Koja je razlika između PU, memorijske i hladno lijevane pjene?

Odabrati madrac uopće nije lako, a jedna od stvari koju smo uočili da nas naši kupci često pitaju je koja je razlika između PU, hladno lijevane i memory(visco elastične) pjene....

Odabrati madrac uopće nije lako, a jedna od stvari koju smo uočili da nas naši kupci često pitaju je koja je razlika između PU, hladno lijevane i memory
(visco elastične) pjene.

Naime, sve te tri pjene sastavni su dio većine madraca  i to bilo kao glavni sastojak ili dodatni kako bi omekšale madrace od džepićaste ili Bonelli jezgre.

Pjena koja je često sinonim za spužvu je poliuretanska pjena, odnosno skraćeno PU pjena. To je proizvod koji nastaje kemijskom reakcijom poliola i izocijanida, uz prisustvo aditiva. Proizvod nije štetan za okolinu, niti za čovjeka, a prednost mu je niska cijena.

PU pjene razlikuju se po gustoći i tvrdoći i otpornosti.

Vijek trajanja standardnih PU pjena je 3-5 godina, poslije čega dolazi do znatnog smanjenja elastičnosti materijala. Ovu pjenu možete prepoznati u modernijim nazivima raznih proizvođača: Biocel, Ecocell, Flexyfoam pjena. 

Razvojem tehnologije i proučavanjem procesa spavanja, iz PU pjene su nastale razne kvalitetne vrste pjena s dodatnim pogodnostima. Jedna od njih je HR (High Resilient) ili hladno lijevana pjena.

Hladno lijevana pjena nastala je na principu lomljenja ćelija guste pjene, tako da sadrži strukturu otvorenih (slomljenih) ćelija pružajući iznimnu elastičnost i potporu tijelu.

Hladno lijevana pjena je visokokvalitetan materijal i bazirana je na vodi. Proizvodi se bez upotrebe klor-flour-ugljiko-vodika te je neškodljiva ljudima i ozonu, a svake godine stvaraju se poboljšane verzije HR pjena.

Dodatne karakteristike su joj mekoća, veća udobnost, elastičnost i prilagodljivost različitim položajima korisnika, a zbog otvorene strukture ćelija HR pjena ima bolju prozračnost te povećanu trajnost u odnosu na PU pjenu.

Memorijska pjena ili memory visco elastična pjena napravljena je od više milijuna malih otvorenih ćelija koje reagiraju na oblik i temperaturu tijela. Razvijena je od strane NASA-e, koja ju je osmislila za potporu astronautima prilikom polijetanja u svemir.

Memory pjena je miješana s bazom prirodnih ulja gdje je gustoća molekula ulja iskorištena za anatomsku prilagodbu i odmah se ne vraća u prvobitan položaj, nego se primiri pod pritiskom. 

Memory pjena pruža zadivljujući osjećaj bez suvišnog pritiska, dokazano poboljšava cirkulaciju krvi tokom sna, osigurava osjećaj bestežinskog stanja. Memory pjena je specifična po tome što “pamti” oblik tijela i oblikuje se prema njemu.

Postoji više vrsta memorijskih pjena i glavno je pravilo što je broj kg/m3 veći to je pjena kvalitetnija, izdržljivija i skuplja.

Prava memory pjena je na niskim temperaturama iznenađujuće tvrda, a jedinstvena je po tome što temperatura tijela počinje utjecati na madrac čineći ga mekšim u mjestima najveće temperature. 

Koju vrstu pjene odabrati? Svatko od nas je različit i naš savjet je uvijek – isprobajte. Koliko god svatko od nas volio pogledati sastav materijala i cijenu, madrac se ne kupuje „očima“, nego „srcem“.

U našim zonama udobnosti u Hespo salonima možete isprobati te saznati sve o svim vrstama madraca. No, naš savjet je da prvo legnite, opustite se, isprobajte ležati u svom omiljenom položaju, a tek onda pogledajte sastav i ostale karakteristike.

Popis naših salona je na ovom linku, a evo i linka na ponudu svih naših madraca.

Ovaj članak pripada seriji Sve o odabiru madraca.

Povezano