Kako da vaše dijete duže i bolje spava?

Dobar, dugotrajan i kvalitetan san temelj su svakog odrastanja i baza na kojoj se gradi zdravi način života.No, usvajanje ispravnih obrazaca spavanja nije lak zadatak, kako roditeljima, a još manje...

Dobar, dugotrajan i kvalitetan san temelj su svakog odrastanja i baza na kojoj se gradi zdravi način života.

No, usvajanje ispravnih obrazaca spavanja nije lak zadatak, kako roditeljima, a još manje djeci.

Kada se djeca ne uspiju dovoljno naspavati, teško im je kontrolirati emocije. Mogu postati razdražljivi ili hiperaktivni što nikome nije zabavno. Plus, veća je vjerojatnost da će imati problema s učenjem, te s prekomjernom težinom.

Dakle, iako to nije lak zadatak, važno je učiniti sve što možete kako biste djetetu pomogli da dobije prijeko potreban san.

Postoje dvije vrste sna: non-REM faza ili pasivni san za vrijeme kojeg je pojačana opskrba mišića krvlju, energija se pohranjuje, tkivo se obnavlja i raste, izlučuju se hormoni za rast i razvoj, te REM faza ili aktivni san za vrijeme kojeg je mozak aktivan i u kojem sanjamo. Tijelo nam je mirno, a disanje i puls postaju nepravilni.

Kada govorimo o najmlađima, novorođenim bebama, oni provedu 50 posto vremena u svakoj od ovih faza koje se izmjenjuju otprilike svakih 50 minuta. San je za djecu osobito važan, jer izravno utječe na njihov psihički i fizički razvoj. U prosjeku, u dobi od šest mjeseci REM faza zauzima oko 30 posto sna.

Svako je dijete drugačije. Važno je stvoriti rutinu koja najbolje odgovara vašoj obitelji i držati se te rutine.  Donosimo vam nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći.

Dnevna rutina i dobar san

Kad dijete dosegne predškolsku dob, faze se izmjenjuju otprilike svakih 90 minuta.

No što ako dijete ne dobije potrebnu količinu sna? Ako vaše dijete ima problema kada dođe vrijeme za spavanje, vrijeme je da se vratite korak unazad i pomognete mu. Prije svega trebate dobro razmisliti koji bi aspekt u njihovoj dnevnoj rutini mogao biti ključan za loš san.

Najprije postavite priču jasnom i nedvosmislenom, odnosno definirajte dnevnu rutinu koje ćete se držati. Jer kako bi dijete imalo zdrav san, prvenstveno treba imati zdravu dnevnu rutinu.

Možete prije spavanja stvoriti par vaših osobnih intimnih rituala po kojima će dijete podsvjesno znati da je vrijeme za odlazak u krpe.

Zvukovi za uspavljivanje

Nemojte ni u kom trenutku smetnuti s uma da je držanje rasporeda neophodno za uspjeh.

Pri uspavljivanju vam mogu pomoći i zvukovi koje dijete povezuje sa spavanjem. Na primjer, kada se dijete budi tijekom dana ili usred noći, gotovo svi roditelji imaju neki prepoznatljiv zvuk kojim smiruju svojeg mališana.

Ponavljajte iste te riječi i tijekom uspavljivanja, a beba će te zvukove prepoznati kao poziv na spavanje. Ako ranije zaspi, to znači više sna za dijete, ali i za vas.

Malo starije bebe, one koje su navršile godinu dana, dnevno bi trebale dobiti od 12 do 14 sati sna.

Strahovi i noćne more

Potrebno je paziti da dijete ne spava u kasnim poslijepodnevnim satima jer bi to moglo odgoditi pravovremeno usnivanje noću.

U ovoj fazi budite obzirni prilikom iznenadnih buđenja ili plakanja djeteta, budući da su u ovoj fazi česti strahovi i noćne more.

U ovom razdoblju djeca često imaju određeni objekt sigurnosti poput dekice ili plišane igračke s kojima spavaju. Slobodno im dopustite da ih zadrže. Dijete će lakše i sigurnije zaspati s omiljenim plišancem. 

