Kako odabrati poplun - prirodni ili umjetni materijali?

Noći i jutra postaju sve hladnija, a događa vam se da se ujutro budite „promrzli“? Vrijeme je za topliji poplun. No, kako odabrati odgovarajući poplun za vaš krevet? Vrlo važno...

Noći i jutra postaju sve hladnija, a događa vam se da se ujutro budite „promrzli“? Vrijeme je za topliji poplun. No, kako odabrati odgovarajući poplun za vaš krevet?

Vrlo važno je uskladiti poplun s veličinom vašeg madraca.

Standardni madraci za jednu osobu veličine su 90x200 centimetara, no postoje i uži, ali i širi (provjerite veličine naših madraca). No, za madrace za jednu osobu obično su standard popluni od 135 ili 140x200 centimetara. To znači da sa svake strane treba ostati oko 30 centimetara što vam omogućava udobno spavanje i pokrivanje.

Dakle, općenito pravilo je da bi poplun za jednu osobu trebao biti barem 30 cm širi od razmaka vaših ramena da bi vas pravilno pokrio te 20 centimetara dulji od vaše visine. Ako ste primjerice visoki 180 centimetra duljina vašeg popluna trebala bi iznositi 200 cm, no ako ste viši, preporučuju se popluni produžene duljine – 135/140x220 cm.

Ako spavate u takozvanom francuskom krevetu dimenzija 140x200 cm, tada birajte poplun 200x200 cm, a za standardni bračni krevet dimenzija 160x200 preporuča se poplun dimenzija 220x200 cm ili 210x200 cm. Iznimno, možete spavati i s manjim poplunom popularnih dimenzija 200x200 cm, no nemojte se čuditi ako ćete se buditi otkriveni jer je jedan partner povukao poplun na svoju stranu.

U krevetima dimenzija 180x200 preporuča se poplun 240x220, a za ekstra osjećaj udobnosti čak i 250x200 cm.

No, dimenzija je tek polovica priče. Što je s materijalima?

Pokrivači od sintetičkih vlakana primjereni su za alergičare i astmatičare, jer ne uzrokuju alergije (neki prirodni materijali mogu izazvati alergije), dok pokrivači od prirodnih materijala dopuštaju vašoj koži da 'diše' i osiguravaju više topline s manje punjenja.

Od prirodnih materijala popluni se najčešće rade od guščjeg paperja i perja te od svile, vune, kokosa…

Popluni napravljeni od prirodnih materijala obično su teži od popluna od umjetnih materijala, ali ujedno i topliji.

U našoj ponudi imamo poplune od mikrofibre od 300 g/m2 koje su izvrsni za asmatičare i alergičare. Vrlo su mekani, ugodni i topli, a izvrsno je što ih možete prati u perilici rublja zbog čega su vrlo praktični za održavanje. Dostupni su u dimenzijama 140x200, 200x200 i 240x220 centimetara. 

Postoji još jedan podjela - ona po debljini punila, pa je za hladnije spavaće sobe potrebno odabrati punila od 300 g/m2 punila ili više.

No, u posljednje vrijeme vrlo su popularni i cjelogodišnji popluni koje možete upotrebljavati praktički cijele godine.

Naime, cjelogodišnji popluni su dvostruki popluni, spojeni gumbima ili zatvaračem, u kombinaciji 2 vrste gramaža. Najčešće je jedna gramaža oko 100 g/m2, a druga 300 g/m2 te se mogu koristiti kroz cijelu sezonu.

Ljeti se razdvoje i koristi se samo onaj tanjeg punila. Također je potrebno obratiti pozornost i na sirovinski sastav pa tako popluni punjeni poliesterom i s ovitkom od mikrofibre mogu biti izvrsni za ljude sklone alergijama.

No, kako bi se uvjerili koji model popluna vam najbolje odgovara, svakako posjetite neki od naših salona i isprobajte modele u ponudi. Usput naravno možete pronaći i idealan madrac, jastuk, krevet te razne dekoracije koje će oplemeniti vaš životni prostor i poboljšati kvalitetu spavanja. Popis na naša prodajna mjesta diljem Hrvatske je na ovom linku.

Ovaj članak pripada seriji Sve o uređenju spavaće sobe.

Povezano