Izbornik
07.10.2019.

Umorni ste, neispavani i razdražljivi? Jesensko vrijeme obično i jest ono kada nam se organizam polako uspavljuje ili se osjećamo depresivno i melankolično, a da ne možemo utvrditi pravi razlog za to. Sve kraći i hladniji dani, nedostatak sunca i svjetla može biti razlog tome.

Osim što smo neraspoloženi, jesen je vrijeme kada mnogi ljudi počinju osjećati probleme sa snom. Ili nekvalitetno spavaju uz učestala noćna buđenja ili teško tonu u san.

Međutim, ako takvo stanje potraje duže od par dana, očigledno se radi o drugim problemima ili uzrocima vaših smetnji. Tijelo se na različite klimatske i vremenske uvjete lako privikne u nekoliko dana, ali kronična nesanica, ako se isključe zdravstveni razlozi, može biti i posljedica nepravilne prehrane.

Povezanost prehrane i kvalitete sna

Naime, kvalitetna, zdrava i uravnotežena prehrana može, u kombinaciji s redovitom tjelesnom aktivnošću, povoljno utjecati na vaše obrasce spavanja, a razlog nesanici u mnogo slučajeva leži baš u nezdravoj prehrani.

Ako se godinama zdravo hranite i svejedno imate problema s nesanicom morate biti svjesni činjenice da se ne radi samo o unosu dovoljne količine voća i povrća, vlakana, vitamina ili minerala. Da, zdrava prehrana će sigurno promijeniti vaš život i zdravlje nabolje.

Nepravilna prehrana može uzrokovati nesanicu

Bitna je kombinacija namirnica

Međutim, ako govorimo o problemima sa snom ne radi se samo o zdravoj prehrani općenito, radi se o konzumaciji određenih namirnica i njihovom pravilnom kombiniranju.

Neke će vas namirnice držati budnima, dati vam energije i učiniti aktivnima, a spadaju u red iznimno zdravih namirnica, kao što je to cikla, avokado, batat ili banane. Takve namirnice trebalo bi izbjegavati prije odlaska u krevet ako teško tonete u san, iako su ekstra zdrave i svakako biste ih trebali konzumirati u prvom dijelu dana.

Hrana za lakši san

Ako imate problema sa spavanjem, često se budite i svaki vas šum prene iz sna, trebali biste birati onu hranu koja povoljno utječe na vaš živčani sustav, smiruje vas i opušta.

Primjerice, takve su namirnice grah, kupine ili maline jer pospješuju stvaranje hormona serotonina u tijelu i utječu na bolje raspoloženje i oslobađanje napetosti.

Za one koji nemaju nikakvih problema s utonućem u san, ali se ubrzo bude i tako nekoliko puta na noć, najbolje bi bilo pokušati s visokoproteinskim obrokom prije spavanja poput kombinacije oraha i zrelog sira.

Za večeru konzumirajte hranu koja sadrži nutrijente poput magnezija koji opušta mišiće i smiruje tijelo.

Namirnice koje treba izbjegavati

Za uravnoteženo spavanje, osim pažljivog biranja namirnica za večeru i manje količine obroka, treba misliti i na ono što pijemo. Kava, energetski napitci, gazirana pića ili biljni čajevi koji daju energiju organizmu strogo su zabranjeni za sve one koji imaju problema sa snom. Učinak kofeina iz kave, Coca Cole ili nekih vrsta čajeva može trajati i do 10 sati.

I neke zdrave namirnice remete san ako se konzumiraju navečer

Popis namirnica koje treba izbjegavati prije spavanja:

 • šećer, čija pretjerana konzumacija dovodi do nestabilne razina šećera u krvi i učestalog noćnog buđenja;
 • crno vino i ostale vrste alkohola koji nepovoljno utječu na funkcioniranje organizma i remete san;
 • umjetni zaslađivači koji će vas napuniti energijom i držati budnima;
 • začinjena i ljuta hrana;
 • prerađena hrana, primjerice naresci i suhomesnati proizvodi jer sadrže puno natrija koji podiže krvni tlak i dovodi do dehidracije tijela te tako nepovoljno utječe na san.

Hrana koju se preporučuje konzumirati za lakši san:

 • puretina, piletina, morski plodovi i soja;
 • jogurt i ostali mliječni proizvodi, posebno kozji sir;
 • orasi, bademi i drugi orašasti plodovi u manjim količinama;
 • grah jer sadrži puno vitamina B;
 • špinat, blitva, kelj i kupus kao vrijedni izvori magnezija;
 • čaj od kamilice koji ima umirujuća svojstva.

Osim pravilne prehrane, za kvalitetu sna bitan je i kvalitetan madrac i jastuk. Ako i dalje imate problema sa snom, provjerite nije li možda vrijeme za promjenu madraca ili kupnju novog kreveta i podnice. Osim toga, istrošen i deformiran jastuk budit će vas u noći zbog nepravilnog pridržavanja vratne kralježnice.

Učinite sve da se dobro naspavate jer je to preduvjet za zdrav život.

 

Provjerite ponudu Hespo madraca

 

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • hespo.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Hespo na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Hespo je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Hespo je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Hespo Web stranicama.