Počinje škola - kako se pripremiti za školu u novom normalnom?

Svaki početak škole u sebi krije bujicu emocija - uzbuđenje, veselje, sreća, neizvjesnost, zbunjenost...  Naime, danas je prvi dan škole u nikad neizvjesnijoj školskoj godini. Kako će ona izgledati u...


Svaki početak škole u sebi krije bujicu emocija - uzbuđenje, veselje, sreća, neizvjesnost, zbunjenost... 

Naime, danas je prvi dan škole u nikad neizvjesnijoj školskoj godini. Kako će ona izgledati u praksi, nitko sa sigurnošću ne zna. Za sada se većina škola u Hrvatskoj opredijelila za model A, odnosno za odvijanje nastave u školama. To podrazumijeva poštivanje maksimalnog mogućeg razmaka u razrednoj nastavi od 1. do 4. razreda, održavanje nastave u višim razredima osnovne škole uz razmak od 1,5 metra, odnosno 2 metra u srednjim školama, tj. nošenje zaštitnih maski za vrijeme nastave ako razmak nije moguće ostvariti.

Daleko će manji broj škola u novu nastavnu godinu krenuti po B modelu. On podrazumijeva da se dio nastave odvija online, a dio uživo, odnosno da se razredi dijele na dvije skupine koje se izmjenjuju po režimu od 1 tjedan ili 3+2 / 2+3 dana.
Treći, model C, predviđen je tek u slučaju da Vlada proglasi lockdown ili da u školi ima oboljelih od Covida-19 te učenici moraju u samoizolaciju. U tom se slučaju nastava odvija u potpunosti na daljinu, kao što je to bio slučaj od sredine ožujka.

Kako će to izgledati u praksi, malo tko može predvidjeti, posebice kada znamo da su mnoge zagrebačke škole oštećene u potresu i poplavama, tako da će mnoga djeca biti razmještena po drugim zagrebačkim školama.

No, možda baš zbog toga važno je biti fleksibilan te u svakoj stvari koja se bude događala u ovoj školskoj godini gledati nešto dobro i pozitivno. Baš zbog toga pripremili smo vam par korisnih savjeta koje će pomoći i roditeljima i djeci.

1. Nemojte sebe i dijete opterećivati dugoročnim planovima i unaprijed se zabrinjavati za stvari koje se nisu dogodile. U ovakvim trenucima treba gledati dan po dan i prilagođavati se u hodu. Sve je lakše kada ste naspavani, zato umjesto da provodite noći razmišljajući o raznim scenarijima nastave, radije se dobro naspavajte. Ako pak mislite da vam san remeti loši jastuk ili madrac, evo linka na našu ponudu web stranicu i ponudu madraca, jastuka i kreveta.
2. Naglasite djetetu pozitivne aspekte početka školske godine. Bit će zabavno, vidjet će stare prijatelje i upoznati nove. Osvježite mu pozitivna sjećanja o proteklim školskim godinama i događajima kojih se voli prisjetiti. Ohrabite ga i budite optimistični.
3. Ako vaše dijete nastavu započinje online od kuće - kreirajte okruženje u domu koje potiče učenje. Dijete treba imati svoj radni stol i prostor za učenje. Ako nemate dovoljno prostora, prednost dajte djetetu i njegovom odrastanju. Ono mora imati svoju sobu, a vi možete spavati i u dnevnom boravku.

4. Škola mora biti na prvom mjestu. Postavite kućna pravila vezano uz gledanje televizije i provođenja vremena za računalom. Nadzirite korištenje računala i interneta. Ne smijete špijunirati, ali biste trebali znati što vaše dijete radi na društvenim mrežama.
5. Svako dijete voli red pa je izuzetno važno od prvog dana imati raspored obavljanja dužnosti kada je kod kuće. Sukladno vašim obavezama pokušajte se uskladiti sa svojim školarcem i nastojati da se zadaća piše svaki dan u isto vrijeme, nakon čega slijedi opuštanje.
Isto tako, rezervirajte malo vremena i za zajedničku igru, razgovor o školi i obavezno nastojte ustrajati u zajedničkim obrocima. Okupljanje obitelji oko stola važno je za razvoj, prehrambene navike i, prije svega, sreću djeteta.
6. Dijete će možda biti uplašeno zbog odlaska u školu. Njegove strahove nemojte zanemariti već ih poslušajte i ohrabrite ga. Kada prođu strka i zbrka prvog dana škole, odvojite vrijeme nasamo sa svojim školarcem i u toplom okruženju doma započnite razgovor.

7. Mnogim je prvašićima škola iscrpljujuća, čak i ako su pohađali vrtić. Možda ćete ga morati stavljati na spavanje ranije, što vam mogu odati njegovi znakovi umora poput lošeg ponašanja i gubitka koncentracije. Pobrinite se da dijete ima 9-10 sati sna te da svaki dan liježe u krevet i budi se u isto vrijeme. Tako će odlasci u školu i buđenje biti jednostavniji. Za kvalitetan san treba i kvalitetan madrac. Istražite našu ponudu madraca i soba za školarce. Trk na www.hespo.hr

Povezano