Izbornik
18.01.2019.

Bol u leđima može se javiti zbog starog i lošeg madraca, a upravo zbog takvog madraca se može pojačati, ako se pojavila iz drugih razloga. Ako vas vaša leđa drže budne noćima, velike su šanse da vam pravi odabir madraca može pomoći.

Razlozi za bolna leđa mogu biti razni, ovo su neki od najčešćih:

 • previše vremena provodite sjedeći u nepravilnom položaju
 • kralježnica mora nositi preveliku težinu, a nema pomoć mišića
 • spavate na trbuhu što stvara pritisak na leđa
 • stari ili krivo odabran madrac

Previše vremena provodite sjedeći u nepravilnom položaju.

Kada je madrac uzrok bolnih leđa?

Spavanje na lošem madracu baš kao i spavanje na kauču može dovesti do boli u leđima, a osim što može biti uzrok boli, može i pojačati već postojeću bol. Kako? Tijekom noći okrećete se i mijenjate položaj spavanja 40 do 60 puta tijekom noći. Kada je madrac koji vas drži u horizontali premekan, pretvrd ili još gore - pun kvrga i opruge iskaču iz njega, ne može vam pružiti potporu koju trebate.

Bol u leđima zbog madraca #1: madrac je premekan

Kada vas bole leđa, madrac vam treba biti potpora. Ako legnete na madrac koji je premekan, tijelo će vam “potonuti”. Zbog prejakog pritiska živca javit će se bolovi i osjećaj utrnulosti.

Bol u leđima zbog madraca #2: madrac je pretvrd

Istina je, tvrdi madrac bolja je opcija za sve koji imaju bolove u leđima. No ako je madrac pretvrd može imati negativni učinak: tijelo tjera da se uskladi s tvrdom i ravnom podlogom tj. kralježnicu tjera u ravnu liniju.

Bol u leđima zbog madraca #3: madrac je prestar

Kao što postoji razlog zašto moramo mijenjati četkicu za zube svaka 2-3 mjeseca, tako postoji i razlog zašto bi madrac trebalo mijenjati svakih šest godina. Potrebno ga je promijeniti iz higijenskih razloga ali i zato jer gubi svoju početnu udobnost i čvrstoću podupiranja tijela.

Najbolji madraci za kralježnicu

Kada birate madrac za zdravu kralježnicu, madrac koji će vam pomoći smanjiti bolove u leđima, važno je znati u kojem položaju spavate.

Spavanje na leđima

Ako spavate na leđima, to je najbolji položaj za kralježnicu. Ipak, birajte madrac srednje tvrdoće - takvi madraci pružaju idealnu potporu za bolove u donjem dijelu leđa. U slučaju da vas bole leđa iskušajte mali trik: postavite jastuk ispod koljena kako bi održali prirodnu krivulju donjeg dijela leđa.

Ako mislite kako vam je potrebna dodatna podrška, pokušajte narolati mali ručnik i staviti ga ispod donjeg dijela leđa. A umjesto ručnika možete odabrati i jastuk.

Spavanje na boku

Madrac koji je umjereno mekan najbolja je podrška za sve spavače na boku koji muku muče s bolovima u leđima. Za tu skupinu bitan je i anatomski jastuk koji će pružati potporu ramenima i vratu.

Spavanje na trbuhu

Ljudi koji spavaju na trbuhu, što može biti i uzrok bolova u leđima, trebaju malo tvrđi madrac koji će im pružiti potrebnu potporu.

Naravno, rijetko tko prospava noć samo na trbuhu ili na leđima. Položaj spavanja promijeni se, kako smo spomenuli, 40 do 60 puta tijekom noći. Dobro odabran madrac doista može pomoći pri kroničnoj boli u leđima. Madrac mora pružiti dovoljnu potporu krivuljama tijela, mišićima i kostima kralježnice.

Kao što je svima dobro poznato, kralježnica nije ravna kao stup, već tvori oblik slova „S“ i čine je četiri blaga “zavoja”:

 • vratni zavoj u obliku slova C koji drži glavu
 • prsni zavoj u obliku slova C koji drži gornji dio tijelo (torzo)
 • slabinski zavoj u obliku slova C koji je zapravo osnova kralježnice
 • križna i trtična kost

Za vrijeme spavanja vrlo je važno očuvati normalni poredak tih zavoja - u suprotnom je moguća pojava kronične boli u leđima.

Kada birate madrac za kroničnu bol u leđima birajte madrac koji nije ni premekan ni pretvrd. I trebali bi mirnije spavati.

Odabirom pravog madraca sigurno ćete si olakšati život. No kod ozbiljnih problema nemojte odgađati posjet liječniku.

 

Želimo vam udobne snove!

 

HESPO MADRACI

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • hespo.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Hespo na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Hespo je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Hespo je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Hespo Web stranicama.