Igranje video igara remeti san

U odnosu na razdoblje kad su odrastali njihovi djedovi i bake, čak i roditelji, današnja djeca imaju mnogo više mogućnosti za napredak i razvitak.Suvremena tehnologija omogućila im je dostupnost informacija...

U odnosu na razdoblje kad su odrastali njihovi djedovi i bake, čak i roditelji, današnja djeca imaju mnogo više mogućnosti za napredak i razvitak.

Suvremena tehnologija omogućila im je dostupnost informacija na klik miša, igraonice i tečajeve prilagođene dobi, razvoj školskih, a posebno izvanškolskih programa kojima se potiče kreativnost, koncentracija, sposobnost logičkog zaključivanja, kritičko mišljenje i još mnogo toga. Danas je djeci dostupno - skoro sve.

Svaka nova generacija sve je lošija

Ipak, današnja djeca su sve deblja i sve tromija, slabijih motoričkih vještina u odnosu na ranije generacije, smanjene koncentracije i mogućnosti zapažanja, u velikim problemima s čitanjem, grafomotorikom, govorom… Nešto je očigledno pogrešno u odgoju i onome čemu izlažemo svoju djecu.

Jedan od velikih problema suvremenog doba jesu napredne tehnologije. Nisu one problematične same po sebi, ali jest način na koji ih koristimo. Posebno se to odnosi na djecu koja razvijaju neku vrstu ovisnosti o digitalnom svijetu i tehnologijama u koje su duboko uronjena.

Djeca koja su od najranije dobi izložena ekranima svih formata i bliještećem spektru boja koje se velikom brzinom izmjenjuju na tabletima, televizorima, mobitelima i računalima, osjećaju potrebu za njima, nemaju kočnicu, ne znaju kad je previše i ne mogu stati.

Roditelji su odgovorni

Isključiva je to odgovornost roditelja koji ili nisu svjesni kakvu štetu pretjerana izloženost modernim tehnologijama radi dječjem organizmu u cjelini ili taj problem olako shvaćaju i popustljivi su u odgoju.

Problemi u razvoju s kojima se suočavaju čitave nove generacije djece direktna su posljedica takvog načina života. Umjesto da se kreću, igraju, vrte i skaču, djeca sjede na mjestu i gledaju u ekrane svojih uređaja. Osim očiglednih razvojnih problema u smislu teže koncentracije ili slabih motoričkih vještina, djeca imaju veliki problem i s akomodacijom oka i glavoboljama.

Možda najveći problem od svih jest pretjerano igranje igrica koje ima vrlo zabrinjavajuće posljedice.

1. Video igre ometaju san

Problem može biti vrlo velik, jer posljednja provedena istraživanja pokazuju da je igranje video igara u uskoj vezi s nesanicom i općenito problemima sa spavanjem.

Nije svaka video igra ista i neće svaka imati isti učinak na dijete. Ako vaše dijete igra neku edukativnu igru na tabletu pomoću koje uči slova i brojeve i ako mu striktno ograničavate vrijeme provedeno pred ekranima, neće se ništa dogoditi. Naprotiv, igranje takvih igara može mu samo pomoći u stjecanju novih znanja.

Međutim, ako vaš školarac cijele noći provodi pred računalom, umrežen s nekolicinom prijatelja s kojima se natječe u igranju nasilne video igrice, zatvaranjem oči pred takvim ponašanjem vašeg djeteta činite mu nemjerljivu štetu.

2. Video igre povećavaju agresivnost

Preko 15% djece širom svijeta ovisno je o igranju video igara, pokazuju najnovija istraživanja, a taj je broj u stalnom porastu. U posljednje vrijeme psiholozi upozoravaju na povećanje agresivnog ponašanja kod djece predškolske i školske dobi i to direktno povezuju s igranjem video igara.

Roditelji uglavnom zabranjuju djeci igranje videoigara tek posredno, kao kaznu za neko loše ponašanje ili loš rezultat u školi. Obično prođe mnogo vremena kad shvate da je dijete razvilo ozbiljan problem i ovisnost, a tada je već kasno da bi se stvari lako ispravile.

3. Video igre stvaraju ovisnost

Ovisnost o video igrama psihijatri uspoređuju s ovisnošću o kockanju. Liječenje od takve ovisnosti prerasta u cjeloživotnu borbu protiv samog sebe i vlastitih poriva. Djeci se još teže savladati.

Zdrav san iznimno je važan za funkcioniranje organizma, a posebno kad je riječ o djeci. Nažalost, djeca uglavnom navečer za razonodu, nakon svih dnevnih obaveza, posežu za računalom i igricama. Igrajući ih, gube pojam o vremenu, prekasno liježu, nenaspavani su i s vremenom razvijaju ozbiljne probleme sa spavanjem.

Češće se bude noću, teško utonu u san, smanjuju trajanje REM faze sna u kojoj se tijelo najbolje odmara, a češće imaju i “lucidne snove” u kojima promatraju sebe izvan svog tijela. Slično je to umišljenim moćima potpune kontrole poput onih koje se javljaju tijekom igranja video igara - kontroliranje i promatranje glavnog lika u igri.

Ograničite djeci vrijeme pred ekranima

Djeca moraju biti upoznata sa svim mogućnostima i načinima funkcioniranja suvremene tehnologije. Bez nje je život danas nezamisliv i neprihvatljivo je neznanje u njenom korištenju. Međutim, bitno je koja im je tehnologija dostupna ovisno o njihovoj dobi i na koji je način upotrebljavaju. Roditelji su ti koji igraju ključnu ulogu u načinu na koji će je djeca koristiti i koliko, i trebali bi imati zadnju riječ, bez izuzetka.

Djeca moraju ići na vrijeme u krevet kako bi bila naspavana i sretnija u danu koji je pred njima. Dozirajte igranje video igara svojoj djeci, posebno pred spavanje.

Za zdrav san provjerite ponudu Hespo madraca

Ovaj članak pripada seriji Sve o higijeni sna.

Povezano