Izbornik
05.05.2017.

U suvremenom svijetu toliko živimo pod pritiskom stalnog napretka i uspjeha da je postalo skoro neprihvatljivo uzeti pauzu i odrijemati malo uslijed dana. U svakodnevnom razgovoru dnevne pospance često se naziva lijenčinama i neefikasnima, a drijemanje gleda u negativnom kontekstu, kao nerad i gubljenje vremena.

No, upravo je suprotno jer spavanje tijekom dana, osim što je prirodna potreba, u stvari podiže produktivnost i vrlo je korisno, iz više razloga. Stručnjaci psiholozi čak smatraju da, ovisno o tipu osobe, neki od nas tu pauzu od dnevnih obaveza manifestiraju kao sanjarenje otvorenih očiju dok drugi, tih prosječnih 15 minuta, iskoriste za drijemanje tj. popodnevni počinak kako bismo prevladali umor i obnovili energiju za daljnje obaveze.

Neke od važnih koristi dnevnog spavanja su slijedeće:

 • Opuštanje . Popodnevno drijemanje možemo promatrati poput meditacije koja će nas opustiti i umanjiti stress te omogućiti da se svježiji vratimo dnevnim zadacima. Drijemanje je također svojevrsno prakticiranje dubokog, ujednačenog disanja koje nam efikasno pomaže u opuštanju.
 • Izbjegavanje konflikta . Spavanje tijekom dana pomaže nam održavati kvalitetnije odnose s ljudima u našoj okolini jer, ako se opustimo,  sigurno ćemo svaku situaciju sagledati drugačije i smirenije i pronaći nova rješenja bez sukoba.
 • Poboljšanje produktivnosti . Tijekom dana neminovno je da, kod svih nas, dolazi do pada koncentracije. Odvojimo 15 minuta, zaklopimo oči, opustimo se i odmorimo i sigurno ćemo se nakon toga osjećati bolje i poletnije, razmišljati puno jasnije i biti produktivniji.
 • Održavanje veza . Sretni partneri misle jedno na drugo, a to ima ogroman učinak na održavanje veze. Oni sanjare o osobi koju vole, zamišljaju nove susrete, uspjehe, ali razmišljaju i o problemima. Nezadovoljni parovi, pak, misle crno, dok oni sretniji sanjaju sretniju budućnost.
 • Rast kreativnosti i efikasnosti . Dnevno spavanje olakšati će nam i potaknuti vizualizaciju željenog rezultata opuštenijim, neforsiranim razmišljanjem o tome. Odmorom ćemo smanjiti pritisak, lakše odlučiti što želimo i doći do boljeg rješenja. Sličnom se praksom često služe i profesionalni sportaši jer je takva vizualizacija poticaj kod konačnog izvršavanja zadatka. Na primjer, prethodnom vizualizacijom kako odraditi skok preko letvice puno ga je lakše i stvarno odraditi.
 • Rješavanje problema . Ako za vrijeme dnevnog odmora i opuštanja razmislimo o nekim važnim dilemama, odlukama ili situacijama u kojima moramo nekog u nešto uvjeriti, u toj opuštenoj situaciji puno ćemo lakše razabrati što želimo i očekujemo te kako tome pristupiti.

Sve navedeno upućuje da dnevni počinak nije negativna i loša navika. Naravno, nemamo uvijek vremena ni mogućnosti prakticirati ga, ali kad možemo i kad nam organizam šalje poruku da mu je odmor potreban trebali bismo ga poslušati. Ne treba za to odvojiti dva do tri sata, jer opuštanje od petnaestak do trideset minuta sasvim je dovoljno za regeneriranje energije i opuštanje pred novim zadacima koji nas očekuju u nastavku dana.

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • hespo.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Hespo na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Hespo je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Hespo je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Hespo Web stranicama.