Izbornik
23.12.2019.

Izlozi dućana i glavni gradski trgovi počinju se ukrašavati već sredinom studenog. Ipak, predaleko je to od samog Božića da bismo uhvatili božićni ritam i budili se sa zvončićima u glavi. Prava božićna groznica u naše domove dolazi tek početkom Adventa

Viseće lampice na balkonima, vjenčići na vratima ili svjetleće figurice Djeda Božićnjaka u dvorištima podsjećaju nas na radosno vrijeme koje dolazi.

Ali, čak i da osvijetlite svaki grm u vašem dvorištu, postavite leteće sobove iznad balkona stana u kojem živite, malo ćete u svim tim ukrasima moći istinski uživati. Jednostavno je, većinu vremena provedete u kući ili stanu pa te ukrase ni ne vidite. Zato je daleko važnije da duh Božića donesete unutar zidova svog doma.

Ukrasi kojima ćete urediti interijer prostora u kojem boravite, svaki će vas dan podsjećati da je Božić sve bliže.

Da biste svoj dom ukrasili božićnim ukrasima ne trebate posezati duboku u džep niti kupovati skupe ukrase. Većinu onog što trebate već imate doma ili možete povoljno nabaviti. Potrebno je samo malo dobre volje i vrijedne ruke vaših ukućana pomagača.

Za nedostatak mašte nemojte brinuti. Donosimo nekoliko odličnih ideja kako da uredite svoj dom u božićnom duhu. Pa, krenimo u avanturu.

Adventski vijenac od prirodnih materijala

Adventski vijenac

Osim božićne jelke koja se prema tradiciji kiti na sam Badnjak, apsolutni kralj božićnih ukrasa je adventski vjenčić. Gotovo uvijek je njegova podloga kolut od slame, prekriven grančicama i dodatno uljepšan ukrasima. Četiri svjećice na adventskom vjenčiću pale se četiri nedjelje uoči Božića, a najavljujući nam njegov skori dolazak.

Cijene adventskih vijenaca kreću se od stotinjak kuna za manji i ukrasima siromašniji do čak 500 pa i više kuna. Nema potrebe da izdvajate toliki novac kad ga možete i sami napraviti.

Grančice i plodovi iz obližnjeg parka ili šume bit će sasvim dovoljni da uz pomoć malo vrućeg lijepila prekrijete slamnati krug na kojem ćete napraviti svoj vjenčić.

Na grančice ili hrastovu koru polijepite ukrase prema svojim željama, od malih božićnih kuglica, kotačića, gumbića, mašnica, tkanine, figurica Djeda Božićnjaka ili malih sobova...pustite mašti na volju.

Imajte na umu da osnovu adventskog vjenčića možete koristiti i nekoliko godina, a da pritom samo mijenjate svjećice. Ukrasi na adventskom vjenčiću nek budu u neutralnim tonovima kako biste ih svake godine dodatno začinili drugačijom bojom svijeća.

Adventski kalendar - čarapice napunite porukama za ukućane

Adventski kalendar

Divan božićni ukras koji možete raditi sa svojom djecom ili ga za njih napraviti jest adventski kalendar.

Ne mora nužno biti u onoj formi kakvu je poznajemo iz dućana, gdje se svaki dan otvara jedan broj ispod kojeg se krije čokoladica.

Upotrijebite maštu, krenite s današnjim danom i kupite onoliko čarapica koliko dana ima do Božića, objesite ih kvačicama na traku koju ćete objesiti duž vaše dnevne sobe.

Čarapice ne moraju biti samo crvene ili bijele, božićni ukrasi vole zlatnu, srebrnu pa i ljubičastu boju. Nemojte ih puniti poklonima, napunite ih nekom porukom kojom kažete svojim ukućanima koliko vam znače. Radost Božića nije samo u darivanju, mnogo više je u zajedništvu.

Svaki dan posegnite za čarapicom koja je sljedeća u nizu.

Unesite Božić u svaki kutak doma

Sitnice koje čine Božić

Lampice, svijećnjaci, papirnate pahuljice na prozorima, mirisne svijeće i štapići, limene kutijice pune suhih božićnih kolača, imela, borove grančice u velikim staklenim vazama, božićni cvijet, crvene mašne ili vrpce kojima ćete ukrasiti rukohvate stepenica ili kvake na sobnim vratima, božićne šalice i vrčevi… sve su to sitnice koje će unijeti dašak Božića u vaš dom i učiniti ga toplijim.

Posebnu čar daju prekrivači za namještaj i ukrasni jastuci. Kod njih se možete poigrati bojama. Dok je većina božićnih ukrasa u crveno-bijelim tonovima s dodatkom zelenih i smeđih prirodnih detalja, prekrivači, jastuci i namještaj mogu biti što god žele i dodati još jednu čaroliju u božićno raspoloženje.

Provedite Božić kroz sve prostorije u svom domu. Iako najveći dio dana provedete u dnevnoj sobi, baš je spavaća soba vaša oaza mira i odmora. Dodajte joj dašak blagdana, odaberite posteljinu s božićnim motivima, stavite dodatnu policu na koju ćete objesiti ukrase, noćni ormarić na koji ćete staviti svjetiljku božićnog dizajna.

Osjećat ćete se radosno, smireno, opušteno pa ćete moći blagdansko vrijeme iskoristiti i za prijeko potreban odmor koji vam nedostaje u ostatku godine.

Za kvalitetan san najvažniji je vrhunski madrac i krevet. Božić je prilika da sebi i svojoj obitelji poklonite dobar odmor i kvalitetan san i u ostatku godine. Postoji li bolji poklon ispod bora?

 

Pronađite vrhunski madrac po svojoj mjeri

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • hespo.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Hespo na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Hespo je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Hespo je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Hespo Web stranicama.