Zlatni savjeti za lijek protiv nesanice

Svima se, vjerujemo, dogodilo da su se barem u nekoj životnoj fazi susreli s nesanicom. Prevrtanje po krevetu, tisuću misli u glavi, budnost i nemogućnost opuštanja i spavanja, a istovremeno...

Svima se, vjerujemo, dogodilo da su se barem u nekoj životnoj fazi susreli s nesanicom. Prevrtanje po krevetu, tisuću misli u glavi, budnost i nemogućnost opuštanja i spavanja, a istovremeno i umor, razdražljivost, tjeskoba, bezvoljnost, depresivnost... Da, nesanica je iznimno neugodna, posebice ako postane kronična te se pomiješa s depresijom i anksioznošću.

1. Stres je česti okidač za nesanicu, stoga bi se par sati prije odlaska na spavanja trebalo "očistiti" od stresa. Vožnja biciklom, trčanje, rolanje ili neka druga tjelesna aktivnost jako nam pomažu da razbistrimo glavu poslije posla i da "izbacimo" napetost i stres. Ipak treba paziti da tjelesna aktivnost ne bude prekasno jer ćemo u tom slučaju teže zaspati.

2. Zlatno pravilo dobrog spavanja je odlaziti na spavanje i buditi se svaki dan u isto vrijeme. To isto vrijeme može biti različito kod različitih ljudi, pa će jutarnjim tipovima biti prirodnije zaspati u 22 sata i buditi se u 6 sati ujutro, a noćni tipovi preferirat će spavanje od 1 do 9 sati. Tinejdžeri će zbog specifičnog stadija razvoja mozga odlaziti na spavanje dugo iza ponoći, a buditi se oko podneva, a umirovljenicima će pasati spavanje sličnije maloj djeci. Koje god naše preferirano vrijeme odlaska na spavanje bilo, važno je uspostaviti rutinu spavanja od 8 sati, odlazeći na spavanje i budeći se u isto vrijeme, uključujući i vikend. 

3. Poželjno je i izlaganje dnevnom svjetlu, osobito ujutro i prijepodne kako bi naše tijelo primilo dovoljnu količinu vitamina D i melatonina koji su važni za normalno spavanje.

4. Neki od nas možda previše vremena provode ispred ekrana mobitela ili televizora, čitajući vijesti, igrajući igrice ili gledajući serije do dugo u noć, što pretjerano stimulira naš mozak. Plavo svjetlo je vrlo štetno za kvalitetu sna, tako da bi se trebalo odviknuti gledanja u ekrane prije spavanja i zamijeniti ga čitanjem knjige ili vrućim tušem.

5. Jedna od metoda jest i da neposredno prije spavanja odete pod vrući tuš. Temperatura tijela pada dok spavamo, a vrući tuš uzrokuje njezin rast. Pad temperature koji slijedi nakon toga olakšava spavanje.

6. Prema mišljenju nekih stručnjaka, pokrivanje teškim poplunima podsjeća na osjećaj boravljenja u utrobi, što pomaže pri spavanju. Također, svojim pritiskom daju osjećaj zagrljaja ili masaže, što može biti opuštajuće. Našu ponudu popluna i posteljine pogledajte na našoj web stranici.

7. A možda uopće nije problem u vama nego u vašem madracu, jastuku ili krevetu? Spavanje na neudobnom krevetu može i te kako utjecati na kvalitetu vašeg sna. Našu ponudu madraca, kreveta i jastuka možete proučiti na našem webu.

Ovaj članak pripada seriji Sve o higijeni sna.

Povezano