Kako ukrasiti dom za božićne blagdane

Izlozi dućana i glavni gradski trgovi počinju se ukrašavati već sredinom studenog. Ipak, predaleko je to od samog Božića da bismo uhvatili božićni ritam i budili se sa zvončićima u...

Izlozi dućana i glavni gradski trgovi počinju se ukrašavati već sredinom studenog. Ipak, predaleko je to od samog Božića da bismo uhvatili božićni ritam i budili se sa zvončićima u glavi. Prava božićna groznica u naše domove dolazi tek početkom Adventa

Viseće lampice na balkonima, vjenčići na vratima ili svjetleće figurice Djeda Božićnjaka u dvorištima podsjećaju nas na radosno vrijeme koje dolazi.

Ali, čak i da osvijetlite svaki grm u vašem dvorištu, postavite leteće sobove iznad balkona stana u kojem živite, malo ćete u svim tim ukrasima moći istinski uživati. Jednostavno je, većinu vremena provedete u kući ili stanu pa te ukrase ni ne vidite. Zato je daleko važnije da duh Božića donesete unutar zidova svog doma.

Ukrasi kojima ćete urediti interijer prostora u kojem boravite, svaki će vas dan podsjećati da je Božić sve bliže.

Da biste svoj dom ukrasili božićnim ukrasima ne trebate posezati duboku u džep niti kupovati skupe ukrase. Većinu onog što trebate već imate doma ili možete povoljno nabaviti. Potrebno je samo malo dobre volje i vrijedne ruke vaših ukućana pomagača.

Za nedostatak mašte nemojte brinuti. Donosimo nekoliko odličnih ideja kako da uredite svoj dom u božićnom duhu. Pa, krenimo u avanturu.

Adventski vijenac

Osim božićne jelke koja se prema tradiciji kiti na sam Badnjak, apsolutni kralj božićnih ukrasa je adventski vjenčić. Gotovo uvijek je njegova podloga kolut od slame, prekriven grančicama i dodatno uljepšan ukrasima. Četiri svjećice na adventskom vjenčiću pale se četiri nedjelje uoči Božića, a najavljujući nam njegov skori dolazak.

Cijene adventskih vijenaca kreću se od stotinjak kuna za manji i ukrasima siromašniji do čak 500 pa i više kuna. Nema potrebe da izdvajate toliki novac kad ga možete i sami napraviti.

Grančice i plodovi iz obližnjeg parka ili šume bit će sasvim dovoljni da uz pomoć malo vrućeg lijepila prekrijete slamnati krug na kojem ćete napraviti svoj vjenčić.

Na grančice ili hrastovu koru polijepite ukrase prema svojim željama, od malih božićnih kuglica, kotačića, gumbića, mašnica, tkanine, figurica Djeda Božićnjaka ili malih sobova...pustite mašti na volju.

Imajte na umu da osnovu adventskog vjenčića možete koristiti i nekoliko godina, a da pritom samo mijenjate svjećice. Ukrasi na adventskom vjenčiću nek budu u neutralnim tonovima kako biste ih svake godine dodatno začinili drugačijom bojom svijeća.

Adventski kalendar

Divan božićni ukras koji možete raditi sa svojom djecom ili ga za njih napraviti jest adventski kalendar.

Ne mora nužno biti u onoj formi kakvu je poznajemo iz dućana, gdje se svaki dan otvara jedan broj ispod kojeg se krije čokoladica.

Upotrijebite maštu, krenite s današnjim danom i kupite onoliko čarapica koliko dana ima do Božića, objesite ih kvačicama na traku koju ćete objesiti duž vaše dnevne sobe.

Čarapice ne moraju biti samo crvene ili bijele, božićni ukrasi vole zlatnu, srebrnu pa i ljubičastu boju. Nemojte ih puniti poklonima, napunite ih nekom porukom kojom kažete svojim ukućanima koliko vam znače. Radost Božića nije samo u darivanju, mnogo više je u zajedništvu.

Svaki dan posegnite za čarapicom koja je sljedeća u nizu.

Sitnice koje čine Božić

Lampice, svijećnjaci, papirnate pahuljice na prozorima, mirisne svijeće i štapići, limene kutijice pune suhih božićnih kolača, imela, borove grančice u velikim staklenim vazama, božićni cvijet, crvene mašne ili vrpce kojima ćete ukrasiti rukohvate stepenica ili kvake na sobnim vratima, božićne šalice i vrčevi… sve su to sitnice koje će unijeti dašak Božića u vaš dom i učiniti ga toplijim.

Posebnu čar daju prekrivači za namještaj i ukrasni jastuci. Kod njih se možete poigrati bojama. Dok je većina božićnih ukrasa u crveno-bijelim tonovima s dodatkom zelenih i smeđih prirodnih detalja, prekrivači, jastuci i namještaj mogu biti što god žele i dodati još jednu čaroliju u božićno raspoloženje.

Provedite Božić kroz sve prostorije u svom domu. Iako najveći dio dana provedete u dnevnoj sobi, baš je spavaća soba vaša oaza mira i odmora. Dodajte joj dašak blagdana, odaberite posteljinu s božićnim motivima, stavite dodatnu policu na koju ćete objesiti ukrase, noćni ormarić na koji ćete staviti svjetiljku božićnog dizajna.

Osjećat ćete se radosno, smireno, opušteno pa ćete moći blagdansko vrijeme iskoristiti i za prijeko potreban odmor koji vam nedostaje u ostatku godine.

Za kvalitetan san najvažniji je vrhunski madrac i krevet. Božić je prilika da sebi i svojoj obitelji poklonite dobar odmor i kvalitetan san i u ostatku godine. Postoji li bolji poklon ispod bora?

Pronađite vrhunski madrac po svojoj mjeri

Povezano