Potrebno je ostati dosljedan rasporedu spavanja te omogućiti djetetu da stalno spava na istom mjestu.

Važan segment usvajanja kvalitetnih i zdravih navika spavanja kod djece definitivno je učenje usvajanja osobne higijene prije spavanja.

Tako će dijete steći navike i shvatiti da je nakon večernje higijene vrijeme za odlazak na spavanje.

Kontrolirajte kasnovečernje obroke

Kako bi se djeci tijelo smirilo, poslije večere nemojte im dozvoliti drugu hranu ili nezdrave grickalice. Isto pravilo možete primijeniti na sebi, čime ćete djetetu dati pozitivan primjer.

Poznato je kako tjelovježba ima velik utjecaj na kvalitetu sna kod odraslih ljudi, a često previđamo kako redovito vježbanje pogoduje i snu onih najmlađih.

Sama logika govori da ako se dijete ne kreće dovoljno preko dana, imat će višak energije uvečer i neće biti dovoljno iscrpljeno za san.

Osigurajte djetetu dovoljno fizičke aktivnosti primjerene godinama. Ako se radi o školarcu, tada su vam mogućnosti veoma široke, a čak i za one najmanje može se pronaći adekvatna rekreacija.

Školarcima treba do 11 sati sna

Kada govorimo o školarcima, djeci te dobi potrebno je 10 do 11 sati sna svake noći.

To nije čudno budući da školarci imaju sve više obveza, tu je učenje i pisanje domaćih zadaća, pa spomenuta tjelovježba u bilo kojem obliku.

Opasnost je ta što počinju pokazivati sve veći interes za TV, računala, mobitele i ostale gadgete najnovijeg doba, što itekako može utjecati na remećenje sna, pojavljivanjem noćnih mora te buđenjem u tijeku noći. Umjesto televizije, za vaše najmanje prije spavanja radije odaberite knjigu.

Naime, osim što može naletjeti na neprimjeren i njemu nerazumljiv sadržaj, televizijski ekran bliješti i ometa kod odlaska na spavanje.

Prije spavanja stvorite rituale po kojima će dijete znati da je vrijeme za odlazak na spavanje.

Ugasite televizor, uzmite knjigu

Televizor ugasite prije nego što je vrijeme za spavanje, pročitajte im knjigu ili neka je sami čitaju te prigušite svjetla.

Osim toga, neka istraživanja pokazala su kako je gledanje televizije, prvenstveno radi umjetnog svjetla, neposredno prije spavanja povezano s kvalitetom i količinom sna.

  • Izbjegavajte obroke netom prije odlaska na počinak.
  • Nakon večere, izbjegavajte sve poticanje aktivnosti.
  • Upozorite svoje dijete da je vrijeme za spavanje za pet minuta. Tako će se s vremenom naviknuti.
  • Uspostavite dosljednu i opuštajuću rutinu prije spavanja ne dužu od 30 minuta. Izbjegavajte zastrašujuće priče ili gledanje televizije netom prije odlaska u krevet.
  • Uvijek provjerite je li vašem djetetu ugodno. Odjeća i posteljina ne bi trebali ograničiti njegovo okretanje u krevetiću, a temperatura spavaće sobe ne bi trebala biti ni previše topla ni previše hladna.
  • Ako dijete plače za vama nakon što ste napustili sobu, pričekajte nekoliko trenutaka prije nego što se vratite. To će ga podsjetiti na to da je trebao spavati. Naravno, ova opcija je malo realna, tako da je plač u 99% slučajeva znak da ćete morati ponoviti postupak uspavljivanja.
  • Smislite neku vrstu sustava nagrađivanja. Na primjer, ako svake noći vaše dijete ide na spavanje na vrijeme i ostaje tamo cijelu noć, dobiva smajlića. Nakon tri smajlića, zaradio je dogovorenu nagradu.

Nikad nije prerano za učiti djecu o važnosti sna. Rutina i dosljednost su ključni. Djeca će naučiti što očekivati, a odlazak na spavanje će postati dio o kojem se ne može pregovarati.

Dječje sobe

Ovaj članak pripada seriji Sve o spavanju za djecu.

Povezano