+385 40 650 000

Bonell vs džepićasta jezgra? Koju odabrati?

Kupnja madraca nije nimalo lagan posao. Vizualno su svi slični, a cjenovno je razlika golema. Zašto?

Veliki dio priče je u sastavu madraca. Naime, koliko god madraci možda izgledali izvana slično, njihov sastav, tehnologija proizvodnje, kvaliteta, izdržljivost, a u konačnosti udobnost i trajnost bitno su različiti.

Jedna od prvih stvari po čemu su madraci razlikuju je po jezgri. Jezgra može biti opružna ili od pjene. Danas ćemo vam pričati o opružnim madracima.

Naime, razlikujemo dvije osnovne vrste opružnih madraca - s bonell jezgrom i s džepićastom jezgrom.

Bonell jezgrama nazivamo one jezgre kod kojih su sve opruge međusobno povezane žicom. Promjer opruga je uglavnom 80-92 mm, izrađuju se u visinama 80-160 mm i u jednom kvadratnom metru ih je 100-160.

Standardni madrac s bonell oprugama prosječno sadrži 300 opruga i obično se zbog svoje čvrstoće, tj. tvrdoće više-manje koristi u ortopedske svrhe. Mnogo je lakši od madraca s džepićastim oprugama, pa ga je stoga i lakše okretati.

Uložite li u madrac s bonell oprugama ojačanom pjenom imat ćete potpuno udoban madrac. No, ovi madraci imaju tendenciju da se s vremenom udube u sredini i stvaraju velike svađe u krevetu. Naime, negativnost im je što na njima osjećate i najmanji partnerov pokret pa je moguće da se svakih nekoliko minuta budite. S druge strane, bonell jezgra je izvrsna za djecu jer je lagana, a i onako će im za par godina trebati novi madrac. Bonell jezgra u kombinaciji s kokosom pogodna je i za starije osobe koje vole tvrđe madrace i osjećaj spavanja kao na "klasičnom" starinskom krevetu.

Na ovom linku upoznajte sve naše krevete s bonell jezgrom: Adria, Smile, Comfort Sleep i Viva.

Džepićaste jezgre se sastoje od niza manjih opruga promjera 29-65mm, obučenih u džepiće od tekstila. Mogu biti visine 40-160 mm i u jednom kvadratnom metru ih je cca 250-560. Džepićaste opruge se međusobno ne spajaju žicom, već se tekstil džepića lijepi jedan za drugi i tako nastaje džepićasta jezgra. Broj opruga kod ovih madraca uvelike utječe na njihovu prilagodljivost, ali i cijenu. Uobičajeno je da u u jednom madracu ima između  260-300 opruga, a džepićaste jezgre se dodatno razlikuju i po obliku same opruge i izdržljivosti opruge.

Kod madraca s džepićastom oprugom prilagodba se ostvaruje tako da se u jezgru ugrađuju opruge različite debljine, odnosno tvrdoće i tako se formiraju višezonske jezgre. Uobičajeno je da se pritom koriste opruge dviju tvrdoća koje se zatim raspoređuju u 3, 5 ili 7 zona.  

Broj opruga može drastično varirati od madraca do madraca, no općenito govoreći - što je više opruga to će biti bolja podrška.

Iako je broj opruga jedan od faktora kvalitete madraca, nemojte gledati samo na količinu. Kod odabira madraca između ostalog morate gledati i na debljinu opruga, vrstu navlake za madrac te na vrstu pjene (ili drugog materijala) kojim je madrac ispunjen.

Ako ste u nedoumici između kupovine madraca s bonell ili džepićastim oprugama, savjetujemo da odaberete onog s džepićastim oprugama, posebice ako želite nešto kvalitetnije, trajnije, udobnije.

Našu ponudu madraca s džepićastim jezgrama možete upoznati na ovom linku.

Upoznajte naše madrace Freya, Alva, Style, Exclusiv Feel, Loop, Emotion, Astoria Gold, Nukleus, Bioritam.

 

 

Izdvajamo iz našeg bloga

Najnovije teme…

Recept za zdrav san Iz našeg bloga izdvajamo… Saznaj više

Besplatni savjeti

Upiši svoju mail adresu i poslat ćemo ti besplatni upitnik koji te savjetuje oko izbora madraca