Izbornik
03.12.2018.

Zimi je tako teško dići glavu s jastuka i izaći iz toplog kreveta, tople dekice i mekanog popluna. Posebno ujutro kada je vani još mrak i sve je tako mirno i tiho.

Zamislite da se početkom zime zatvorite u spavaću sobu, a obitelj i šef dopuste vam da odspavate zimski san. I probudite se u proljeće zajedno s medvjedima, vjevericama i jazavcima.

Zvuči kao najluđi san, slažete li se?

Biste li nam povjerovali kad bismo rekli da vaše tijelo zimi ulazi u stanje vrlo slično zimskom snu životinja, i da pojam hibernacije nije toliko stran vašem organizmu?

Ako vas zimi češće svladava umor i lijenost, a često vam se jede i spava, nemojte brinuti, niste bolesni, to vaše tijelo spava zimski san.

Zašto je to tako? Zašto nam se zimi više spava?

 

1. Spava vam se jer vaše tijelo miruje cijeli dan

Zimi je hladno, ponekad su ceste zaleđene i pada snijeg. Ipak, kada je hladno, odgađate izlazak u prirodu, vožnju bicikla, rolanje i trčanje. Tjelesne aktivnosti zimi se svode na minimum.

Kako i ne bi kad nas uz zimu vežu masna hrana, blagdani i skijanje... Sve nešto povezano uz odmor i trpanje hranom.

Kako bi vam se zimi manje spavalo, vježbajte. Tjelovježbom ćete pokrenuti odumrle stanice i pokrenuti kinetičku energiju (tu smo na pola ozbiljni). 

Uz samo 20 minuta aktivnog kretanja na dan možete vrlo lako otkloniti umor, a bit ćete svježiji i koncentriraniji.

 

2. Spava vam se jer su dani kraći, a noći duže

Zimi se mrak počinje spuštati već nakon 16 sati. Dnevna svjetlost tada polako nestaje, a naše tijelo se priprema na spavanje.

Uzrok tome je hormon melatonin, koji organizam proizvodi čim primijeti da nema više prirodne svjetlosti. Lučenje melatonina osim spavanja uzrokuje i pad raspoloženja, a sve to zajedno može dovesti do poremećaja koji stručnjaci nazivaju siječanjskom depresijom.

Od siječanjske depresije pati više žena nego muškaraca, a njeni simptomi mogu biti:

 • stalan umor,
 • bezvoljnost,
 • nezainteresiranost,
 • depresija,
 • povećani apetit i
 • gubitak koncentracije.

Siječanjska depresija utječe na zdravlje te potiče i debljanje što dovodi do ozbiljnih komplikacija koje ponekad moraju rješavati i psiholozi.

Ako se zbog umora i pospanosti loše osjećate, predlažemo da umjesto popodnevnog dremuckanja, dogovorite trač party s prijateljicama uz kavu i kolač. To bi moglo potaknuti lučenje hormona serotonina.

Serotonin je hormon sreće, a u tijelu se njegova koncentracija povećava unosom određene hrane. Ako želite biti sretniji jedite puretinu, integralne žitarice, mlijeko, kikiriki, grašak, ribu, jaja i banane.

Čokolada, slatkiši i takozvana hrana za utjehu, najbrže podižu razinu serotonina, pa ih ljudi često jedu kada su depresivni i bezvoljni. Oni možda neće trajno promijeniti vaše osjećaje, ali će vam barem na trenutak popraviti raspoloženje, pa mogu proći u kriznim situacijama.

 

3. Spava vam se jer zimi više jedete

Zima u gotovo svim hrvatskim krajevima započinje svinjokoljom koja najavljuje nadolazeću masnu sezonu. Kobasicama, špeku, blagdanskim kolačima i hrani za utjehu zimi je teško odoljeti.

No, pokušajte izbjegavati masnu hranu ili je jedite u minimalnim količinama. Osim što nam se od takve hrane više spava, moguća je pojava i probavnih smetnji, žgaravice i pojačanog znojenja, pa je svakako izbjegavajte prije odlaska u krevet.

Predlažemo da pojačate unos vitamina C koji ima izvrstan učinak protiv zimskog umora. U borbu protiv spavanja uključite i aromatične začine koji potiču proizvodnju hormona sreće: vanilija, đumbir, klinčić i muškatni oraščić.

 

4. Spava vam se jer vam je toplo

Grijanje na maksimum, dekica i topao čaj. Tako se većina bori protiv hladnoće i provodi tmurne zimske dane.

Kada vam je toplo, vaše tijelo je zadovoljno. Tople ruke i stopala potiču cirkulaciju u tijelu pa toplina djeluje umirujuće. Ubrzo vam se počne drijemati.

Temperatura prostorije u kojoj boravimo uvijek bi trebala biti optimalna. Tako bi u dnevnoj sobi trebalo biti oko 20 stupnjeva, a u spavaćoj sobi dva do četiri stupnja hladnije.

Pretopla soba osim spavanja, potiče i razvoj bakterija pa je lakše razboljeti se.

Ako ste slučajno jedni od onih koji usprkos svim navedenim činjenicama zimi još uvijek ne mogu spavati, pokušajte sa savjetima kako najbrže zaspati ili jednostavno kupite novi madrac!

 

jastuci madraci

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • hespo.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Hespo na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Hespo je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Hespo je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Hespo Web stranicama.