Kako odabrati najbolji dječji madrac?

Kažu da djeca rastu i razvijaju se u snu, stoga je odabir kvalitetnog madraca neizmjerno važan za njihov pravilni razvoj. Djeci je dnevno potrebno od 11 do 14 sati sna, a kvalitetan madrac pruža potporu kralježnici i omogućava cijelom organizmu kvalitetan odmor.  

Ono što je dobro za mene, dobro je i za dijete?

E pa ne baš! Djeca su bitno lakša i razigranija od odraslih. Zato smo vam danas pripremili mali vodič za odabir dječjih madraca.

1. Prvo pravilo je - djeca obično nemirno spavaju i često mijenjaju položaje u snu te im zato trebaju takozvani jednozonski madraci. To su madraci koji su cijelom svojom površinom jednaki. Naime, madraci za odrasle obično su podijeljeni u više različitih zona kako bi za svaki dio tijela pružali adekvatnu čvrstoću i potporu. Obično smo svi teži u predjelu trupa, stoga u predjelu bokova, trbuha i stražnjice treba nam veća potpora nego kod glave, ramena, stopala... Zato se za odrasle osobe rade višezonski madraci koji pružaju savršenu udobnost i kvalitetnu potporu tijelu. Za djecu je zato važno odabrati jednozonski madrac srednje tvrdoće koji će pružati kvalitetnu potporu za rast i odmor, bez obzira na položaj spavanja.


2. Često nas pitaju koji materijal odabrati? Naime, dječji madraci obično se razlikuju po svojoj jezgri. Postoje madraci od pjene i madraci s oprugama. U našoj ponudi zato imamo dva osnovna dječja madraca - Sweet i Smile. Elastični madraci od pjene upijaju pokrete tijela djeteta pružajući mu potporu i udoban san. Madraci s oprugama dizajnirani su za razigrane klince. Naš madrac Smile dovoljno je čvrst da izdrži poneki skok i igru na krevetiću prije spavanja, a istovremeno pruža udobnost i kvalitetnu potporu za udoban san.
Oba naša modela imaju navlaku napravljenu od prirodno prozračnog stopostotnog pamuka nježnog na dodir, što je rijetkost na tržištu. Pamučna navlaka ovog madraca ukrašena je šarenim dječjim motivima, a osim standardnih dimenzija moguće je napraviti i madrace po kolijevkama i krevetima nestandardnih veličina.

3. Koju dimenziju kreveta odabrati? Pravilo je da bi madrac za dijete trebao biti 10 do 15 centimetara veći od visine djeteta. Širina bi trebala biti dvaput veća od širine ramena djeteta. Za bebe i todlere obično se uzimaju krevetići dimenzija 60x120 cm, a za djecu od 3 do 12 godina prikladni su standardni madraci, čija je duljina od 160 do 190 cm. 

4. Za školarce i tinejdžere koji se puno znoje prikladni su madraci koji u sebi imaju lateks i kokos koji omogućavaju isparavanje znoja i vlage te su otporni na bakterije i gljivice. Debljina madraca za školarce trebala bi biti od 15 do 24 cm. 

5. Kako bi madrac imao što najduži životni vijek, nemojte zaboraviti nabaviti nepropusnu zaštitu za madrac.

No, što je madrac bez lijepe i funkcionalne sobe? Na ovom linku istražite Funky, našu praktičnu mladenačku sobu koja je posebno dizajnirana za djecu i tinejdžere. Praktični ormari, veliki stol s dodacima, dovoljno otvorenih polica za sve stvari koje djeca žele pokazati, ali i dovoljno zatvorenih dijelova u kojima će spremiti njihove tajne.
 

U svakom slučaju u konačni odabir uključite i vaše dijete te zajedno posjetite naše salone i isprobajte naše dječje modele madraca i kreveta. Evo linka na naša prodajna mjesta diljem Hrvatske.

Ovaj članak pripada seriji Sve o odabiru madraca.