim mokrenjem.

Lijekovi i vježbe (Kegelove) mogu pomoći opustiti mišiće u prostati i smanjiti je, no povećana prostata može biti pokazatelj nekih većih zdravstvenih problema, pa je ne bi trebali olako shvatiti.

Također, bubrezi proizvode više urina što smo stariji. Osim toga, naš mjehur postaje nestabilniji kako starimo, tako da stariji ljudi osjećaju da ga trebaju isprazniti čak i kada je djelomično pun.

Uzrok može biti čak i bubrežni kamenac, stoga budite na oprezu.

 

Da bi vaš san bio blaži, koristite antibakterijski jastuk s jezgrom od visco-elastične pjene.

 

Ponuda jastuka za tvrđi san

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • hespo.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Hespo na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Hespo je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Hespo je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Hespo Web stranicama.