Izbornik
21.10.2019.

Jeste li znali da je, uz udoban madrac i odgovarajuću podnicu, glavni faktor koji utječe na kvalitetu vašeg sna dobar i kvalitetan jastuk.

Trećinu života provedemo s glavom na jastuku. Nijedna aktivnost se ne može mjeriti s duljinom vremena koju provedemo spavajući tijekom našeg životnog vijeka. Zato je nužno za zdravlje da jastuk bude kvalitetan i prilagođen našim potrebama.

Jastuk podupire glavu i vrat

Ako se ujutro budite umorni, patite od poremećaja sna ili vas tijekom noći bude bolovi u vratu, ramenima i kralježnici, ukočenost ruku ili glavobolje, možda je krivac loš i nekvalitetan jastuk.

Dobar jastuk, dakle onaj koji dobro podupire glavu i vrat, može spriječiti čitav niz zdravstvenih problema. Međutim, kao što svaki madrac nije dobar izbor za svakog, tako nije ni svaki jastuk.

Odabir savršenog jastuka ovisi o mnogo faktora, o vašoj tjelesnoj konstituciji i zdravstvenom stanju, ali ponajviše o navikama spavanja, točnije o položaju u kojem spavate. Stoga je to primarna stvar o kojoj biste trebali voditi računa prilikom kupnje novog jastuka.

Za one koji spavaju na trbuhu najbolji izbor su mekani jastuci

Jastuk za spavanje na trbuhu

Za one osobe koje najčešće spavaju na trbuhu, stručnjaci savjetuju da svakako razmisle o kupnji jastuka punjenog mekanim poliesterskim vlaknima, to jest memorijskom pjenom, prirodnim guščjim paperjem ili svilom.

U novije vrijeme teško se na tržištu pronalaze jastuci punjeni pravim paperjem zato što se kod njih teže održava higijena, ali i zbog sve učestalijih pojava alergija na perje.

Ako volite spavati na trbuhu, najbolji odabir su mekani i vrlo tanki, gotovo ravni jastuci. Da biste izbjegli bol u donjem dijelu leđa, jastuk umjesto pod glavu možete podmetnuti pod trbuh.

Općenito je poznato kako spavanje na trbuhu nije dobra navika jer trpi donji dio kralježnice koji je u neprirodnom položaju.

Zbog glave okrenute u stranu mogu se pojaviti i glavobolja i bolovi u vratu. Kako biste se lakše odviknuli od spavanja na trbuhu, savjetujemo da nabavite veliki jastuk i spavate na boku držeći pritom dio jastuka ispred sebe.

Anatomski jastuci namijenjeni su spavanju na leđima

Jastuk za spavanje na leđima

Ako ste jedan od onih koji čitavu noć mogu bezbrižno provesti spavajući na leđima, preporučujemo jastuke punjene čvršćim poliesterom. Osim što bi jastuk trebao biti čvršći, on bi trebao biti i tanji da ne gura glavu suviše prema naprijed.

Dobar odabir su jastuci čija je donja trećina zadebljana i koji podupiru vrat dok ležite na leđima.

Na tržištu postoje anatomski modeli jastuka koji su namijenjeni upravo spavanju na leđima, prilagođeni da podupiru stražnji dio vrata i glave.

Posebni jastuci za trudnice

Kako odmiče trudnoća, tako je trudnicama sve teže namjestiti se i naći pravilan položaj tijela, barem onaj koji će im omogućiti da utonu u san i mirno spavaju. Pred kraj trudnoće preostaje im jedino spavanje na boku koje im omogućuje da im beba i trbuh budu poduprti i ne predstavljaju opterećenje za tijelo.

Na trudnice se odnosi isto što i na one osobe koji uglavnom spavaju na boku. Za njih su najbolji izbor jastuci od memorijske pjene i čvršćeg lateksa.

Oni su uglavnom prilično tvrdi jastuci koji će pravilno popuniti prazninu između uha i vanjskog dijela ramena te dobro poduprijeti glavu i vrat.

Za takve spavače nije pogodan mali jastuk koji ne podupire dovoljno kralježnicu, ali se on može iskoristiti ako se stavi između koljena jer će tako smanjiti pritisak na bokove, koljena, gležnjeve i zglobove.

Za spavanje na boku najpogodniji su čvršći jastuci koji podupiru vrat i glavu

Jastuk za nemirne sne

Ako nemate svoj omiljeni položaj spavanja, već legnete u krevet u jednoj pozi koju tijekom noći promijenite nekoliko puta, tada trebate prilagodljiv jastuk koji će vam omogućiti normalan san na boku, prsima ili leđima.

Drugim riječima, za kvalitetan san treba vam srednje tvrdi jastuk, srednje visine s čvrstim i prilagodljivim punjenjem.

Stručnjaci preporučuju da se u tom slučaju odabere medicinski jastuk koji ima jezgru od poliuretanske pjene i osigurava anatomski položaj vratnog dijela kralježnice.

Može se upotrebljavati terapeutski i preventivno, jer pravilan položaj kralježnice pri spavanju osigurava miran san i osjećaj opuštenosti i odmora.

Kakve god imali navike spavanja, u Hespo ponudi možete pronaći jastuk koji će vam omogućiti kvalitetan san, pravilan položaj tijela tijekom spavanja i pridržavati vašu kralježnicu, vrat i glavu.

 

Pronađi jastuk za sebe

 

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • hespo.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Hespo na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Hespo je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Hespo je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Hespo Web stranicama.