Izbornik
Maska za spavanje može biti i prva pomoć za uspavljivanje.
06.05.2019.

S maskama za spavanje doista vam može pasti mrak na oči. A s padanjem mraka na oči lakše ćete zaspati. Uz to, može vam pomoći i da začinite ljubavni život, no to je već neka druga tema. 

U neka davna vremena, u doba kada nije bilo ni pametnih telefona, ni televizora, ni ulične rasvjete, ljudi su na spavanje odlazili nakon što se spustio mrak

Budili su se s prvim jutarnjim zrakama sunca

Danas, čak i ako sve ugasimo, opet imamo problema. Ne možemo utjecati na osvijetljene reklame koje su nam postavili na susjednu zgradu. Niti na uličnu rasvjetu ni zvukove i svjetlo sirena koje su tipične za noćni život velikih gradova

Ako je svjetlost glavni razlog zašto ne možete spavati, možda bi trebali nabaviti masku za spavanje

Prednosti maske kod spavanja

Maske za spavanje koriste se još od 15. stoljeća, toliko je star taj jednostavan izum čiji je jedini cilj potpuno blokirati pristup svjetla očima

Naime, kada ljudski mozak osjeti da je sve oko njega čista tama, počinje proizvodnja hormona melatonina odgovornog za spavanje.

Istraživanje koje je provodio američki institut za zdravlje dokazalo je i da su ispitanici koji su nosili masku za oči uz kombinaciji s čepićima za uši doista poboljšali kvalitetu spavanja i povećali REM fazu spavanja

Naime, više tame povećalo je količinu melatonina u krvi i njegovo cirkuliranje u tijelu. 

Ti su se ispitanici daleko manje budili od onih koji nisu nosili masku za spavanje i čepiće za uši.

Kada su maske za spavanje korisne?

Astronauti međunarodne svemirske postaje koriste maske za oči kako bi lakše spavali. No, ne trebate biti astronaut da bi je koristili.

One su odličan izbor za sve koji rade u noćnim smjenama pa trebaju spavati danju. Bez obzira kakvim se poslom bavili maska uvijek može pomoći da se dobro naspavate.

Također, maska za spavanje dobro dođe i nakon tulumarenja, kada je san vrlo lagan zbog alkohola kojeg niste smjeli toliko popiti.

Maska je odlično rješenje za smetnje od svjetlosti.

Nedostaci maske za spavanje

Jedan od nedostataka maske za spavanje je taj što je morate nositi na glavi. Trebat će vam vremena da se naviknete da imate nešto oko glave.

Možda ćete imati i problema s buđenjem. Naime, prirodno je da nas ujutro budi danje svjetlo

Ako tog danjeg svjetla nema, nećemo se ni moći lako probuditi

Na što pripaziti kod odabira maske?

Na tržištu doista postoje svakakve maske za spavanje, a kada ih birate pripazite na nekoliko stvari:

 • maska na licu ne bi smjela stezati i trebala bi biti udobna
 • vezica koja drži masku na mjestu treba biti udobna i podesiva
 • materijal treba biti mekan (flis, meka mikrovlakna i mekana vuna su idealna za masku)
 • postoje mirisne maske, na primjer sa mirisima lavande i kamilice, koji djeluju opuštajuće pa to može biti zgodan plus kod odabira
 • maska ne bi trebala pritiskati nos

Važno je da vam je maska udobna.

Ostale svrhe maske za spavanje

Maska za spavanje ima i druge namjene. Ako je zbog nekog razloga nećete koristiti za spavanje, ne morate je baciti:

 • masku za spavanje dajte djeci, može dobro poslužiti na rođendanskim zabavama za igru slijepog miša
 • možda vam treba za trening (kod borilačkih sportova i dizanja utega koristi se kako bi se sportaši naučili oslanjati na druga osjetila)
 • kada želite iznenaditi nekog! Povez za oči možete staviti dragoj osobi pa ga maknuti kad ugleda iznenađenje.
 • može poslužiti za izvođenje mađioničarskih trikova
 • ako želite začiniti ljubavni život u krevetu

Maske za spavanje nisu skupe, a mogu doista doprinijeti boljoj kvaliteti sna. Naravno, uz dobar i ugodan madrac
 

Madraci za ugodan san

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • hespo.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Hespo na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Hespo je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Hespo je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Hespo Web stranicama.