Koliko je podnica važna za udobno spavanje?

Kod kupnje novog kreveta ili madraca zanemaruje se važnost podnice, a ona je iznimno bitna za kvalitetno spavanje. Dok okvir kreveta svojom čvrstoćom garantira izdržljivost kreveta, podnice i madraci su...

Kod kupnje novog kreveta ili madraca zanemaruje se važnost podnice, a ona je iznimno bitna za kvalitetno spavanje. Dok okvir kreveta svojom čvrstoćom garantira izdržljivost kreveta, podnice i madraci su ti koji osiguravaju zdravlje kralježnice i kvalitetan san. Odabirom pogrešne vrste podnice smanjuje se udobnost i kvaliteta sna, čak i onda ako je madrac visoke kvalitete.

Pune i letvičaste podnice

Podnice se dijele na letvičaste i pune, obje se najčešće izrađuju od drveta. Pune podnice u obliku šperploče ili metalne mreže nisu najsretniji izbor jer ne osiguravaju dovoljnu prozračnost madraca i pravilan položaj tijela tijekom sna. Prije nekoliko desetaka godina, razvojem tehnologije, njih su zamijenile letvičaste podnice. Kod kupnje nove podnice preporučuje se uzeti baš letvičastu podnicu.

Letvičaste podnice sastoje se od letvica pravilno raspoređenih u okviru koji je pogodan za svaki krevet. Podnicu treba prilagoditi i vrsti i kvaliteti madraca, ali i materijalu od kojeg je madrac sačinjen. Tako će se postići najbolji efekt,  mirno i zdravo spavanje i ispravan položaj tijela tijekom sna, bez bolova u kralježnici i ramenima.

Podnica utječe na vijek trajanja madraca

Međutim, nije dovoljno samo da je podnica načinjena od letvica. One moraju biti i pravilno raspoređene. Što su letvice gušće poredane to je podnica kvalitetnija. Povećanjem razmaka između letvica, smanjuje se njihova učinkovitost u podupiranju madraca, odnosno tijela tijekom ležanja. Osim letvica bitna je i kvaliteta nosača koji pridržavaju letvice za okvir kreveta.

Osim što su letvičaste podnice ključne za postizanje udobnosti, one su zaslužne i za produljenje životnog vijeka madraca. Odgovarajući prored između letvica omogućuje pravilnu cirkulaciju zraka oko madraca čime se osigurava isparavanje vlage i prozračivanje madraca.

Vrste letvičastih podnica

Letvičaste podnice razlikuju se, osim prema gustoći letvica i materijalu od kojeg su napravljene, i prema mogućnostima podizanja:

  • Fiksne podnice koje nemaju mogućnost podizanja.
  • Podnice s podesivim dijelom za glavu omogućuju podizanje uzglavlja u lumbalnom ili vratnom dijelu što je idealno za osobe koje pate od želučanih problema ili  imaju problema s hrkanjem ili dišnim organima.
  • Podnice s podesivim dijelom za glavu i noge omogućuju podizanje uzglavlja i podizanje donjeg dijela tijela, uznožja. Osim za osobe koje imaju želučanih problema ili problema s dišnim organima, odlično su rješenje i za osobe koje pate od problema s cirkulacijom.
  • Podnice s mehanizmom za podizanje s elektromotorom omogućuju podizanje gornjeg i donjeg dijela tijela pomoću motora. One se u potpunosti prilagođavaju anatomiji tijela. Kod određenih vrsta podnica moguće je nezavisno podešavanje leđnog i nožnog dijela podnice u mnogo različitih položaja od ležanja do sjedenja, a motor podnice može sadržavati i bateriju pomoću koje se podnica može spustiti i kada nestane struja.

Najbolja kombinacija madraca i podnice

Kod kupnje novog madraca i podnice ne smijete žuriti. Imajte na umu da one čine jednu cjelinu i da bi ih trebalo međusobno uskladiti. Nisu sve podnice pogodne za sve vrste madraca, a o tome kakvu ćete podnicu kupiti uvelike ovisi kvaliteta spavanja kao i vijek trajanja madraca.

Ako se odlučite za madrac koji u sebi ima klasičnu opružnu jezgru, odabir podnice neće biti odlučan faktor udobnosti i kvalitete sna jer su takve opruge tvrđe i kompaktnije.

Međutim, ako se odlučite za nešto moderniju izvedbu madraca izrađenog od pjene ili lateksa, odabir podnice neće biti tako jednostavan. Naime, takvi madraci nemaju slobodan protok zraka i zahtijevaju prozračivanje pa je kod njih odabir letvičaste podnice nužnost. Ujedno, oni su uglavnom mekši i prilagodljiviji anatomiji tijela pa je odabir kompatibilne podnice i madraca odlučan faktor u kvalitetnom spavanju.

Preporučujemo da se u odabiru madraca i podnice posavjetujete sa stručnjakom koji će vam ponuditi najbolje rješenje prilagođeno vašim potrebama.

Provjerite ponudu visokokvalitetnih podnica

Povezano