I plišanci trebaju na kupanje

Često čujemo plišanci skupljaju prašinu, grinje i bakterije i čest su uzrok alergija kod djece, kažu stručnjaci. S druge strane psiholozi kažu da su plišanci važna karika u odrastanju i...

Često čujemo plišanci skupljaju prašinu, grinje i bakterije i čest su uzrok alergija kod djece, kažu stručnjaci. S druge strane psiholozi kažu da su plišanci važna karika u odrastanju i da djeci pružaju utjehu, uče ih ulogama, empatiji, osjećajima, prijateljstvu... Kako pomiriti ta dva stručna mišljenja i djeci pružati njihovog malog "prijatelja" koji ih čuva i tješi u krevetu?
Jednostavno, higijenom. Plišance treba prati barem jedanput mjesečno.
No, kako ih prati, posebice ako u sebi imaju baterije, mehanizme, plastiku, gumbiće... Kako ih oprati, a ne uništiti?

Pripremili smo vam nekoliko korisnih savjeta o tome kako prati plišane igračke. Najjednostavniji i najčešći način je da plišance operete u perilici rublja na 30 stupnjeva na programu za ručno ili osjetljivo pranje.
Prije svega, plišanac treba staviti u jastučnicu kako se dijelovi kao što su gumbi ne bi oštetili ili ispali. Osim blagog deterdženta za rublje, za pranje plišanaca se može koristiti i soda bikarbona koja će ukloniti neugodne mirise.
Perilicu uključite na 30 stupnjeva i namjestite program za osjetljivo pranje. Nakon što je pranje gotovo, plišanu igračku izvadite iz perilice, namjestite je u njen prvobitni oblik ako je to potrebno i stavite je na zrak da se osuši.
Plišance možete sušiti i u sušilicama koje imaju program "prozračivanje" koji je pogodan i za sušenje pernatih jakni. Ako nemate taj program, plišance radije sušite na zraku.

Plišance možete prati i ručno.
U jednog posudi pomiješajte toplu vodu i jednu žlicu tekućeg deterdženta. Zatim u toj tekućini nekoliko puta natopite plišanu igračku tako da upije vodu. Nakon toga je isperite na slavini s čistom toplom vodom i dobro je iscijedite. Ako na sebi ima tvrdokorne mrlje koje ne možete odstraniti s rukom, koristite malu četkicu (može i četkica za zube) i iščetkajte nečistoće. Nakon što ste plišanca oprali, ostavite ga na zraku da se dobro posuši.
Kod igračaka koje imaju baterije i mehanizme prije pranja važno je maknuti sve te dijelove. Ako se baterije i metalni dijelovi ne mogu izvaditi onda trebate primijeniti takozvano "suho pranje."

Potrebna vam je prozirna folija i soda bikarbona. Soda bikarbona upija sve masnoće koje se nalaze na vašoj igrački. Pripremite dovoljno folije da možete omotati igračku, a zatim na nju utrljajte sodu bikarbonu i omotajte folijom te ostavite je tako 20 minuta. Tijekom tog vremena je nekoliko puta protresite i istrljajte kako bi se soda bolje uhvatila za masnoće koje se nalaze na igrački. Nakon 20 minuta odmotajte igračku i uklonite s nje sodu bikarbonu. Uklanjajte je pomoću kista, a na kraju je prođite s usisivačem i usisajte sve ostake sode bikarbone.
No, postoji i još jedan način "pranja" kojeg često zaboravljamo - a to je hladna dezinfekcija.

Plišance treba staviti u zamrzivač na 24 sata, a samim time će nestati virusi i bakterije.
I igračke su spremne za spavanjac. No, jednako tako ne zaboravite redovito prati posteljinu, jastuke, poplune i usisavati madrac.
Dječju posteljinu uvijek perite na 90 stupnjeva, ako ju ne peglate, a ako ju peglate, onda možete i na puno nižim temperaturama jer peglanje ubija sve bakterije, viruse, grinje...

Ako vašem djetetu ili vama treba novi krevet ili madrac, znate gdje ćete ga pronaći. Evo linka na naše stranice gdje vas očekuju i brojni popusti i pogodnosti.

Ovaj članak pripada seriji Sve o spavanju za djecu.

Povezano