Savjeti za uređenje sobe za prvašića

Svaki početak je izazov, pogotovo odlazak u prvi razred. Svi se još uvijek sjećamo svoje prve učiteljice, a mnogi svoje prve školske torbe i prvog dana škole. No, kako bi...

Svaki početak je izazov, pogotovo odlazak u prvi razred. Svi se još uvijek sjećamo svoje prve učiteljice, a mnogi svoje prve školske torbe i prvog dana škole. No, kako bi cijeli taj period prilagodbe na školske klupe protekao što bezbolnije važno je dobro pripremiti dijete na školu, a jedan od dobrih načina je uređenje dječje sobe za nove izazove. Kako bi soba za školarca bila što funkcionalnija i primjerenija novim zadacima, pripremili smo vam nekoliko važnih savjeta za uređenje.

1. Jedan od ključnih stvari je novi radni stol, primjeren dobi djeteta. Radni stol treba smjestiti uz prozor, odnosno prirodni izvor svjetlosti. Najbolje je stol smjestiti bočno tako da svjetlost dolazi s lijeve, odnosno desne strane u slučaju da je dijete ljevak. Ako se stol stavlja direktno uz prozor, potrebno je osigurati zaštitu od sunca. Također, stol bi trebao biti smješten tako da dijete dok sjedi ima izravan ili bočni pogled na ulazna vrata sobe, a ne da su vrata iza njegovih leđa.

2. Radna površina stola bi trebala biti matirana kako se ne bi stvarao odbljesak svjetlosti, a vrlo važno je odabrati i ergonomski oblikovan stolac s naslonima za glavu i ruke. Djeca su u razvoju i vrlo je važno da ne krive kralježnicu i ne kvare oči.

3. Na stol treba postaviti stolnu svjetiljku i osigurati 500 luxa na površini stola. Najpraktičnije svjetiljke su one koje se mogu pomicati u svim smjerovima, a na stol se pričvršćuju uz pomoć stezača tako da su stabilne, a opet ih brzo možete preseliti.

4. Uz prostor za igru i spavanje nužno je organizirati kutak za pospremanje igračaka te prostor za učenje i pohranu knjiga. Uz stol je korisno postaviti police i ladice za školske knjige i pribor koji se koriste svakodnevno, a prostor za pohranu dodatnih knjiga moguće je uklopiti u prostor s igračkama.

5. Soba školarca trebala bi biti mirna, bez previše vidljivih igračaka i stvari koje odvlače pažnju, a kako bi je djeca zavolila i osjećala kao svoju važno je da poneke sitnice odaberu sami. To može biti tapeta, zastavice, lampa, tepih ili pak naljepnice za zid...

6. A kakva je to soba bez kreveta i adekvatnog madraca? Ako trebate savjet oko kupnje madraca ili kreveta za školarca, slobodno proučite našu ponudu madraca i dječjih kreveta i soba. Evo linka na našu web stranicu i popis prodajnih mjesta.

Ovaj članak pripada seriji Sve o uređenju spavaće sobe.

Povezano