Nove zdrave odluke za cijelu obitelj

Nova godina vrijeme je kada mnogi od nas donose nove odluke. Smršaviti, početi vježbati, trčati i zdravije se hraniti, neke su od najčešćih odluka.No, umjesto mukotrpnih dijeta i gladovanja, zapravo...

Nova godina vrijeme je kada mnogi od nas donose nove odluke. Smršaviti, početi vježbati, trčati i zdravije se hraniti, neke su od najčešćih odluka.

No, umjesto mukotrpnih dijeta i gladovanja, zapravo bi trebalo početi zdravije živjeti, a to u prvom redu znači kvalitetno spavati.

No, osim dovoljnog broja sati važno je da odlazite spavati svaki dan u isto vrijeme i da imate što više noćnog sna. Spavanje izmeđju 22 i 6 ujutro je najkvalitetnije i u skladu je s izlaskom sunca, a kronobiolozi kažu da usklađivanje bioritma s prirodom blagotvorno utječe na psihičko i fizičko zdravlje.

Jednako tako kažu da je šetnja po jutarnjem suncu vrlo blagotvorna za naš organizam jer je sunce tada najmanje štetno i tada smo sposebni apsorbirati najviše D vitamina koji je vrlo važno za pravilan rad našeg organizma.

Šetnje po prirodi neka postanu dio vaših dnevnih ili bar vikend rutina, a ako nemate dovoljno vremena za "pravu" šetnju, onda barem malo prošetajte na pauzi, odite na posao bez automobila, prošetajte koju stanicu ili barem ne koristite lift, nego idite pješice...

Jedna od zdravih navika koju svakako savjetujemo da usvojite, ako slučajno do sada niste, je da doručkujete i da smanjite broj kava, alkohola, masti i šećera.

Da, znamo da to ponekad nije lako, ali vaša prehrana jednako je važna kao i spavanje i kretanje te one zajedno tvore tri ključna sastojka za zdravlje.

A važno je i ne nervirati se te u svemu vidjeti barem nešto pozitivno. A pozitivno je i to da sebi i svojim najdražim ljudima u životu svako toliko priuštite nešto što si dugo želite.

Ponekad za takve stvari treba štedjeti, pa vam savjetujemo da svaki dan kad dođete kod kuće sav sitan novac stavite u kasicu. Za cca godinu dana bez ikakvog bitnog odricanja skupit ćete nekoliko tisuća kuna, a ako ih poželite potrošiti za novi, kvalitetniji madrac te osigurati sebi i svojim ukućanima udobnije spavanje, znate gdje ćete ga pronaći.

I za kraj, još jedan zdravi savjet kojeg bi svakako trebalo usvojiti - barem pola sata prije spavanja smanjite sva svjetla u domu te nemojte gledati u nikakve ekrene. Na taj način, lakše ćete i mirnije utonuti u san. 

Evo linka na naše madrace.

Fotografije: Unsplash

Pripremila: Boba Blašković

Povezano