3 razloga zašto ne biste smjeli spavati nakon jela

Glad se različito manifestira i svatko će taj osjećaj drugačije opisati. Praznina u želucu, mučnina, osjećaj slabosti, vrtoglavica, tupo bockanje pa čak i bolovi, ovisi o zdravstvenom stanju osobe, prehrambenim...

Glad se različito manifestira i svatko će taj osjećaj drugačije opisati. Praznina u želucu, mučnina, osjećaj slabosti, vrtoglavica, tupo bockanje pa čak i bolovi, ovisi o zdravstvenom stanju osobe, prehrambenim navikama i mnogim drugim faktorima. Ali se većina ljudi slaže da je jednako neugodan i osjećaj kada se pretjera u jelu i konzumira obilne količine hrane.

Tada se najčešće javlja osjećaj pospanosti. On ne ovisi samo o količini, ovisi i o nutritivnim svojstvima hrane koju unosimo u organizam.

Nakon konzumacije masne hrane ili hrane bogate ugljikohidratima, umor ćemo osjetiti gotovo uvijek. Kod konzumacije manjih količina hrane bogate vlaknima ili proteinima, šanse da nas uhvati pospanost ipak se smanjuju.

Tko je kriv za umor nakon jela

Glavni krivac za pospanost nakon obroka su kemijske reakcije koje se događaju u tijelu. Pogrešno je vjerovati da se nakon jela smanjuje dotok krvi u mozak, sve kako bi se više krvi raspodijelilo u probavni trakt radi brže i bolje probave unesene hrane. Točno je da dolazi do preraspodijele krvi u organizmu i da ona zaista odlazi u želudac i crijeva pomažući tako u probavi, ali ta krv dolazi uglavnom iz mišića i udova. Mozak je zaštićen radi održavanja vitalnih funkcija u organizmu.

Umor se javlja zato što hrana, posebno slatkiši, grickalice, tjestenina od bijelog brašna, masno meso i slično, kada dospije u tanko crijevo šalje signale mozgu da se uspore sve druge funkcije u organizmu, a pojača probava.

Nakon obroka dolazi do povišenja razine glukoze u krvi koja posljedično utječe na rad skupine neurona koji su bitni za održavanje stanja budnosti. Što više hrane unesemo u sebe, tijelo mora proizvesti više inzulina koji onda povećava razinu hormona serotonina i melatonina koji nas čine pospanima.

Zašto nije dobro leći nakon jela

Osjećaj umora nakon jela normalan je, ako nije preizražen i redovan.

Bez obzira kako se osjećali, nikako ne biste smjeli leći i odspavati. I to radi tri glavna razloga: tako povećavate rizik od zdravstvenih problema, rizik od debljanja i usporavate probavu.

1. Zdravstveni problemi

Legnete li neposredno nakon jela, velike su šanse da ćete se probuditi s osjećajem nadutosti i žgaravice. Želučana kiselina pojačano se luči kako bi razgradila svu tu hranu koju ste unijeli u sebe, a u ležećem položaju ona lako dospijeva u jednjak i gornji dio probavnog trakta, nagriza ga i stvara osjećaj žarenja i peckanja.

Jedete li masnu hranu i to prakticirate redovno, na dnevnoj bazi, velika je vjerojatnost da ćete s vremenom razviti ozbiljne zdravstvene probleme. Osim pada energije i pospanosti koja se ispočetka javlja nakon obroka, a kasnije i tijekom cijelog dana, možete razviti apneju, stanje koje karakterizira prestanak disanja u snu i to do čak 20 puta.

2. Usporena probava

Ako nakon jela osjetite umor i bezvoljnost, pogrešno je misliti da ćete tijelu pomoći da brže probavi hranu ako mu omogućite da se koncentrira samo to, a vi legnete i zaspite. Upravo suprotno, tako usporavate rad cijelog organizma pa i probave.

Naravno, nije preporučljivo da se nakon jela bavite težim fizičkim poslovima, ali umjerena tjelesna aktivnost i održavanje stanja budnosti organizma pospješit će i ubrzati probavu hrane.

3. Rizik od debljanja

Sigurno ste čuli da ne smijete jesti iza 18 sati poslijepodne kako ne biste taložili kilograme ili da se hrana iz punog želuca u noći ne razgrađuje nego odlazi direktno na vaše bokove i struk.

Ništa od toga nije istina. Itekako biste trebali jesti večeru jer je ona jednako bitan obrok u danu kao i svaki drugi. Međutim, ona bi se trebala sastojati od zelenog povrća, bezmasnog mesa ili posnog sira.

Želudac će tijekom noći probavljati vašu hranu, ali za laganiju i zdraviju hranu će mu trebati mnogo manje vremena nego pojedete li komad torte ili pecivo, a i drugačije će se energija taložiti u tijelu. Nije isto probudite li se odmoreni i puni energije koju vam je tijelo osiguralo preradom zdrave večere ili se budite tromi i umorni jer se tijelo cijelu noć borilo da probavi nezdravu hranu.

Razmišljajte što jedete

Osim hrane bogate nezasićenim masnim kiselinama poput avokada, ribe ili orašastih plodova, voda je vaš saveznik za bržu probavu i regulaciju osjećaja sitosti. Suprotno uvriježenom mišljenju i navikama većine ljudi, kava neće ubrzati probavu niti vam pomoći da se nakon jela osjećate manje umorno. Neće ni alkoholna pića pa ih trebate izbjegavati u širokom luku.

Nakon jela obavezno popijte čašu vode i pobijedite osjećaj umora. Bilo bi dobro i da se uputite na 15-ak minuta lagane šetnje. To će vas vratiti u život, razbuditi i dati vam energije za ostatak dana ili vas opustiti prije večernjeg spavanja.

Za kvalitetan san, osim lagane večere i lakše tjelovježbe, bitan je i madrac na kojem spavate.

Pronađite madrac za bolji san

Ovaj članak pripada seriji Sve o higijeni sna.

Povezano