Hladno je, zima je. Zašto nam se zimi više spava?

Zimi je tako teško dići glavu s jastuka i izaći iz toplog kreveta, tople dekice i mekanog popluna. Posebno ujutro kada je vani još mrak i sve je tako mirno...

Zimi je tako teško dići glavu s jastuka i izaći iz toplog kreveta, tople dekice i mekanog popluna. Posebno ujutro kada je vani još mrak i sve je tako mirno i tiho.

Zamislite da se početkom zime zatvorite u spavaću sobu, a obitelj i šef dopuste vam da odspavate zimski san. I probudite se u proljeće zajedno s medvjedima, vjevericama i jazavcima.

Zvuči kao najluđi san, slažete li se?

Biste li nam povjerovali kad bismo rekli da vaše tijelo zimi ulazi u stanje vrlo slično zimskom snu životinja, i da pojam hibernacije nije toliko stran vašem organizmu?

Ako vas zimi češće svladava umor i lijenost, a često vam se jede i spava, nemojte brinuti, niste bolesni, to vaše tijelo spava zimski san.

Zašto je to tako? Zašto nam se zimi više spava?

1. Spava vam se jer vaše tijelo miruje cijeli dan

Zimi je hladno, ponekad su ceste zaleđene i pada snijeg. Ipak, kada je hladno, odgađate izlazak u prirodu, vožnju bicikla, rolanje i trčanje. Tjelesne aktivnosti zimi se svode na minimum.

Kako i ne bi kad nas uz zimu vežu masna hrana, blagdani i skijanje... Sve nešto povezano uz odmor i trpanje hranom.

Kako bi vam se zimi manje spavalo, vježbajte. Tjelovježbom ćete pokrenuti odumrle stanice i pokrenuti kinetičku energiju (tu smo na pola ozbiljni). 

Uz samo 20 minuta aktivnog kretanja na dan možete vrlo lako otkloniti umor, a bit ćete svježiji i koncentriraniji.

2. Spava vam se jer su dani kraći, a noći duže

Zimi se mrak počinje spuštati već nakon 16 sati. Dnevna svjetlost tada polako nestaje, a naše tijelo se priprema na spavanje.

Uzrok tome je hormon melatonin, koji organizam proizvodi čim primijeti da nema više prirodne svjetlosti. Lučenje melatonina osim spavanja uzrokuje i pad raspoloženja, a sve to zajedno može dovesti do poremećaja koji stručnjaci nazivaju siječanjskom depresijom.

Od siječanjske depresije pati više žena nego muškaraca, a njeni simptomi mogu biti:

  • stalan umor,
  • bezvoljnost,
  • nezainteresiranost,
  • depresija,
  • povećani apetit i
  • gubitak koncentracije.

Siječanjska depresija utječe na zdravlje te potiče i debljanje što dovodi do ozbiljnih komplikacija koje ponekad moraju rješavati i psiholozi.

Ako se zbog umora i pospanosti loše osjećate, predlažemo da umjesto popodnevnog dremuckanja, dogovorite trač party s prijateljicama uz kavu i kolač. To bi moglo potaknuti lučenje hormona serotonina.

Serotonin je hormon sreće, a u tijelu se njegova koncentracija povećava unosom određene hrane. Ako želite biti sretniji jedite puretinu, integralne žitarice, mlijeko, kikiriki, grašak, ribu, jaja i banane.

Čokolada, slatkiši i takozvana hrana za utjehu, najbrže podižu razinu serotonina, pa ih ljudi često jedu kada su depresivni i bezvoljni. Oni možda neće trajno promijeniti vaše osjećaje, ali će vam barem na trenutak popraviti raspoloženje, pa mogu proći u kriznim situacijama.

3. Spava vam se jer zimi više jedete

Zima u gotovo svim hrvatskim krajevima započinje svinjokoljom koja najavljuje nadolazeću masnu sezonu. Kobasicama, špeku, blagdanskim kolačima i hrani za utjehu zimi je teško odoljeti.

No, pokušajte izbjegavati masnu hranu ili je jedite u minimalnim količinama. Osim što nam se od takve hrane više spava, moguća je pojava i probavnih smetnji, žgaravice i pojačanog znojenja, pa je svakako izbjegavajte prije odlaska u krevet.

Predlažemo da pojačate unos vitamina C koji ima izvrstan učinak protiv zimskog umora. U borbu protiv spavanja uključite i aromatične začine koji potiču proizvodnju hormona sreće: vanilija, đumbir, klinčić i muškatni oraščić.

4. Spava vam se jer vam je toplo

Grijanje na maksimum, dekica i topao čaj. Tako se većina bori protiv hladnoće i provodi tmurne zimske dane.

Kada vam je toplo, vaše tijelo je zadovoljno. Tople ruke i stopala potiču cirkulaciju u tijelu pa toplina djeluje umirujuće. Ubrzo vam se počne drijemati.

Temperatura prostorije u kojoj boravimo uvijek bi trebala biti optimalna. Tako bi u dnevnoj sobi trebalo biti oko 20 stupnjeva, a u spavaćoj sobi dva do četiri stupnja hladnije.

Pretopla soba osim spavanja, potiče i razvoj bakterija pa je lakše razboljeti se.

Ako ste slučajno jedni od onih koji usprkos svim navedenim činjenicama zimi još uvijek ne mogu spavati, pokušajte sa savjetima kako najbrže zaspati ili jednostavno kupite novi madrac!

jastuci madraci

Ovaj članak pripada seriji Sve o higijeni sna.

Povezano