Izbornik
19.11.2018.

Jesen je doba u kojem se smanjuje broj sunčanih sati i vrijeme u kojem nam je dovoljno hladno da bi cijelu noć čvrsto spavali. 

Sigurno ste primijetili kako vam je jako hladno kada bose noge spustite na pod. A jeste li primijetili kako vam se još teže probuditi ujutro?

Jesen uvijek donosi promjene, pa tako i promjene kod spavanja. Koje definitivno nisu loše. 
Nakon hladne večeri nekako se lakše uvući u topli krevet. Nema više straha od nedostatka zraka u sobi i preznojavanja uslijed visokih temperatura.

Kraj rujna predstavlja i kraj sezone alergija pa se kroz jesen doista lakše diše. Uz to, ona šalica čaja koju prije spavanja popijemo u hladnijim danima lakše nas uspava.

I što još? Na početku jeseni ne palimo grijanje pa nam je temperatura u sobi oko 16 do 18 stupnjeva što je čini idealnom za duboki san.  

Da, jesen je doista najbolje doba godine za čvrst san. I za to postoji niz dobrih razloga. 

 

Jesen je hladnija, ali nije hladna

Ako tijekom sunčanog jesenskog dana otvorite prozore u sobu će ući topli zrak. A svježi zrak svakog dana znači i bolji san tijekom noći. 

 

Mrak se ranije spušta

Kome se spava u 8 sati navečer usred srpnja kada je vani još sunčano i svjetlo? Sunce nas tijekom ljeta doista puni energijom. No nakon 23. rujna, nakon jesenskog ekvinocija, mrak počinje ranije padati, pa se tijelo ranije počinje pripremati za odlazak na spavanje. 

 

Jesen je vrijeme za dekicu i čaj

Kada je vani toplo nekako vam je žao vrijeme provoditi na kauču grleći dekicu i ispijajući šalicu čaja. Ljeto je vrijeme za hlađenje na terasi uz hladnu limunadu ili bocu piva kada konačno padne mrak. 

No jesen je idealno vrijeme za boravak na kauču s dekicom i čajem uz neku laganu seriju ili još bolje - uz knjigu. 

Znate, ono vrijeme kada još ne idete spavati, ali ne bi odmah krenuli na spavanje. Ako imate djecu, to je ono vrijeme kada klinci odu na spavanje i sve je tiho. 

U to vrijeme ne bi trebali još suđe stavljati prati ili ići platiti račune. To je vrijeme za opuštanje. Osim čitanja knjige u to vrijeme možete se uvući i u toplu kupku.

Smirivanje tijela i uma prije spavanja ključni je faktor za čvrst i miran san. 

 

Pripreme za hibernaciju

Priroda je dala svoje plodove, životinje su uspjele skupiti zalihe za narednu zimu i spremaju se za san. 
Iako ljudska vrsta ne hibernira, to ne znači da na nas baš nimalo ne utječu iste prirodne promjene zbog kojih sisavci spavaju zimski san: skraćen broj sati danjeg svjetla, pad temperature i promjena hormona u tijelu životinja.

 

Jesen, godišnje doba bez alergija

Proljeće i ljeto većini ljudi donose radost i veselje. Za druge znače jad. Iz godine u godinu sve više ljudi postaje alergično na pelud koji baš tijekom toplih mjeseci putuje zrakom.

Na jesen peluda više nema, a s lišćem opada jad alergičara. 

Kako to utječe na spavanje? Vrlo dobro jer uz manje šmrcanja, natečenih očiju i kihanja spavanje je puno bolje. 

Iskoristite jesen! Oporavite se od svih ljetnih napora i utoplite se.

Spavajte na udobnim madracima i odmorite se. 

 

jastuci madraci

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • hespo.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Hespo na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Hespo je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Hespo je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Hespo Web stranicama.