Novogodišnja odluka: više sna svaki dan

Na popisu novogodišnjih odluka treba se naći i više spavanja. To je preduvjet za ostvarivanje svih drugih odluka. A kako to ostvariti? Imamo rješenje. Dolazi vrijeme kada sastavljate svoju “to do”...

Na popisu novogodišnjih odluka treba se naći i više spavanja. To je preduvjet za ostvarivanje svih drugih odluka. A kako to ostvariti? Imamo rješenje. 

Dolazi vrijeme kada sastavljate svoju “to do” listu, odnosno u svojim rokovnicima ispisujete zadnje stranice popunjavajući ih novogodišnjim odlukama.

Odlazi stara godina, a većina nas s njenim odlaskom želi i da odu i neke naše loše navike.

Od sutra tj. od početka sljedeće godine odlučili ste da ćete zdravije živjeti, zdravije se hraniti, vježbati bar tri puta tjedno, skinuti onih nekoliko kilograma viška…

Ali i postati bolja osoba što znači više posjećivati baku i djedu u domu, zvati prijatelje na telefon (a ne samo tipkati preko Vibera), razvrstavati otpad i upisati neki tečaj.

A jeste li ikad razmišljali o tome da u svoj novi stil zdravog i dobrog života uključite i dobar san?

Dobar san ne znači dugo spavanje već kvalitetno spavanje. A kada počnete dobro spavati bit ćete zadovoljni sami sa sobom i imat ćete energije i volje za ispunjavanje svih novogodišnjih odluka.

A kako dobro spavati?

Donosimo vam sedam koraka za više sna svaki dan

Korak #1   Pridržavajte se rasporeda spavanja

Nije dobro spavati previše, zato nemojte spavati više od osam sati na dan. Preporučen broj sati sna za odraslu osobu je jedan sat manje - njih sedam.

Kako bi tijelo bilo odmorno ne bi trebalo spavati više od osam sati jer se nakon veće količine sna tijelo umara jednako kao da je spavalo pet sati.

Kako bi se održao ciklus spavanja potrebno je ići u krevet u isto vrijeme svaki dan. Tijelo je najzbunjenije tijekom vikenda kada se želite opustiti te ostajete dulje budni jer izlazite ili jer konačno možete pogledati dva filma zaredom.

Pokušajte ograničiti razlike u vašem rasporedu spavanja tijekom noći i vikenda na ne više od jednog sata.

Ako nikako ne možete zaspati, napustite spavaću sobu te se opustite uz umirujuću glazbu ili uz čitanje knjigu. Te radnje će vas umoriti pa lakše odete u zemlju snova.

Korak #2 -  Obratite pozornost na ono što jedete i pijete

Znate li za onaj grozan osjećaj kada odlazite na spavanje no osjećate kako ste malo previše pojeli. Ili onaj grozan osjećaj kada ste gladni…

U svakom slučaju ni jedno ni drugo nije dobro za vaš san. Konkretno, izbjegavajte teške i masne obroke barem dva sata prije spavanja.

Nikotin, kofein i alkohol također ne bi trebali biti na popisu za miran san.

Od alkohola se možda osjećate omamljeno i umorno, ali prava istina je da alkohol stimulans pa ćete se od njega tijekom noći buditi, a ne spavati.

Korak #3 - Stvorite ugodnu atmosferu

Obožavate svoj mali kutak u kojem volite provoditi vrijeme čitajući, surfajući internetom, grickanjem večernjih poslastica a uz sve to na kraju dana tamo tražite miran san.

Tijelu kad-kad to može stvarati problem jer provodi previše vremena i različitih aktivnosti na istom mjestu te ne smatra to mjesto kao mjesto za kvalitetan odmor. Izbjegavajte radnje koje obavljate na krevetu, krevet je za spavanje.

Spavaća soba mora biti tamna i tiha tijekom noći, a to znači da se u njoj ne bi ni smjeli nalaziti nikakvi ekrani.

Kako bi spavali kao da ste na mekim oblacima, prije spavanja priuštite si jednu umirujuću kupku uz svijeće.

Korak  #4 - Ograničite drijemanje tijekom dana

Ako često nakon posla odlučite malo odrijemati znate kako onih “samo 15 minuta” često postane dva do tri sata.

Takva duga dnevna drijemanja ometaju noćni san. Ako ipak odlučite drijemati, ograničite se na 30 minuta, te izbjegavajte da to ne bude kasno tijekom dana.

Korak #5 -  Uključite fizičku aktivnost u svoju dnevnu rutinu

Prilikom sastavljanja liste novogodišnjih odluka sigurno na popisu imate i “Moram početi vježbati”

A upravo će vam vježbanje, pogotovo ono na svježem zraku potaknuti kvalitetniji san.

Još ako vježbate na svježem zraku - kombinacija je dobitna.

Korak  #6 - Upravljajte svojim brigama

Znalo vam se dogoditi da legnete u krevet pa ste počeli razmišljati o nebitnim stvarima koje su odjednom postale bitne?

Pokušajte ih riješiti prije spavanja, ili jednostavno ostavite za sutra.

Kako bi se riješili pretjeranog stresa počnite se bolje organizirati, jer je organizacija ključ svega. Postavite prioritete i ne odgađajte zadatke.

Meditacija vam može pružiti neki unutarnji mir, odnosno odmaknuti vas od briga.

Korak #7 -  Priuštite si novi madrac za bolji san

Ako ništa od ovoga ne pomogne, razveselite sebe i svoje tijelo s novim madracem koji će vam sigurno omogućiti kvalitetan san!

Mi ćemo vam pomoći odabrati pravi madrac za vaše potrebe, a na vama je samo da se krenete odmarati.

jastuci madraci kreveti

Ovaj članak pripada seriji Sve o higijeni sna.

Povezano