Proljetno čišćenje bez kemikalija

Kako si skratiti vrijeme, zaokupiti misli i usput napraviti nešto korisno? Mnogi uzimaju krpu u ruke i spremaju ormare, regale, ribaju kuhinju i wc po tko zna koji put. No,...

Kako si skratiti vrijeme, zaokupiti misli i usput napraviti nešto korisno? Mnogi uzimaju krpu u ruke i spremaju ormare, regale, ribaju kuhinju i wc po tko zna koji put. No, čistiti možete i bez kemikalija i to prirodnim sredstvima na bazi octa, sode bikarbone i eteričnih ulja koja nisu štetna i ne nagrizaju. Pripremili smo vam najučinkovitije recepture i par savjeta za lakše čišćenje:
1. Recept za univerzalno sredstvo za čišćenje svih površina u kućanstvu, glasi: ocat i voda u omjeru 1:5, malo običnog deterdženta za pranje suđa i par kapi raznih eteričnih ulja poput lavande, čajevca, kadulje, klinčića. Toj mješavini možete dodati i malo limunova soka jer maskira opori miris octa, ali i rastvara masnoću. No, ako slučajno nemate ni limuna, a ni eteričnih ulja, opet će biti dobro. Ocat i voda izvrsno čiste sve površine osim drva, mramora i svih ostalih vrsta kamena.
2. Kod tvrdokornijih mrlja i masnih napa, pećnica, štednjaka, rešetki od pećnice, potrebno je napraviti pastu od sode bikarbone i octa. To je abrazivno sredstvo za čišćenje, pa treba malo više opreza. Recept za pastu glasi: u posudu ulite ocat i sodu bikarbonu u omjeru jedan prema jedan. Sastojke miješajte dok se ne stvori pasta. Tu pastu nanosite na zaprljane površine sa spužvicom i malo ribajte. Ponekad je potrebno izribati ih sa žicom i sigurno treba više strpljenja i vremena nego kod klasičnih sredstva za čišćenje. Ponekad su potrebne i neke dodatne radnje. Primjerice, zaprljanu rešetku iz pećnice ostavite na barem sat vremena u vrućoj vodi u koju ste ulili čašu octa i malo ekološkog sredstva za pranje posuđa. Nakupljene masnoće će omekšati, a potrebno ih je izribati žicom. Radi boljeg efekta pećnicu prije čišćenja potrebno je prethodno zagrijati.
3. Mikrovalnu ćete najlakše očistiti ako u nju stavite jaku “limunadu” (bez šećera, naravno) i uključite ju na najjače na 4-5 minuta te potom prebrišete. Dakle, u posudicu ulite vode i limunovog soka, a ako nema pravog limuna, može poslužiti i limuntus.
4. Kamenac sa sudopera odstraniti ćete ako zagrijanim (ne vrelim) octom natopite vatu i rasporedite mješavinu po sudoperu. Sudoper možete i nasprejati razrijeđenim octom u omjeru 50 ocat : 50 voda i ostaviti oko pola sata. Za tvrdokorne nakupine postupak treba ponoviti.
5. Drveni namještaj prebrišite s malo maslinova ulja i s par kapi eteričnog ulja naranče. Mješavinu stavite na krpicu i dobro ga ispolirajte.
6. Prozore možete oprati, također, mješavinom vode i octa, ali u blažem omjeru otprilike 1:10. Nemojte stavljati nikakva eterična ulja, nego eventualno par kapi običnog deterdženta za posuđe. Prozore možete brisati s krpom koja ne ostavlja dlačice i sa starim novinama ili papirnatim ručnicima.
7. Ocat i soda bikarbona dobro će vam doći i za čišćenje kupaonice i wc-a, a za površine na kojima se nakupio kamenac, natopite vatu s octom i vodom u omjeru 1:1 i ostavite da djeluje barem pola sata. Druga, puno brža opcija čišćenja je da površinu posipate sodom bikarbonom te ju potom prelijete octom. Žicu možete koristiti na površinama za koje znate da ih neće oštetiti.
8. Jako tvrdokorne naslage kamenca čiste se tako da se vata natopi s čistim octom i ostavi par sati da djeluje.
9. Hladnjak operite s mješavinom octa i vode s omjerom 50:50, dodajte par kapi eteričnog ulja lavande. Ako imate problem s neugodnim mirisima u hladnjaku, oni će nestati ako u njega stavite čašicu sa sodom bikarbonom. 
10. Podove perite s mješavinom tople vode s octom i eteričnim uljima. U pola velike kante ulite toplu vodu, čašu octa i 20-ak kapi eteričnog ulja čajevca, lavande i eukaliptusa. Ako imate mačku, onda izbacite čajevac jer ga mačke ne podnose.
11. Za čišćenje mramora, granita i ostalih kamena koristite mješavinu vode s malo deterdženta za pranje posuđa.
12. Krevet se najbolje čisti usisavanjem i to 1x tjedno, a kako bi osvježili navlaku bez da ju skidate i perete, možete se poslužiti s još jednom izvrsnom metodom čišćenja koja vrijedi za sve tapecirane elemene u stanu. Navlaku pospite sodom bikarbonom, prekrite ju s vlažnim ručnikom na 2 minute, a potom maknite ručnik i ostavite ju da djeluje još petnaest minuta, a potom usisajte. Na isti način možete “prati” i jastuke, nadmadrace, poplune... a ako vidite da im nema spasa, znate gdje ćete pronaći nove. Evo linkova na naš webshop s krevetima, madracima, nadmadracima i jastucima.

Povezano