Izbornik
18.11.2019.

Događa li vam se da znate da ste nešto značajno sanjali, a nikako se ne možete sjetiti što?

Čak i ako se aktivno trudite zapamtiti svoje snove, stres i nedovoljna količina sna može nepovoljno utjecati na vašu sposobnost prisjećanja snova.

Svi mi sanjamo tijekom noći, samo se jedni snova mogu često prisjetiti, a drugi nikada.

Postoje metode koje vam mogu pomoći da se lakše prisjetite svojih snova. Tko zna, možda će vam uljepšati ostatak dana.

Prije spavanja

1. Osigurajte si dovoljno sna

Najvažnija stvar kada su u pitanju snovi jest dovoljna količina kvalitetnog sna.

Snovi se javljaju u REM fazi sna. Tijelo je tada u stanju mirovanja, ali um je aktivan.

Ako ne spavate dovoljno noću ili je vaš san prekinut bit ćete uskraćeni za veliki dio REM faze i manje ćete sanjati.

Snove ćete najlakše zapamtiti ako ih odmah zapišete

Većini ljudi treba između sedam i devet sati sna dnevno. Oni koji spavaju manje od šest sati imaju problema s prisjećanjem snova, jer duži i živopisni snovi dolaze u kasnijim ciklusima spavanja.

Odlazite u krevet svaku večer u isto vrijeme i pokušajte se buditi u isto vrijeme.

2. Stavite papir i olovku na noćni ormarić

Papir i olovka trebat će vam da zapišete što ste sanjali i držite ih blizu kreveta.

Praznu stranicu bilježnice ostavite otvorenu tako da je ne morate tražiti kad se ujutro probudite.

Druga opcija jest da vam je mobitel pri ruci i da snimite na diktafon što ste sanjali.

3. Budilica neka vam bude u blizini

Ako morate ustati iz kreveta kako biste isključili alarm na budilici, vrlo je vjerojatno da ćete se razbuditi i zaboraviti što ste sanjali.

Budilica neka vam bude u blizini, najbolje pored bilježnice u koju zapisujete snove kako biste je mogli isključiti iz kreveta.

Budilicu držite blizu kreveta kako biste je lakše isključili

4. Umirite um i tijelo prije spavanja

Radni dan je bio stresan? Živite ubrzano i ne stignete predahnuti?

Pokušajte se smiriti prije odlaska u krevet, opustiti vaš um od teških misli i briga o sutrašnjem danu.

Maknite mobitel iz ruke, zbog gledanje u ekran neposredno prije spavanja teže ćete zaspati jer ćete mozak stimulirati na rad u vrijeme kad bi se trebao smirivati.

Pokušajte s meditacijom, masažom ili kakvom drugom opuštajućom tehnikom pred spavanje.

Nakon buđenja

5. Budite brzi

Čim otvorite oči, prvo se probajte koncentrirati na to da se prisjetite što ste sanjali.

Obično ćete se moći prisjetiti samo zadnjeg sna prije buđenja.

U pravilu, ne mičite se i ne radite ništa. Ostanite u istom položaju u kojem ste se probudili i pokušajte se sjetiti što je više moguće toga.

Ostanite ležati nakon buđenja i koncentrirajte se na to što ste sanjali

6. Vodite dnevnik

Još jedan razlog zašto biste trebali imati papir i olovku pokraj kreveta.

Dnevnik snova je dobra ideja. Imat ćete sve svoje snove na jednom mjestu pa ćete ih moći tumačiti i vidjeti kada sanjate lijepe, a kad neugodne snove, kada se možete sjetiti više detalja, a kada se ne možete baš ničega.

Povežite to s količinom stresa i umora i jasno ćete vidjeti kako oni nepovoljno utječu na vaš organizam.

Zapišite sve čega se možete sjetiti, počevši s osnovnim podacima kao što su mjesto radnje i likovi. Ako se možete sjetiti dijaloga, odlično.

Emocije su jako bitne. Ako se probudite zabrinuti ili ushićeni, zapitajte se zašto.

7. Benefit učestalog buđenja

Imamo nekoliko REM faza sna tijekom noći, a one su sve duže i duže kako se bliži jutro.

Kada se tijekom noći probudimo, nastojimo što prije ponovo zaspati kako bismo ulovili više sna.

Baš u tim trenucima trebali biste se otrgnuti od umora i zapisati što ste sanjali. S novim snom, sjećanje na protekli san vjerojatno će nestati.

U dnevnik snova zapišite sve svoje snove

8. Budite ustrajni

Za uspješno prisjećanje snova potrebno je dosta truda i prakse.

Što više postajete svjesni svojih snova, to je vjerojatnije da ćete ih i zapamtiti.

S vremenom ćete shvatiti što to ima pozitivan utjecaj na sposobnost da upamtite snove.

Pokušajte uočiti obrasce koji se odnose na vrijeme odlaska u krevet, jutarnjeg buđenja, dnevnog ritma, večernjeg obroka ili temperature u spavaćoj sobi.

Ono što će zasigurno pozitivno utjecati na to da se prisjetite svojih snova je kvalitetan san koji vam može pružiti samo vrhunski madrac. Prvenstveno osigurajte zdravi san pa ćete ljepše i sanjati.

 

Madrac za bolji san

 

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • hespo.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Hespo na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Hespo je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Hespo je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Hespo Web stranicama.