Zašto su tinejdžeri stalno u let lagu?

Imati u kući tinejdžera uopće nije lako. Promjene raspoloženja, emocionalna nestabilnost, smanjena koncentracija i pamćenje, povećano agresivno i neprimjereno ponašanje, samo su od nekih simptoma tog razdoblja. No, iako bi...

Imati u kući tinejdžera uopće nije lako. Promjene raspoloženja, emocionalna nestabilnost, smanjena koncentracija i pamćenje, povećano agresivno i neprimjereno ponašanje, samo su od nekih simptoma tog razdoblja. No, iako bi lako bilo za sve optužiti hormone, znanstvenici kažu da postoji još jedan vrlo važan razlog za svadljivost, razdražljivost, bahatost prema roditeljima. Razlog se može objasniti vrlo jednostavnom pojavom – nedovoljnim spavanjem!

Naime, prosječni tinejdžer spava samo oko šest sati što je puno manje nego što su spavali tinejdžeri prije 30 - 40 godina. Uz to današnji klinci redovito idu spavati uz ekrane, dopisivajući se po društvenim mrežama, što dodatno remeti njihov san i spavanje.
No, koliko sati sna je zapravo potrebno tinejdžeru da se kvalitetno odmori?
Odgovor je od osam do 10 sati, ovisno o organizmu i aktivnosti. No, vrlo je važno da ritam spavanja i buđenja bude sličan vikendima i preko radnih dana.
Vikendom naravno može imati više slobode, ali bolje je da kod buđenja ne bude razlika veća od dva sata od uobičajenog vremena.

Tinejdžeri s nestrpljenjem očekuju vikend kada mogu nešto dulje spavati, no izmjene u obrascima odlaska na spavanje i ustajanja uzrok su svojevrsnog jet laga kad se u ponedjeljak vrate na nastavu, pokazalo je švedsko istraživanje.
Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Orebro su ustanovili da tinejdžeri koji promijene navike u spavanju tijekom vikenda češće u ponedjeljak izostaju s nastave ili se na satovima osjećaju umorno, nervozno i razdražljivo.
Studija u koju je bilo uključeno oko 2700 učenika u dobi između 13 i 16 godina pokazala je da su tinejdžerima potrebna tri do četiri dana da se "oporave" i vrate u redoviti obrazac spavanja, a dotad je radni tjedan već pri kraju.
Švedski znanstvenici podsjećaju da je važna rutina odlaska na počinak u isto vrijeme, ali i u krevet treba otići bez smartphonea i izbjegavati pisanje poruka nakon 10 sati navečer, odnosno sat vremena prije odlaska na spavanje.

Također, nemojte da im u naviku prijeđe spavanje popodne jer ako se popodnevni san oduži ili se odvija prekasno tijekom dana, to može imati negativan utjecaj na kvalitetu noćnog sna.
Dobrom snu doprinijet će i izbjegavanje energetskih pića s kofeinom i šećerom te začinjena i brza hrana kojoj su tinejdžeri posebno skloni.

Da, znamo lako je pričati, ali što kada doma imate dva tinejdžera koji su stalno gladni i vise u frižideru? Možda ne znamo kako ih natjerati da jedu zdravije, ali znamo gdje ćete pronaći udobne krevete i madrace za vaše tinejdžere. Trk na našu web stranicu ili salone diljem Hrvatske.

Ovaj članak pripada seriji Sve o higijeni sna.

Povezano