Izbornik
12.11.2018.

Dnevne obaveze često ne dozvoljavaju dovoljno brige o vlastitoj koži, a godine prolaze. No, protiv bora se možete boriti i dok spavate.

Nekima je pojava prvih bora prilično šokantan događaj i na pojavu najmanje crtice na licu trče po  koje obećavaju njihovo “peglanje”.

Kreme nisu jedini alat protiv bora, a njihova se pojava može usporiti, pa čak i umanjiti bez upotrebe skupih krema, preparata ili zahvata pravilnim spavanjem.

Kako nastaju bore?

Bore se često povezuju sa starenjem, no godine nisu jedini čimbenik koji utječe na njihovu pojavu. 

Bore nastaju jer su slojevi kože sve slabiji, što se očituje u promjenama u strukturi kože.

Koža se sastoji od:

- Epiderme (vanjski sloj koji nas štiti od vanjskih utjecaja)

- Derme (debeli srednji sloj u kojem se pojavljuju bore)

- Subcutisa (donji sloj u kojem se pohranjuje energija, izolira tijelo)

Koža je u početku veoma elastična, puna vlage i normalne je debljine. 

Iako se konstantno obnavlja, zbog vanjskih i unutarnjih utjecaja ne stigne nadoknaditi gubitak vlage i elastičnosti, a kako godine prolaze obnavljanje postaje sve teže.

 

S godinama gornji slojevi postaju sve tanji, a srednji sloj (derma) polako gubi svoju vlaknastu strukturu pa je koža manje elastična, gusta i čvrsta, odnosno pojavljuju se bore.

Što utječe na nastanak bora?

Da, koža s godinama gubi na elastičnosti i vlažnosti čime nastaju bore, a takvo starenje naziva se biološko starenje.

Biološko starenje predodređeno je genetikom i teško se može usporiti ili utjecati na pojavu bora uzrokovanih njime.

Osim genetike, na pojavu bora utječu hormoni, razne kožne bolesti (kao što je atopijski dermatitis)  i ostale bolesti (primjerice dijabetes) i svi se ubrajaju u unutarnje čimbenike koji utječu na pojavu bora.

Bore mogu izazvati i velik niz vanjskih utjecaja koji dovode do prijevremenog starenja.

 

Bore uzrokuje:

 • UV zračenje (glavni krivac za prijevremeno starenje)
 • Velike temperaturne promjene (iz toplo i hladno i obrnuto)
 • Korištenje agresivnih kozmetičkih proizvoda
 • Neuravnotežena prehrana
 • Lijekovi i medicinski postupci
 • Velika količina stresa
 • Pušenje i alkohol
 • Nedostatak sna
 • Spavanje u određenom položaju (na trbuhu i bočno)
 • Kriva posteljina


Dobra vijest je da se na prijevremeno starenje može utjecati i umanjiti učinke čimbenika koji uzrokuju bore.

Kreme nisu nužne, samo je potrebno izbjegavati ili barem smanjiti štetne vanjske utjecaje. 

 

Krevet - najudobnije oružje protiv bora

Zdrav san predispozicija je za zdravlje cijelog organizma, pa i za mladolikost. Dovoljno sna najjeftinija je anti-age metoda, a ujedno i najjednostavnija (kod većine ljudi).

Protiv bora se u krevetu možete boriti: 

Madracem:

Udoban madrac koji pruža potporu tijelu u nekoliko ključnih točaka spriječit će pretjerano prevrtanje po krevetu i pomicanje kože lica po jastuku. Madraci od memorijske pjene s nekoliko anatomskih zona prilagođavaju se obliku tijela i pružaju udobnost. A kada je tijelu udobno, ne traži nove položaje pa se kroz noć manje “namještamo” po krevetu.

 

Jastukom:

konstantno traženje udobnog položaja na jastuku uzrokuje veliko trenje između kože i površine jastuka. Zbog velikog trenja koža se doslovno nagužva i tako nastaju bore od spavanja. Tu vam može pomoći anatomski jastukkoji se prilagođava obliku glave i podupire vrat što ga čini najudobnijom opcijom, a to znači da će se smanjiti pomicanje glave. Manje pomicanja glave = manje bora.

Pronađite najbolje saveznike u borbi protiv bora u Hespo proizvodima.

 

jastuci madraci

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • hespo.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Hespo na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Hespo je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Hespo je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Hespo Web stranicama.