Izbornik
22.12.2018.

Ispričajte djetetu jednu predivnu priču o Djedu Božićnjaku prije spavanja. Pričom o liku koji nosi poklone podsjetite ga na pravu vrijednost Božića. 

Ovih dana sve se vrti oko Djeda Božićnjaka, ako imate djecu. 
Veliki dan kada će ispod jelke djeca naći dar koji su poželjela sa sobom nosi i veliko uzbuđenje. A kada su djeca uzbuđena baš i ne mogu zaspati…

Čitanje baš kao i pričanje priča prije spavanja jako je stari način uspavljivanja djece. A ovog Božića mogli bi uspavati djecu baš uz jednu lijepu priču koja uključuje Djeda Božićnjaka. 

Ne znate što bi izmislili? Donosimo vam jednu lijepu kratku priču uz koja će djecu podsjetiti što je doista važno tijekom Božića. 

 

Jan i Fran kod Djeda Božićnjaka

Jan i Fran. Tako su se zvala dva sretna mala dječaka koje je Djed Božićnjak pozvao u svoj topli dom na ledenom Sjevernom polu. 

Znaš li kako su tamo došli? Po njih su, u njihovu kuću, doletjele čarobne saonice Djeda Božićnjaka i letjeli su preko oblaka dok je svirala božićna glazba, a oni su ispijali vruću čokoladu. 

Sve što su vidjeli tijekom leta bilo je čarobno, a uzbuđenje za upoznavanjem djedice u crvenom koji im svake godine za Božić donosi posebne darove raslo je svakim preletenim kilometrom. 

Kada su konačno stigli ušli su u veliku dvoranu gdje su ostali sami. Dvorana je bila mračna i prazna, a u njoj se nalazio samo jedan veliki stol i jedna velika stolica. 

Neki vilenjaci ušli su u dvoranu i rekli Janu i Franu:
“Djed Božićnjak vrlo je zaposlen. Možete ga vidjeti samo na kratko pa dobro iskoristite to vrijeme”.

Jan i Fran dugo su čekali u velikoj praznoj dvorani u tišini smišljajući što će reći. No zaboravili su na sve u trenutku kada se dvorana ispunila svjetlom i bojama. 

Djed Božićnjak pojavio se na velikoj stolici, a  s njim su se na stolu pojavile sve igračke koje su Jan i Fran ikad poželjeli. 

Dječaci su bili toliko sretni da su vrištali od uzbuđenja! Fran je brzo otrčao zagrliti Djeda Božićnjaka, a Jan potrčao do bicikla o kojem je uvijek sanjao. 

Djed Božićnjak je bio tamo samo nekoliko sekundi. U tih nekoliko sekundi Fran ga je uspio zagrliti i reći mu: “Hvala ti Djedice što mi nosiš poklone. Volim te” što ga je učinilo najsretnijim dječakom na svijetu.

Jan nije ni uspio pogledati Djeda Božićnjaka koliko je bio zaslijepljen biciklom. Osjećao se jako loše jer je upropastio priliku za upoznavanje pravog Djeda Božićnjaka. 
Plakao je i plakao, derao se i ljutio… tražio je da se Djed Božićnjak vrati… ali umjesto zaposlenog djedice po njega i Frana stigle su čarobne saonice, prijevoz do kuće.

Od tog dana Jan je svaki put kad je primio novu igračku uz uzbuđenje koje svako dijete osjeti kada primi poklon osjetio i neku prazninu. Osjećao je kao da mu nešto nedostaje. 

Sjetio se i svih priča o siromašnoj djeci koje su mu pričali roditelji, o djeci koja se za Božić mogu veseliti tek pokojem bombonu ili čokoladi kao i djeci koja nemaju mame i tate. 

I po prvi put Jan je osjetio tugu djece koja nisu toliko sretna poput njega, djeci koja godinama nisu osjetila ni topli zagrljaj niti im je itko ikad rekao najdivnije dvije riječi “Volim te”. 

Jan je tada odlučio učiniti nešto lijepo za djecu koja nisu toliko sretna, odlučio im je staviti osmijeh na lica. 

Zamolio je mamu i tatu da mu kupe veliku vreću bombona koju će podijeliti djeci bez mama i tata. Bio je sretan jer usrećuje druge.

Te Badnje večeri osjetio je kako ga netko lagano budi iz sna dodirima po ramenu.

Jan je otvorio oči i vidio je čovjeka u crvenom snježnobijele brade. Čim ga je vidio zagrlio ga je, a niz obraze počele su mu teći suze radosnice. 

“Oprosti mi. Nisam znao izabrati ono što je doista važno”

No Djed Božićnjak samo je odgovorio osmijehom:

“Zaboravi na to. Danas sam ja morao birati i odabrao sam druženje s najboljim dječakom na svijetu, baš prije nego što ti ostavim dar koji si svojim dobrim djelima zaslužio. Hvala ti”.

I tog jutra Jan nije našao nijedan dar ispod božićne jelke. I nije bio tužan.

Znao je da mu je Djed Božićnjak donio najveći dar koji je ikad primio: ispunjeno srce 

 

Ova kratka priča dolazi iz Španjolske, a autor joj je Pedro Pablo Sacristan. 
Nadamo se da vam je izmamila koju suzu i podsjetila vas na pravu vrijednost božićnih blagdana. 

Želimo vam divan Božić i puno maženja s vašom djecom!

Vaš Hespo!

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • hespo.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Hespo na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Hespo je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Hespo je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Hespo Web stranicama.