Izbornik
15.07.2019.

Kod kupnje novog kreveta ili madraca zanemaruje se važnost podnice, a ona je iznimno bitna za kvalitetno spavanje. Dok okvir kreveta svojom čvrstoćom garantira izdržljivost kreveta, podnice i madraci su ti koji osiguravaju zdravlje kralježnice i kvalitetan san. Odabirom pogrešne vrste podnice smanjuje se udobnost i kvaliteta sna, čak i onda ako je madrac visoke kvalitete.

Pune i letvičaste podnice

Podnice se dijele na letvičaste i pune, obje se najčešće izrađuju od drveta. Pune podnice u obliku šperploče ili metalne mreže nisu najsretniji izbor jer ne osiguravaju dovoljnu prozračnost madraca i pravilan položaj tijela tijekom sna. Prije nekoliko desetaka godina, razvojem tehnologije, njih su zamijenile letvičaste podnice. Kod kupnje nove podnice preporučuje se uzeti baš letvičastu podnicu.

O kvaliteti podnice ovisi i kvaliteta sna

Letvičaste podnice sastoje se od letvica pravilno raspoređenih u okviru koji je pogodan za svaki krevet. Podnicu treba prilagoditi i vrsti i kvaliteti madraca, ali i materijalu od kojeg je madrac sačinjen. Tako će se postići najbolji efekt,  mirno i zdravo spavanje i ispravan položaj tijela tijekom sna, bez bolova u kralježnici i ramenima.

Podnica utječe na vijek trajanja madraca

Međutim, nije dovoljno samo da je podnica načinjena od letvica. One moraju biti i pravilno raspoređene. Što su letvice gušće poredane to je podnica kvalitetnija. Povećanjem razmaka između letvica, smanjuje se njihova učinkovitost u podupiranju madraca, odnosno tijela tijekom ležanja. Osim letvica bitna je i kvaliteta nosača koji pridržavaju letvice za okvir kreveta.

Osim što su letvičaste podnice ključne za postizanje udobnosti, one su zaslužne i za produljenje životnog vijeka madraca. Odgovarajući prored između letvica omogućuje pravilnu cirkulaciju zraka oko madraca čime se osigurava isparavanje vlage i prozračivanje madraca.

Kvalitetna podnica omogućuje prozračivanje madraca

Vrste letvičastih podnica

Letvičaste podnice razlikuju se, osim prema gustoći letvica i materijalu od kojeg su napravljene, i prema mogućnostima podizanja:

  • Fiksne podnice koje nemaju mogućnost podizanja.
  • Podnice s podesivim dijelom za glavu omogućuju podizanje uzglavlja u lumbalnom ili vratnom dijelu što je idealno za osobe koje pate od želučanih problema ili  imaju problema s hrkanjem ili dišnim organima.
  • Podnice s podesivim dijelom za glavu i noge omogućuju podizanje uzglavlja i podizanje donjeg dijela tijela, uznožja. Osim za osobe koje imaju želučanih problema ili problema s dišnim organima, odlično su rješenje i za osobe koje pate od problema s cirkulacijom.
  • Podnice s mehanizmom za podizanje s elektromotorom omogućuju podizanje gornjeg i donjeg dijela tijela pomoću motora. One se u potpunosti prilagođavaju anatomiji tijela. Kod određenih vrsta podnica moguće je nezavisno podešavanje leđnog i nožnog dijela podnice u mnogo različitih položaja od ležanja do sjedenja, a motor podnice može sadržavati i bateriju pomoću koje se podnica može spustiti i kada nestane struja.

Vrstu podnice treba odabrati ovisno o individualnim potrebama

Najbolja kombinacija madraca i podnice

Kod kupnje novog madraca i podnice ne smijete žuriti. Imajte na umu da one čine jednu cjelinu i da bi ih trebalo međusobno uskladiti. Nisu sve podnice pogodne za sve vrste madraca, a o tome kakvu ćete podnicu kupiti uvelike ovisi kvaliteta spavanja kao i vijek trajanja madraca.

Ako se odlučite za madrac koji u sebi ima klasičnu opružnu jezgru, odabir podnice neće biti odlučan faktor udobnosti i kvalitete sna jer su takve opruge tvrđe i kompaktnije.

Međutim, ako se odlučite za nešto moderniju izvedbu madraca izrađenog od pjene ili lateksa, odabir podnice neće biti tako jednostavan. Naime, takvi madraci nemaju slobodan protok zraka i zahtijevaju prozračivanje pa je kod njih odabir letvičaste podnice nužnost. Ujedno, oni su uglavnom mekši i prilagodljiviji anatomiji tijela pa je odabir kompatibilne podnice i madraca odlučan faktor u kvalitetnom spavanju.

Preporučujemo da se u odabiru madraca i podnice posavjetujete sa stručnjakom koji će vam ponuditi najbolje rješenje prilagođeno vašim potrebama.

 

Provjerite ponudu visokokvalitetnih podnica