Bonell vs džepićasta jezgra? Koju odabrati?

Kupnja madraca nije nimalo lagan posao. Vizualno su svi slični, a cjenovno je razlika golema. Zašto? Veliki dio priče je u sastavu madraca. Naime, koliko god madraci možda izgledali izvana slično,...

Kupnja madraca nije nimalo lagan posao. Vizualno su svi slični, a cjenovno je razlika golema. Zašto?

Veliki dio priče je u sastavu madraca. Naime, koliko god madraci možda izgledali izvana slično, njihov sastav, tehnologija proizvodnje, kvaliteta, izdržljivost, a u konačnosti udobnost i trajnost bitno su različiti.

Jedna od prvih stvari po čemu su madraci razlikuju je po jezgri. Jezgra može biti opružna ili od pjene. Danas ćemo vam pričati o opružnim madracima.

Naime, razlikujemo dvije osnovne vrste opružnih madraca - s bonell jezgrom i s džepićastom jezgrom.

Bonell jezgrama nazivamo one jezgre kod kojih su sve opruge međusobno povezane žicom. Promjer opruga je uglavnom 80-92 mm, izrađuju se u visinama 80-160 mm i u jednom kvadratnom metru ih je 100-160.

Standardni madrac s bonell oprugama prosječno sadrži 300 opruga i obično se zbog svoje čvrstoće, tj. tvrdoće više-manje koristi u ortopedske svrhe. Mnogo je lakši od madraca s džepićastim oprugama, pa ga je stoga i lakše okretati.

Uložite li u madrac s bonell oprugama ojačanom pjenom imat ćete potpuno udoban madrac. No, ovi madraci imaju tendenciju da se s vremenom udube u sredini i stvaraju velike svađe u krevetu. Naime, negativnost im je što na njima osjećate i najmanji partnerov pokret pa je moguće da se svakih nekoliko minuta budite. S druge strane, bonell jezgra je izvrsna za djecu jer je lagana, a i onako će im za par godina trebati novi madrac. Bonell jezgra u kombinaciji s kokosom pogodna je i za starije osobe koje vole tvrđe madrace i osjećaj spavanja kao na "klasičnom" starinskom krevetu.

Na ovom linku upoznajte sve naše krevete s bonell jezgrom: Adria, Smile, Comfort Sleep i Viva.

Džepićaste jezgre se sastoje od niza manjih opruga promjera 29-65mm, obučenih u džepiće od tekstila. Mogu biti visine 40-160 mm i u jednom kvadratnom metru ih je cca 250-560. Džepićaste opruge se međusobno ne spajaju žicom, već se tekstil džepića lijepi jedan za drugi i tako nastaje džepićasta jezgra. Broj opruga kod ovih madraca uvelike utječe na njihovu prilagodljivost, ali i cijenu. Uobičajeno je da u u jednom madracu ima između  260-300 opruga, a džepićaste jezgre se dodatno razlikuju i po obliku same opruge i izdržljivosti opruge.

Kod madraca s džepićastom oprugom prilagodba se ostvaruje tako da se u jezgru ugrađuju opruge različite debljine, odnosno tvrdoće i tako se formiraju višezonske jezgre. Uobičajeno je da se pritom koriste opruge dviju tvrdoća koje se zatim raspoređuju u 3, 5 ili 7 zona.  

Broj opruga može drastično varirati od madraca do madraca, no općenito govoreći - što je više opruga to će biti bolja podrška.

Iako je broj opruga jedan od faktora kvalitete madraca, nemojte gledati samo na količinu. Kod odabira madraca između ostalog morate gledati i na debljinu opruga, vrstu navlake za madrac te na vrstu pjene (ili drugog materijala) kojim je madrac ispunjen.

Ako ste u nedoumici između kupovine madraca s bonell ili džepićastim oprugama, savjetujemo da odaberete onog s džepićastim oprugama, posebice ako želite nešto kvalitetnije, trajnije, udobnije.

Našu ponudu madraca s džepićastim jezgrama možete upoznati na ovom linku.

Upoznajte naše madrace Freya, Alva, Style, Exclusiv Feel, Loop, Emotion, Astoria Gold, Nukleus, Bioritam.

Ovaj članak pripada seriji Sve o odabiru madraca.

Povezano