Izbornik
16.09.2019.

U odnosu na razdoblje kad su odrastali njihovi djedovi i bake, čak i roditelji, današnja djeca imaju mnogo više mogućnosti za napredak i razvitak.

Suvremena tehnologija omogućila im je dostupnost informacija na klik miša, igraonice i tečajeve prilagođene dobi, razvoj školskih, a posebno izvanškolskih programa kojima se potiče kreativnost, koncentracija, sposobnost logičkog zaključivanja, kritičko mišljenje i još mnogo toga. Danas je djeci dostupno - skoro sve.

Svaka nova generacija sve je lošija

Ipak, današnja djeca su sve deblja i sve tromija, slabijih motoričkih vještina u odnosu na ranije generacije, smanjene koncentracije i mogućnosti zapažanja, u velikim problemima s čitanjem, grafomotorikom, govorom… Nešto je očigledno pogrešno u odgoju i onome čemu izlažemo svoju djecu.

Djeca od najranije dobi provode previše vremena pred raznim ekranima

Jedan od velikih problema suvremenog doba jesu napredne tehnologije. Nisu one problematične same po sebi, ali jest način na koji ih koristimo. Posebno se to odnosi na djecu koja razvijaju neku vrstu ovisnosti o digitalnom svijetu i tehnologijama u koje su duboko uronjena.

Djeca koja su od najranije dobi izložena ekranima svih formata i bliještećem spektru boja koje se velikom brzinom izmjenjuju na tabletima, televizorima, mobitelima i računalima, osjećaju potrebu za njima, nemaju kočnicu, ne znaju kad je previše i ne mogu stati.

Roditelji su odgovorni

Isključiva je to odgovornost roditelja koji ili nisu svjesni kakvu štetu pretjerana izloženost modernim tehnologijama radi dječjem organizmu u cjelini ili taj problem olako shvaćaju i popustljivi su u odgoju.

Problemi u razvoju s kojima se suočavaju čitave nove generacije djece direktna su posljedica takvog načina života. Umjesto da se kreću, igraju, vrte i skaču, djeca sjede na mjestu i gledaju u ekrane svojih uređaja. Osim očiglednih razvojnih problema u smislu teže koncentracije ili slabih motoričkih vještina, djeca imaju veliki problem i s akomodacijom oka i glavoboljama.

Možda najveći problem od svih jest pretjerano igranje igrica koje ima vrlo zabrinjavajuće posljedice.

Kasnovečernje igranje igrica remeti dječji san

1. Video igre ometaju san

Problem može biti vrlo velik, jer posljednja provedena istraživanja pokazuju da je igranje video igara u uskoj vezi s nesanicom i općenito problemima sa spavanjem.

Nije svaka video igra ista i neće svaka imati isti učinak na dijete. Ako vaše dijete igra neku edukativnu igru na tabletu pomoću koje uči slova i brojeve i ako mu striktno ograničavate vrijeme provedeno pred ekranima, neće se ništa dogoditi. Naprotiv, igranje takvih igara može mu samo pomoći u stjecanju novih znanja.

Međutim, ako vaš školarac cijele noći provodi pred računalom, umrežen s nekolicinom prijatelja s kojima se natječe u igranju nasilne video igrice, zatvaranjem oči pred takvim ponašanjem vašeg djeteta činite mu nemjerljivu štetu.

2. Video igre povećavaju agresivnost

Preko 15% djece širom svijeta ovisno je o igranju video igara, pokazuju najnovija istraživanja, a taj je broj u stalnom porastu. U posljednje vrijeme psiholozi upozoravaju na povećanje agresivnog ponašanja kod djece predškolske i školske dobi i to direktno povezuju s igranjem video igara.

Roditelji uglavnom zabranjuju djeci igranje videoigara tek posredno, kao kaznu za neko loše ponašanje ili loš rezultat u školi. Obično prođe mnogo vremena kad shvate da je dijete razvilo ozbiljan problem i ovisnost, a tada je već kasno da bi se stvari lako ispravile.

Djeca mogu razviti ovisnost o video igrama

3. Video igre stvaraju ovisnost

Ovisnost o video igrama psihijatri uspoređuju s ovisnošću o kockanju. Liječenje od takve ovisnosti prerasta u cjeloživotnu borbu protiv samog sebe i vlastitih poriva. Djeci se još teže savladati.

Zdrav san iznimno je važan za funkcioniranje organizma, a posebno kad je riječ o djeci. Nažalost, djeca uglavnom navečer za razonodu, nakon svih dnevnih obaveza, posežu za računalom i igricama. Igrajući ih, gube pojam o vremenu, prekasno liježu, nenaspavani su i s vremenom razvijaju ozbiljne probleme sa spavanjem.

Češće se bude noću, teško utonu u san, smanjuju trajanje REM faze sna u kojoj se tijelo najbolje odmara, a češće imaju i “lucidne snove” u kojima promatraju sebe izvan svog tijela. Slično je to umišljenim moćima potpune kontrole poput onih koje se javljaju tijekom igranja video igara - kontroliranje i promatranje glavnog lika u igri.

Ograničite djeci vrijeme pred ekranima

Djeca moraju biti upoznata sa svim mogućnostima i načinima funkcioniranja suvremene tehnologije. Bez nje je život danas nezamisliv i neprihvatljivo je neznanje u njenom korištenju. Međutim, bitno je koja im je tehnologija dostupna ovisno o njihovoj dobi i na koji je način upotrebljavaju. Roditelji su ti koji igraju ključnu ulogu u načinu na koji će je djeca koristiti i koliko, i trebali bi imati zadnju riječ, bez izuzetka.

Djeca moraju ići na vrijeme u krevet kako bi bila naspavana i sretnija u danu koji je pred njima. Dozirajte igranje video igara svojoj djeci, posebno pred spavanje.

 

Za zdrav san provjerite ponudu Hespo madraca

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • hespo.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Hespo na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Hespo je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Hespo je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Hespo Web stranicama.