Kako brže i lakše zaspati?

Legneš u krevet, ušuškaš se u posteljinu i mirno zaspiš. Zvuči jako jednostavno, no često nije. Previše dnevnih obaveza, stresa, misli koje ne izlaze iz glave... ponekad je zaista teško zaspati.

No, kako bismo vam pomogli da mirno utonete u san i lakše zaspite pripremili smo vam nekoliko korisnih savjeta kako lako i brzo zaspati.

1. Stvorite večernju rutinu

Kao kod male djece, tako je i kod nas odraslih, rutina i stvaranje opuštajućeg ozračja prije spavanja vrlo važna. Isplanirajte svoju večer poput laganog 'fade outa', tako da gasite svjetla po kući, otuširate se, obućete u pidžamu, stišate televizor, glazbu... Polako se smirujte i postepeno pripremajte za odlazak u krevet.
Definirajte točno vrijme koje vam odgovara za odlazak u krevet i trudite se svaki dan ići spavati u isto vrijeme. Kroz neko vrijeme vaš će um na neki način biti ‘isprogramiran’ i prepoznat će da je vrijeme za opuštanje i odmor.
Redovito vrijeme spavanja također pomaže vašem mozgu prilagodbu proizvodnje hormona serotonina i melatonina koji reguliraju biološki sat i uspavljuju organizam.

2. Ugasite TV i mobitel 
Jedan od najboljih i najpoznatijih trikova za brže uspavljivanje je prigušiti opću rasvjetu u prostoru, upaliti noćnu svjetiljku i čitati dobro štivo. Sadržaj ne treba biti prezahtjevan ni uzbudljiv, dapače. No, svakako savjetujemo da izaberete knjigu, a ne uspavljivanje s čitanjem na tabletu ili mobitelu. Naime, mobiteli, telefoni, televizori emitiraju plavu svjetlost koja previše stimulira um. Emitiranje plavog svjetla iz elektroničkih uređaja smanjuje sposobnost mozga da proizvede hormon spavanja melatonin, stoga svakako izbjegavajte elektroničke naprave barem sat vremena prije odlaska na spavanje. Dakle, sljedeći put kada se borite sa snom, uzmite knjigu i laka vam noć :)

3. Jedite hranu bogatu magnezijem i kalijem
Vrsta prehrane zaista može imati negativan, ali na sreću i pozitivan utjecaj na kvalitetan san. Mnoga istraživanja su pokazala da povećani unos povrća, voća i mahunarki može poboljšati vaš san i skratiti vrijeme koje je potrebno da usnete.
Za lakši san te opuštanje mišića i tijela povećavate razinu magnezija, kalija i drugih zdravih minerala koji su potrebni organizmu. U prehranu svakako uključite puretinu, zobenu kašu i razne sjemenke. Ova vrsta hrane bogata je esencijalnom aminokiselinom triptofanom koja izaziva pospanost.

4. Popijte toplo mlijeko ili kamilicu
Uistinu, znanstveno je dokazano ono što mame stoljećima tvrde - čaša toplog milijeka dobra je za lakši san. Mlijeko je bogato aminokiselinom triptofan koja djeluje uspavljujuće na organizam. Osim toga, pijenje toplog mlijeka može imati nesvjesni psihološki učinak jer se podsvjesno prisjećamo djetinjstva i mame koja nam je ovaj napitak nosila u krevet.
Ako niste ljubitelj mlijeka, dobro će poslužiti i topla kamilica, čaj od jasmina ili lavande.

5. Ušuškajte se u udobnu i toplu posteljinu
Godine znanstvenih istraživanja pokazale su kako je temperatura tijela ključna za kvalitetan san. Kada drijemate tjelesna temperatura prirodno opada, stoga je od velike koristi održavanje spavaće sobe hladnom.
Na sličan način djeluje i topla kupka prije spavanja jer se padom temperature tijelo nakon kupke tijelo opušta i zato se osjećate pospano.
Stoga, najlakše ćete zaspati u sobi koja je malo prohladna i dobro prozračena, a vaša posteljina mekana i topla.
Naravno, efekt će biti još bolji ako su krevet, madrac i jastuk udobni. Ako vam treba nešto od toga, zavirite na ponudu na našoj web stranici ili u našim prodajnim salonima.

Ovaj članak pripada seriji Sve o higijeni sna.