Zašto početi spavati solo?

Dijeljenje kreveta s partnerom rijetko kad je tako divno i romantično kao na filmu. Jedna osoba hrče dok se druga okreće cijelu noć, a nerijetko dođe do svađe zbog otimanja pokrivača.No,...

Dijeljenje kreveta s partnerom rijetko kad je tako divno i romantično kao na filmu. Jedna osoba hrče dok se druga okreće cijelu noć, a nerijetko dođe do svađe zbog otimanja pokrivača.

No, neki problemi nadilaze problem krađe pokrivača, pa tako sve više parova isprobava “razvod spavanja”.

Što je razvod spavanja? Jednostavno rečeno, spavanje u drugom krevetu ili drugoj spavaćoj sobi, što vam omogućava da se mirno naspavate po vlastitom rasporedu i u okruženju koje najbolje odgovara vašim potrebama.

Možda vam to zvuči ekstremno, ali ispostavlja se da bi odvojeno spavanje moglo biti ključ za kvalitetniji san, koji na kraju povećava kvalitetu svakodnevnog života.

Odvojene spavaće sobe imaju pozitivno djelovanje na međusobne odnose i opće zadovoljstvo parova. Naime, čak jedan od šest parova spava odvojeno i smatraju to najboljim rješenjem vraćanja strasti u vezu.

Donosimo vam koje su to prednosti odvojenog spavanja.

Kvalitetan san

Dobar san je vrlo važan za vaše zdravlje, a mnogim ljudima teško se naviknuti na spavanje kraj partnera.

Uzrok tome mogu biti loše navike spavanja ili pojave kao što su:

  • hrkanje
  • prisvajanje pokrivača
  • guranje
  • različito vrijeme odlaska u krevet

To su samo neki od uzroka koji stvaraju probleme u spavaćoj sobi za koje “razvod spavanja” zvuči kao dobro rješenje, zar ne?

Kada imate krevet samo za sebe imate svoj mir i lakše se kvalitetno naspavati. Probudit ćete se odmorniji i raspoloženiji nego inače.

Poklanjat ćete više pažnje jedno drugome

Svaki par prolazi kroz tri ljubavne faze. One se dijele na:

  • faza požude ili romantike
  • faza fizičke privlačnosti
  • faza emocionalne povezanosti

Prva faza koja se često zove i faza “ružičastih naočala” je razina na kojoj parovi stvaraju temelje. Jednostavno žele biti zajedno i ne mare za moguće nesuglasice. Bitno je samo da su zajedno u krevetu. Druga faza je razina na kojoj pokušavate promijeniti partnera i čim više približiti slici idealnog partnera. Također se naziva i fazom borbe jer dolazi do prvih sukoba mišljenja. Zadnja faza predstavlja bezuvjetno prihvaćanje partnera. Par je svjestan međusobnih pozitivnih i negativnih osobina te ih prihvaća ili pronalazi način za sporazum.

Prema tome odvojeno spavanje uopće ne bi trebalo zvučati kao loša ideja. Naime ako ste došli do te faze života i zajedno se odlučili za odvojeno spavanje, partner će vam sigurno poklanjati više pažnje i tražiti više prilika kako bi se “uvukao” pod vaš pokrivač

Možete urediti spavaću sobu po vlastitom ukusu

Sigurno ste razmišljali o tome kako kako bi vaša savršena spavaća soba izgledala da ste samo vi glavni i odgovorni. Možete odabrati kakav krevet i namještaj ćete imati. Zidovi mogu biti u boji koju ste oduvijek htjeli, a možete objesiti i onu sliku koju ste dobili kao poklon za vjenčanje ali vaš partner ju ne može smisliti, dok je vama predivna.

Spavaća soba je mjesto gdje bi se trebali osjećati ugodno. Ona postaje utočište u kojem vrijede samo pravila koja sami postavite. Personalizirajte sobu kako god vama to odgovara. Ako želite jednostavan drveni krevet s ladicom gdje ćete spremati omiljene knjige ili moderni klizni ormar s velikim zrcalom, odluka je u potpunosti vaša.

Vjerujemo da ste se sad već duboko zamislili i pitanje koje si postavljate je zašto uz sve te mogućnosti još uvijek dijelite spavaću sobu s vašim partnerom. Srećom, “razvod spavanja” više nije tabu tema.

Odlučite li isprobati “razvod spavanja”, osim što ćete se čvrsto naspavati, možda ćete otkriti da noćna odvojenost dovodi do toga da je zajedničko provedeno vrijeme puno kvalitetnije.

A naravno, trebat će vam i novi krevet. 

HESPO KREVETI

Ovaj članak pripada seriji Sve o higijeni sna.

Povezano