Ne možete zaspati? Brojite ovce.

Jedna ovca, dvije ovce, tri ovce... čekaj, zašto brojimo ovce?Brojanje ovaca kako bi lakše zaspali metoda je koja se čini starom koliko i vrijeme. Ali jeste li ikada razmišljali o...

Jedna ovca, dvije ovce, tri ovce... čekaj, zašto brojimo ovce?

Brojanje ovaca kako bi lakše zaspali metoda je koja se čini starom koliko i vrijeme. Ali jeste li ikada razmišljali o tome zašto brojimo baš ovce? Zašto ne mačke? Ili pse?

Iako nije posve točno poznat izvor teorije zašto ljudi broje ovce da zaspu, postoji nekoliko spekulacija. Najpopularnije uvjerenje ima veze s pastirima u srednjovjekovnoj Britaniji.

Ako su pastiri koristili komunalnu ispašu, bili su dužni zadržati svoje ovce na broju svake noći, očigledno. Dakle, prije nego što su krenuli na spavanje, morali su provjeriti jesu li sve ovce na broju.

No, barem jedna knjiga tvrdi da veza između ovaca i sna traje duže. Poglavlje u Disciplini Clericalis, knjizi bajki iz 12. stoljeća, sugerira da je brojanje ovaca već stoljećima bila priznata praksa u islamskoj kulturi.

Rano pozivanje na brojanje ovaca kao sredstva za utonuti u san mogu se naći u “Primjeri iz političke ekonomije” (Illustrations of Political Economy), djelu Harriet Martineau iz 1832.

Još ranije se može naći u "Don Quijote" Miguela de Cervantesa iz 1605. (samo što Cervantes umjesto ovaca broji koze).

Hoćete li stvarno brže zaspati?

Očigledno, prvo biste mogli tražiti druge opcije. Angažiranje mozga u opuštajućem, ponavljajućem zadatku usporava um i brani nas od stresnih misli. Nažalost, brojanje ovaca nije jedan od tih korisnih zadataka.

Eksperiment koji su proveli istraživači sa Sveučilišta Oxford, iako nisu uključili stoku kao predmet vizualizacije, otkrio je da su ispitanici koji su zamišljali plažu ili vodopad bili prisiljeni više se mentalno naprezati i brže su zaspali od onih kojima je rečeno da "jednostavno" odvrate misli od briga.

Osim zamišljanja nečega opuštajućeg, tehnike disanja su također vrlo učinkovite za spavanje.

Tehnika disanja 4-7-8  

Tehnika 4-7-8 temelji se na indijskoj tehnici disanja pranajami, a sastoji se od tri faze po kojima je dobila ime. Što je dulje prakticirate, nakon nekog vremena trebali bi moći zaspati u roku minute:

  • Sjednite ili legnite na krevet
  • Postavite vrh jezika iznad gornjih zuba
  • Zatvorite usta i udišite kroz nos dok u sebi odbrojavate četiri sekunde
  • Zadržite dah u trajanju od sedam sekundi
  • Polako izdišite kroz usta osam sekundi

Tehniku primjenjujete dva puta dnevno tijekom dva mjeseca ili sve do kad ne uspijete zaspati u roku 60 sekundi.

Ako ste početnik i teško vam je izdržati 15 sekundi bez udisanja (7 sekundi zadržavanje daha i 8 sekundi izdisaja), pokušajte skratiti trajanje.

Važno je da ritam uvijek bude takav da izdah traje dvostruko duže od udaha jer tako ćete prevariti svoje tijelo da je već u stanju opuštenosti.

Popularna kultura i brojanje ovaca

Iako je praksa uglavnom stereotipna, a rijetko se koristi kao rješenje za nesanicu, crtani filmovi, stripovi i drugi masovni mediji toliko ju često navode da je postala duboko ukorijenjena u pojam sna popularne kulture.

Serta, američki proizvođač madraca, imao je vlastito krdo ovaca za brojanje koje je koristio u reklamama za madrace, a čak su prodavali i plišane igračke ovaca.

U epizodi popularnog stop motion crtanog filma pod nazivom "Championsheep”, Shaun the Sheep proslavio je Olimpijadu u Londonu 2012 godine. U epizodi "Steeplechase" nastupio je Shaun i njegove kolege ovce koje su sudjelovale u utrci s preponama.

Pas, Blitzer, koji je bio sudac, i ostale ovce i domaće životinje, koji su bili gledatelji, zaspali su promatrajući Shauna i ostale ovce kako trče po stazi i preskaču prepone.

Utrku možete pogledati ovdje. Ali na vlastitu odgovornost.

Ako brojanje ovaca ne pomaže, možda da probate s novim madracem? Trebate brojati samo do jedan.

Hespo madraci

Ovaj članak pripada seriji Sve o higijeni sna.

Povezano