Izbornik
25.02.2019.

Jedna ovca, dvije ovce, tri ovce... čekaj, zašto brojimo ovce?

Brojanje ovaca kako bi lakše zaspali metoda je koja se čini starom koliko i vrijeme. Ali jeste li ikada razmišljali o tome zašto brojimo baš ovce? Zašto ne mačke? Ili pse?

Iako nije posve točno poznat izvor teorije zašto ljudi broje ovce da zaspu, postoji nekoliko spekulacija. Najpopularnije uvjerenje ima veze s pastirima u srednjovjekovnoj Britaniji.

Ako su pastiri koristili komunalnu ispašu, bili su dužni zadržati svoje ovce na broju svake noći, očigledno. Dakle, prije nego što su krenuli na spavanje, morali su provjeriti jesu li sve ovce na broju.

Jesu li sve ovce na broju?

No, barem jedna knjiga tvrdi da veza između ovaca i sna traje duže. Poglavlje u Disciplini Clericalis, knjizi bajki iz 12. stoljeća, sugerira da je brojanje ovaca već stoljećima bila priznata praksa u islamskoj kulturi.

Rano pozivanje na brojanje ovaca kao sredstva za utonuti u san mogu se naći u “Primjeri iz političke ekonomije” (Illustrations of Political Economy), djelu Harriet Martineau iz 1832.

Još ranije se može naći u "Don Quijote" Miguela de Cervantesa iz 1605. (samo što Cervantes umjesto ovaca broji koze).

Hoćete li stvarno brže zaspati?

Očigledno, prvo biste mogli tražiti druge opcije. Angažiranje mozga u opuštajućem, ponavljajućem zadatku usporava um i brani nas od stresnih misli. Nažalost, brojanje ovaca nije jedan od tih korisnih zadataka.

Eksperiment koji su proveli istraživači sa Sveučilišta Oxford, iako nisu uključili stoku kao predmet vizualizacije, otkrio je da su ispitanici koji su zamišljali plažu ili vodopad bili prisiljeni više se mentalno naprezati i brže su zaspali od onih kojima je rečeno da "jednostavno" odvrate misli od briga.

Probajte si zamisliti neki prizor koji vas opušta.

Osim zamišljanja nečega opuštajućeg, tehnike disanja su također vrlo učinkovite za spavanje.

Tehnika disanja 4-7-8  

Tehnika 4-7-8 temelji se na indijskoj tehnici disanja pranajami, a sastoji se od tri faze po kojima je dobila ime. Što je dulje prakticirate, nakon nekog vremena trebali bi moći zaspati u roku minute:

 • Sjednite ili legnite na krevet
 • Postavite vrh jezika iznad gornjih zuba
 • Zatvorite usta i udišite kroz nos dok u sebi odbrojavate četiri sekunde
 • Zadržite dah u trajanju od sedam sekundi
 • Polako izdišite kroz usta osam sekundi

Tehniku primjenjujete dva puta dnevno tijekom dva mjeseca ili sve do kad ne uspijete zaspati u roku 60 sekundi.

Ako ste početnik i teško vam je izdržati 15 sekundi bez udisanja (7 sekundi zadržavanje daha i 8 sekundi izdisaja), pokušajte skratiti trajanje.

Važno je da ritam uvijek bude takav da izdah traje dvostruko duže od udaha jer tako ćete prevariti svoje tijelo da je već u stanju opuštenosti.

Popularna kultura i brojanje ovaca

Iako je praksa uglavnom stereotipna, a rijetko se koristi kao rješenje za nesanicu, crtani filmovi, stripovi i drugi masovni mediji toliko ju često navode da je postala duboko ukorijenjena u pojam sna popularne kulture.

Serta, američki proizvođač madraca, imao je vlastito krdo ovaca za brojanje koje je koristio u reklamama za madrace, a čak su prodavali i plišane igračke ovaca.

U epizodi popularnog stop motion crtanog filma pod nazivom "Championsheep”, Shaun the Sheep proslavio je Olimpijadu u Londonu 2012 godine. U epizodi "Steeplechase" nastupio je Shaun i njegove kolege ovce koje su sudjelovale u utrci s preponama.

Pas, Blitzer, koji je bio sudac, i ostale ovce i domaće životinje, koji su bili gledatelji, zaspali su promatrajući Shauna i ostale ovce kako trče po stazi i preskaču prepone.

Utrku možete pogledati ovdje. Ali na vlastitu odgovornost.

 

 

Ako brojanje ovaca ne pomaže, možda da probate s novim madracem? Trebate brojati samo do jedan.

 

Hespo madraci

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • hespo.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Hespo na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Hespo je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Hespo je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Hespo Web stranicama.