Izbornik
04.11.2019.

Kalendarski je jesen odavno stigla. Iako nas je sunce zavaravalo svojim toplim zrakama cijelu prvu polovicu jeseni, treba se pripremiti na hladnije dane i tmurne oblake.

Osim što značajan broj ljudi ujesen počne osjećati depresiju, manjak energije i loše raspoloženje, hladniji dani i nedostatak sunca utječu i na naše obrasce spavanja. Dani su sve kraći i osjećamo se sve umornije u ranijim večernjim satima, a teško tonemo u san.

Zamjena ljetne posteljine

Hladniji dani zahtijevaju zamjenu laganijih ljetnih pidžama sve toplijim i debljim jesenskim i zimskim pidžamama, a osim toga vrijeme je i za zamjenu posteljine.

Većina nas se tijekom ljetnih mjeseci pokrivala samo ljetnom navlakom ili laganim ljetnim poplunom. Ujesen ga je potrebno zamijeniti posteljinom koja će nas čuvati toplima i osigurati nam kvalitetan san, koja je ispunjena debljim punjenjem i materijalima koji zadržavaju toplinu.

Lagane ljetne pokrivače ujesen je potrebno zamijeniti debljim poplunima

Koji posteljinu odabrati

Odabir kvalitetne posteljine od ključne je važnosti. Osim što nas grije ili rashlađuje, posteljina je u direktnom kontaktu s kožom tijela i lica.

Materijali koji se koriste za šivanje posteljine, plahta i navlaka za jastuke i poplune u pravilu su pamučni ili se radi o miješanju prirodnih materijala s poliesterom.

Bez obzira na ono što volite i u čemu se osjećate ugodno prilikom spavanja, kako biste se ujutro probudili odmorni i naspavani, najbolji je odabir posteljine od prirodnih tkanina poput pamuka. Tako svodite rizik od alergijskih reakcija na minimum i omogućujete koži da diše tijekom noći.

Naime, bez obzira predstavlja li za vas posteljina samo dekoraciju ili njome pokušavate izraziti svoju kreativnost i osobnost, o odabiru posteljine trebali biste dobro razmisliti.

Posteljina može imati i dekorativnu ulogu

Antialergijska posteljina

Odabir materijala od kojih se šiva posteljina uključuje i brigu da ona bude antialergijska i antibakterijska. Redovitim mijenjanjem jastučnica i navlaka za poplune sigurni ste da se u vašem krevetu neće nastaniti grinje, odnosno da će njihova pojava biti svedena na minimum.

Istraživanja su pokazala kako se u posteljini u gotovo polovici domaćinstava nalazi dovoljna razina grinja za razvoj alergija. Ne trebate dodatan razlog da obratite pažnju na antialergijsku zaštitu vas i članova vaše obitelji.

Kakvu navlaku za poplun i jastuk odabrati?

Preporuka je odabira pamučne posteljine i navlake za poplun i jastuk. Ona se lako održava, odnosno pere u perilici rublja na minimalno 60 °C, što je najmanja temperatura na kojoj se mora prati posteljina i navlaka za poplun i jastuk kako bi se uništile grinje.

Pamučna posteljina je najugodnija za kožu

Prednosti pamuka:

 • ugodan je za kožu
 • koža diše tijekom sna pa se manje znojimo
 • odličan je izolator te grije u hladnim mjesecima
 • djeluje mekano i antialergijski

Što se tiče odabira boje navlaka za poplun i jastuk, najbolje je odabrati one koje će se dobro uklopiti u interijer sobe. Ako je vaša spavaća soba neutralnih boja, posteljina u jarkim bojama podići će sobu i dati joj dašak topline.

Ako su namještaj ili zidovi vaše sobe dovoljno naglašeni bojama ili modernog dizajna, trebali biste odabrati navlaku za poplun i jastuk u neutralnim tonovima kako ne bi odskakala od ostatka interijera.

Jastuci za jesenski odmor

Posebnu pažnju biste trebali obratiti i na odabir jastuka. Ujesen se posteljina teže može prozračiti pa je podložnija nakupljanju grinja i prašine.

Posebno se to odnosi na jastuk na kojem držimo glavu cijelu noć i koji je u neposrednom kontaktu s našim dišnim putevima.

Jastuk koji ima perivu navlaku lakše se održava

Jastuk koji odaberete trebao bi biti antialergijski i antibakterijski. Ujedno, bitno je da ima perivu navlaku.

Hespo u svojoj ponudi ima jastuk prilagođen osobama koje pate od respiratornih problema, a koji je izrađen od visoko kvalitetne pjene s dodatkom ekstrakta sljeza, poznatog po smirujućem djelovanju.

Navlaka jastuka obogaćena je dodatkom vitamina E, aloe verom i uljem jojobe.

Osim toga, Hespo nudi i mogućnost odabira anatomskog jastuka koji omogućuje jedinstvenu raspodjelu pritiska tijela, uslijed čega je osigurana bolja cirkulacija i nestanak neugodnog pritiska.

Takav jastuk odlikuje izuzetna termo-senzibilnost materijala i održavanje optimalne temperature što ga čini idealnim odabirom za hladnije jesenske dane. Periva navlaka dodatna je sigurnost u borbi s grinjama.

 

Provjerite i ostalu ponudu jastuka za mirniji san

 

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • hespo.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Hespo na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Hespo je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Hespo je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Hespo Web stranicama.