Kako lakše uspavati dijete?

Jedna od prvih rečenica koju ćete dobiti od iskusnih roditelja kada trebate dobiti dijete je - naspavajte se, trebat će vam. I zapravo to je vrlo važan i istinit savjet....

Jedna od prvih rečenica koju ćete dobiti od iskusnih roditelja kada trebate dobiti dijete je - naspavajte se, trebat će vam. I zapravo to je vrlo važan i istinit savjet. Naime, prema jednom istraživanju na uzorku od gotovo 5.000 roditelja dokazano je da roditelji do djetetove šeste godine imaju kraći i nekvalitetniji san, a u prvih godinu dana spavaju manje od pet sati dnevno. Također, rezultati su pokazali da prosječan roditelj izgubi oko 54 minute dnevno pokušavajući uspavati dijete. Što je dijete manje, situacija je dramatičnija.

I zato smo vam pripremili nekoliko korisnih savjeta kako prvensteno uspavati bebu, a kasnije i vašem mališana koji istražujući svijet "nema vremena za spavanjem". Evo 10 korisnih savjeta:

1. Vrijeme uspavljivanja nije vrijeme za igru, smijanje i gugutanje, nego pokažite bebi da treba ići spavati. Pola sata prije odlaska na spavanje utišajte se, ugasite svjetla i zamračite prostoriju.

2. Izbjegnite premorenost. Naime, premorenost djeteta postaje vaš najgori neprijatelj pri uspavljivanju jer je dijete tada već previše nemirno i razdražljivo, što uvelike otežava proces. Kako biste olakšali sebi i djetetu te ga uspavali bez plakanja i ostalih neželjenih reakcija, stručnjaci savjetuju da nikada ne čekate zadnji čas za uspavljivanje, nego da se držite rutine i da svaki dan dijete stavljate spavati u isto vrijeme i s istim prethodnim radnjama.

3. Stvorite rutinu koja je svaki dan ista i koja označava da je vrijeme za spavanje. Osvježavajuća kupka, presvlačenje u pidžamicu, hranjenje i odalzak na spavanje kada je je beba mala. Kada je malo veća: kupanje, oblačenje pidžame, pranje zubića i priča za laku noć.

4. Važan korak za uspavljivanje je i mjesto na kojem će dijete spavati, što vrijedi za spavanje po noći i po danu. Nije nužno da to bude krevetić u sobi, već mjesto koje vašem djetetu najviše odgovara. Ukoliko se dijete budi zato što je usamljeno, stavite ga u svoju blizinu. S druge strane, postoje bebe kojima smeta spavanje pokraj roditelja u krevetu. U tom slučaju bebu smjestite malo dalje od sebe.

5. Vrlo važno je stvoriti i ugodne uvijete za spavanje. Iako su djeca mala i lagana, važno je da imaju udoban krevet, madrac i posteljinu. Preferirajte posteljinu od prirodnih materijala te da je prostorija dobro prozračena i malo hladnija. Naime, roditelji se često boje da se djeca ne prehlade pa često pretjeruju s grijanjem ili prekrivačima zbog čega se dijete znoji i postaje nervozno. Dakle, ako beba nemirno spava, za početak, rashladite prostoriju.

6. Vrlo važno je da dijete shvati da krevet nije mjesto za igru. Sasvim je u redu djetetu dati svog omiljenog plišanca, ali ne treba pretjerivati. Čvrsto zategnuta plahta, prekrivač i plišanac sasvim je dovoljan.

7. Budite smireni. Da znamo, ponekad je zaista teško ostati smiren kada vidimo da dijete nikako ne želi zaspati, a mi imamo još gomilu obaveza koje moramo obaviti prije spavanja. No, djeca su poput spužvica i oni upijaju našu energiju. Kada smo nervozni i oni se uznemire jer osjete da nešto ne valja. Zbog toga ne mogu zaspati, a onda postajete i vi još uznemireniji. Morate prekinuti taj krug. Kada su bebe male poslužite se s trikovima i takozvanim "bijelim šumovima" koji umiruju djecu, podsjećajući ih na zvukove koje su dobivali u maternici. Usisavač, fen, perilica rublja, napa... zvukovi su koji djeluju kao prirodno sredstvo za smirenje i vrlo učinkovita metoda uspavljivanja bebe.

8. Legnite kraj bebe i pravite se da spavate. Neke bebe smire se kad vide da je mama smirena, opuštena da duboko diše i ne brine oko toga hoće li beba zaspati. Bebice će promatrati mamino lice, slušati njezine duboke udahe i izdahe, pa na kraju i same zaspati.

9. Kada su djeca veća, čitajte im priču za laku noć. Nemojte se previše uživiti i podizati ton glasa, posebice ne dok su djeca manja, kako se ne bi previše razbudili. Kada su veći neka oni sami odaberu priču koju žele slušati prije spavanja kako bi lakše utonuli u svijet snova i mašte.

10. I još jedna stvar. Pokušajte i vi uživati u ritualima odlazaka na spavanje i pričanju priča za laku noć. Neka djeca znaju da je to vaše vrijeme i tada odlazak na spavanje neće biti "kazna", nego nešto lijepo i opuštajuće.

A ako tražite udoban i kvalitetan madrac za vaše dijete, evo nekoliko naših preporuka na ovom linku.

KLIK NA DJEČJE MADRACE.
 

Ovaj članak pripada seriji Sve o spavanju za djecu.

Povezano