Izbornik
25.03.2019.

Adolescencija, prijelazna faza rasta i razvoja između djetinjstva i odrasle dobi. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) adolescent je mlada osoba u dobi između 10 i 19 godina.

Adolescencija je kritično vrijeme života. To je vrijeme kada ljudi postaju neovisni pojedinci, stvaraju nove odnose, razvijaju socijalne vještine i uče ponašanja koja će trajati do kraja života. Također može biti jedno od najizazovnijih razdoblja.

Pogotovo ako imate dvoje adolescenata - koji moraju dijeliti sobu. Drugi naziv za adolescenciju, "bura i oluja", često će vam biti jasniji u ovom slučaju. 

Tko je u djetinjstvu dijelio spavaću sobu sa sestrom ili bratom,  zna koliko svađa može nastati bez nekog posebnog razloga. Dovoljan je jedan krivi poster - ili tek pogled

Iako ih isto odgajate, djeca se razlikuju po karakteru. Isto tako, razlikuju se njihovi ukusi i stilovi. 

Postoji mnogo različitih mišljenja o tome je li dobra ideja da braća i sestre dijele spavaću sobu. Neke obitelji nemaju izbora nego da djeca dijele spavaću sobu zbog nedostatka prostora.

Ako razmišljate o tome trebaju li vaša djeca vlastitu spavaću sobu, možda ćete htjeti znati nešto o prednostima i nedostacima dijeljenja sobe.

Je li dobra ideja da braća i sestre dijele spavaću sobu?

Prednosti i nedostaci

U svakom slučaju roditelji trebaju razgovarati s djecom i o mogućim problemima koji bi se mogli pojaviti. U određenim situacijama adolescenti mogu razviti osjećaje nelagode što može voditi do depresije i svađe.

Prednosti dijeljenja spavaće sobe su:

 • razvijanje tolerancije prema drugima
 • osjećaj sigurnosti
 • poboljšanje komunikacijskih vještina
 • razvijanje empatije (raspoznavanje emocija)
 • bolja sposobnost rješavanja konflikta

Nedostaci dijeljenja sobe su:

U nastavku izdvajamo neke od prednosti i nedostataka zajedničke sobe.

Nedostatak privatnosti

Kako djeca odrastaju, tako imaju sve veću potrebu za privatnošću. Braća i sestre koji su godinama uživali u dijeljenju sobe, mogu se iznenada žaliti na raspored spavaće sobe. Stručnjaci savjetuju da starijoj djeci omogućite više privatnosti.

Mlađa djeca još nemaju toliku potrebu za privatnošću, ali im je potreban vlastiti prostor. Dajte svakom djetetu ormar za knjige, kutiju za igračke ili privatni prostor za osobne stvari. Podučite djecu da poštuju privatnost braće. Bilo da djeca dijele sobu ili ne, trebala bi naučiti tražiti dopuštenje prije posuđivanja i tretirati osobne stvari s poštovanjem i brigom.

Kada je u pitanju dijeljenje spavaće sobe, tinejdžeri mogu biti osjetljivi na pitanja vezana uz prostor i dijeljenje. Korisno je imati razumijevanje, ali istovremeno zrelo porazgovarati o potrebama obitelji.

Funky mladenačka soba

Objasnite starijem djetetu da znate da je ponekad teško dijeliti sobu s bratom ili sestrom, no da je ovo prostor kojeg trenutno imate. Istaknite važnost pozitivnog uzora za mlađeg brata ili sestru.

Također je važno objasniti mlađoj braći da tinejdžeri trebaju svoj prostor

Iznimno je važno da djeca osjete da imaju svoj prostor - i roditelji moraju poduzeti korake kako bi pomogli djeci da se tako osjećaju, čak i kada dijele spavaću sobu.

 

Individualne potrebe

Potpuno je prirodno da neka djeca vole dijeliti svoj prostor dok se nekima teško prilagoditi. Te sklonosti ovise o mnogim čimbenicima kao što su dob, spol i osobnost. Oni definiraju individualne potrebe osobe koje mogu varirati od slušanja glazbe pa sve do čitanja knjige u potpunoj tišini. 

Stvorite dva područja u spavaćoj sobi tako da svako djete ima prostor koji je u potpunosti njihov. Zajednička spavaća soba ne bi trebala imati jedinstven izgled. Dopustite djeci da unesu svoju osobnost kada je uređivanje njihovog prostora u pitanju. 

Najbolji način da adolescenti zadovolje svoje individualne potrebe u zajedničkoj sobi možemo svesti na četiri koraka:

 • podijelite sobu na dva dijela tako da svako dijete ima svoj prostor
 • neka se dogovore za razdoblja kada će svatko imati cijelu sobu samo za sebe (na primjer, ako jedno od djece želi raditi domaću zadaću bez ometanja, slušati glazbu ili se družiti s prijateljem, drugo se mora prilagoditi)

Domaća zadaća ne može se raditi uz viku i buku mlađe braće.

 • dozvolite djeci da urede svoj prostor po vlastitoj želji bez obzira radi li se o posterima popularnih bendova ili o šarenim ormarima i stolicama, to će im omogućiti da izraze svoju kreativnost i stvore vlastitu oazu
 • svatko mora održavati svoj prostor tako da vlastite stvari ne razbacuje po sobi što stvara okruženje u kojem se oboje mogu opustiti i osjećati ugodno

Djeca će shvatiti da se poštivanjem tuđih individualnih potreba mogu lakše međusobno povezati i stvoriti harmoniju u sobi. To je posebno bitno za adolescente jer su u tom razdoblju puno osjetljiviji na okruženje i zadovoljavanje svojih potreba.

Jačanje odnosa

Sretna i složna obitelj san je svakog roditelja. Na žalost, uz današnji ubrzani životni tempo svaki dan postaje rutina gdje roditelji ujutro trče na posao a djeca u školu, a kada se vrate doma često su preumorni za razgovor i obiteljsko povezivanje.

To ima loš utjecaj na život adolescenata jer se počinju odvajati od obitelji i kada imaju neki problem o kojem žele razgovarati prije će se za savjet okrenuti vršnjacima ili internetu nego članovima obitelji.

Zajednička soba dobar je način za jačanje obiteljskih odnosa i poticanje komunikacije. Adolescenti će češće razgovarati o svojim problemima i oslanjati se na potporu braće, koliko god se naizgled možda ne podnose. 

Možda se naizgled stalno svađaju, no više je trenutaka kada se obožavaju!

Vrijedna životna lekcija

Zajednička spavaća soba je najbolji način za učenje životnih lekcija, kao što su dijeljenje, komuniciranje i zajednički rad. Učenje prilagođavanja različitim osobnostima i pristupima dio je života i to će dugoročno olakšati život djeci koja dijele sobu.

Na kraju dana možemo reći da je dijeljenje sobe u doba adolescencije jako vrijedna životna lekcija za djecu, iz koje treba znati izvući ono najbolje.

 

Zavirite u Hespo katalog i pronađite inspiraciju za uređenje zajedničke spavaće sobe vaših adolescenata.

 

HESPO NAMJEŠTAJ

 

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • hespo.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Hespo na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Hespo je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Hespo je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Hespo Web stranicama.