Izbornik
14.10.2019.

Više je mogućih razloga zašto djeca dolaze spavati mami i tati u krevet, od toga da se boje mraka do želje da nadoknade vrijeme s roditeljem koji im nedostaje tijekom dana. U najvećem broju slučajeva zapravo se radi o jednostavnom razlogu, djeca osjećaju potrebu za sigurnošću, a blizina mame i tate upravo to im daje.

Više od 50 posto djece do navršene šeste godine života svaku noć provodi u roditeljskom krevetu. Uglavnom su tamo od rođenja.

Majkama je najjednostavnije, u vremenu kad doje, imati djecu pored sebe. Česti noćni podoji u takvim okolnostima omogućuju im da uhvate više sna nego što bi to bio slučaj kada bi se morale dizati po dijete koje plače i koje je gladno. Djeca koja spavaju u kinderbetu kraj roditeljskog kreveta, nakon što ga prerastu samo se presele k mami i tati.

Majke su "krive"

Kulturološki se majke smatra nježnijima i emotivnijima pa ih se etiketira kao glave “krivce” zašto djeca spavaju u krevetu s roditeljima. Plaši ih se da će tako razmaziti djecu, patološki ih vezati uz sebe i učiniti nesamostalnima.

To ne može biti dalje od istine. Pokazalo se da su djeca koja spavaju s roditeljima u krevetu emotivno stabilnija, zrelijih reakcija i samostalnija u odnosu na djecu kojoj su roditelji zabranili da s njima spavaju.

Djeca koja spavaju s roditeljima emotivno su stabilnija

Posebno se to odnosi na onu djecu čiji su roditelji slušali savjete kako da najbolje odviknu dijete od spavanja u njihovom krevetu pa ih puštali da plaču u svojoj sobi sve dok ne zaspu. Djeci se na taj način šalje kriva poruka da roditelj nije uvijek tu za njih, da neće doći kada će ga trebati da mu pruži utjehu.

Benefiti spavanja u roditeljskom krevetu

Osim što su djeca koja su spavala s mamom i tatom u krevetu zrelija i samostalnija, oni imaju više samopouzdanja i ostvaruju bolje rezultate u obrazovnom sustavu.

Ako govorimo o malim bebama, benefiti za njih još su veći, posebno ako ih majka doji. Osjećaju se sigurnima, a zbog češćih noćnih podoja sitiji su i bolje spavaju.

Spavanje dojenčadi s roditeljima u krevetu povezuje se i sa smanjenim rizikom od sindroma iznenadne dojenačke smrti. Tako mala djeca preuzimaju obrasce disanja u snu od svojih roditelja i rjeđe ulaze u najdublju fazu sna kada se on najčešće i događa.

Djeca koja spavaju s roditeljima, kažu liječnici, imunološki su stabilnija, a to povezuju s manjkom stresa kojem bi inače bili izloženi sami u vlastitoj sobi.

Djeca često dolaze u mamin i tatin krevet jer se boje mraka

Minusi zajedničkog spavanja

Osim što dolaskom djece u krevet majka i otac neminovno gube dio svoje intime, ako jedan od roditelja inzistira da dijete spava s njima u krevetu, a drugi se oštro protivi, posljednji bi se mogao osjetiti odbačenim i izoliranim. Rođenjem djeteta u odnosu među partnerima ionako dolazi do velikih promjena, mnogo je manje vremena kojeg mogu posvećivati jedno drugome i prirodno dijete postaje centar obitelji.

Zreli, odrasli ljudi brzo se nauče nositi s tim osjećajima i uspijevaju balansirati između roditeljske i partnerske uloge.

Problem kod zajedničkog spavanja djeteta i roditelja jest udobnost spavanja, odnosno odabir madraca. Sasvim sigurno madrac koji odgovara roditeljima nije namijenjen maloj djeci i kao takav nije prilagođen njihovoj tjelesnoj težini i razvojnim potrebama.

Djeca nemirno spavaju, nesvjesno i nekontrolirano udaraju roditelje ručicama ili nožicama, u želji da im budu blizu dolaze sve bliže mami ili tati, tjerajući ih tako na rub kreveta ili u neadekvatne položaje.

U takvim okolnostima roditelji se žale da se bude nenaspavani, s bolovima u leđima ili vratu. Spas mnogi pronalaze u odlasku jednog od roditelja iz kreveta u dječju sobu na spavanje.

Međutim, dječji krevet opremljen madracem i podnicama prilagođenima djetetu, nije adekvatan za spavanje odrasle osobe i mogao bi biti premekan pa i nije neko rješenje problema.

Vrijeme je za samostalno spavanje

Ipak, dođe vrijeme kada je za dijete dobro da se osamostali i krene u vlastitu sobu spavati. Psiholozi savjetuju da se dijete oko četvrte godine života polako počne pripremati za odlazak iz zajedničkog u svoj krevet. Kod djeteta koje je naviklo spavati s roditeljima to neće proći bez protesta, ali ako budete ustrajni i čvrsti u odluci, mogli biste tu situaciju vrlo brzo riješiti.

Uključite dijete u odabir namještaja za njegovu novu sobu

Kako biste olakšali sebi i djetetu, bilo bi dobro da razmislite o tome da:

 • uključite dijete u odabir vlastitog kreveta;
 • kupite posteljinu s njegovim najdražim likovima iz crtića;
 • ostavite upaljeno svjetlo u hodniku ili malu noćnu lampicu u sobi ako se dijete boji mraka;
 • uvijek slijedite istu rutinu prije spavanja, primjerice pričanje priče za laku noć ili kratko maženje;
 • dozvolite djetetu da odabere plišanca koji će mu cijele noći praviti društvo.

Osim praktičnih savjeta kako da dijete što bezbolnije iselite iz vlastitog kreveta, za njegovu dobrobit ipak je najvažnije da mu sobu opremite kvalitetnim krevetom i madracem koji je prilagođen njegovim potrebama, težini i dobi.

Posavjetujte se sa stručnjacima koji madrac odabrati kako bi se vaš klinac budio naspavan, radostan i pun energije.

 

Provjerite ponudu Hespo dječjih madraca

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • hespo.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Hespo na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Hespo je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Hespo je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Hespo Web stranicama.