Izbornik
15.07.2019.

Kod kupnje novog kreveta ili madraca zanemaruje se važnost podnice, a ona je iznimno bitna za kvalitetno spavanje. Dok okvir kreveta svojom čvrstoćom garantira izdržljivost kreveta, podnice i madraci su ti koji osiguravaju zdravlje kralježnice i kvalitetan san. Odabirom pogrešne vrste podnice smanjuje se udobnost i kvaliteta sna, čak i onda ako je madrac visoke kvalitete.

Pune i letvičaste podnice

Podnice se dijele na letvičaste i pune, obje se najčešće izrađuju od drveta. Pune podnice u obliku šperploče ili metalne mreže nisu najsretniji izbor jer ne osiguravaju dovoljnu prozračnost madraca i pravilan položaj tijela tijekom sna. Prije nekoliko desetaka godina, razvojem tehnologije, njih su zamijenile letvičaste podnice. Kod kupnje nove podnice preporučuje se uzeti baš letvičastu podnicu.

O kvaliteti podnice ovisi i kvaliteta sna

Letvičaste podnice sastoje se od letvica pravilno raspoređenih u okviru koji je pogodan za svaki krevet. Podnicu treba prilagoditi i vrsti i kvaliteti madraca, ali i materijalu od kojeg je madrac sačinjen. Tako će se postići najbolji efekt,  mirno i zdravo spavanje i ispravan položaj tijela tijekom sna, bez bolova u kralježnici i ramenima.

Podnica utječe na vijek trajanja madraca

Međutim, nije dovoljno samo da je podnica načinjena od letvica. One moraju biti i pravilno raspoređene. Što su letvice gušće poredane to je podnica kvalitetnija. Povećanjem razmaka između letvica, smanjuje se njihova učinkovitost u podupiranju madraca, odnosno tijela tijekom ležanja. Osim letvica bitna je i kvaliteta nosača koji pridržavaju letvice za okvir kreveta.

Osim što su letvičaste podnice ključne za postizanje udobnosti, one su zaslužne i za produljenje životnog vijeka madraca. Odgovarajući prored između letvica omogućuje pravilnu cirkulaciju zraka oko madraca čime se osigurava isparavanje vlage i prozračivanje madraca.

Kvalitetna podnica omogućuje prozračivanje madraca

Vrste letvičastih podnica

Letvičaste podnice razlikuju se, osim prema gustoći letvica i materijalu od kojeg su napravljene, i prema mogućnostima podizanja:

 • Fiksne podnice koje nemaju mogućnost podizanja.
 • Podnice s podesivim dijelom za glavu omogućuju podizanje uzglavlja u lumbalnom ili vratnom dijelu što je idealno za osobe koje pate od želučanih problema ili  imaju problema s hrkanjem ili dišnim organima.
 • Podnice s podesivim dijelom za glavu i noge omogućuju podizanje uzglavlja i podizanje donjeg dijela tijela, uznožja. Osim za osobe koje imaju želučanih problema ili problema s dišnim organima, odlično su rješenje i za osobe koje pate od problema s cirkulacijom.
 • Podnice s mehanizmom za podizanje s elektromotorom omogućuju podizanje gornjeg i donjeg dijela tijela pomoću motora. One se u potpunosti prilagođavaju anatomiji tijela. Kod određenih vrsta podnica moguće je nezavisno podešavanje leđnog i nožnog dijela podnice u mnogo različitih položaja od ležanja do sjedenja, a motor podnice može sadržavati i bateriju pomoću koje se podnica može spustiti i kada nestane struja.

Vrstu podnice treba odabrati ovisno o individualnim potrebama

Najbolja kombinacija madraca i podnice

Kod kupnje novog madraca i podnice ne smijete žuriti. Imajte na umu da one čine jednu cjelinu i da bi ih trebalo međusobno uskladiti. Nisu sve podnice pogodne za sve vrste madraca, a o tome kakvu ćete podnicu kupiti uvelike ovisi kvaliteta spavanja kao i vijek trajanja madraca.

Ako se odlučite za madrac koji u sebi ima klasičnu opružnu jezgru, odabir podnice neće biti odlučan faktor udobnosti i kvalitete sna jer su takve opruge tvrđe i kompaktnije.

Međutim, ako se odlučite za nešto moderniju izvedbu madraca izrađenog od pjene ili lateksa, odabir podnice neće biti tako jednostavan. Naime, takvi madraci nemaju slobodan protok zraka i zahtijevaju prozračivanje pa je kod njih odabir letvičaste podnice nužnost. Ujedno, oni su uglavnom mekši i prilagodljiviji anatomiji tijela pa je odabir kompatibilne podnice i madraca odlučan faktor u kvalitetnom spavanju.

Preporučujemo da se u odabiru madraca i podnice posavjetujete sa stručnjakom koji će vam ponuditi najbolje rješenje prilagođeno vašim potrebama.

 

Provjerite ponudu visokokvalitetnih podnica

 

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • hespo.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Hespo na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Hespo je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Hespo je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Hespo Web stranicama.