Izbornik
02.08.2019.

Alergije su bolest modernog doba. Radi se o preintenzivnoj reakciji imunološkog sustava na uobičajeno neopasne tvari, one na koje tijelo inače ne bi trebalo reagirati. Najčešće su alergijske reakcije uzrokovane alergenima koji dolaze iz okoliša putem zraka, a rjeđe onima koje unosimo u tijelo putem hrane ili pića.

Najčešće razvijene alergije su:

 • peludna alergija,
 • alergija na grinje,
 • alergija na životinjske dlake,
 • alergija na plijesan,
 • alergija na hranu,
 • alergija na sunce.

Prašina i grinje se nalaze svuda oko nas

Alergija se može pojaviti bilo kada, a koji su pravi uzroci nije poznato. Dokazano je kako pušenje u trudnoći povećava sklonost razvoju alergija, ali i da se ta sklonost nasljeđuje.

Simptomi alergije su curenje nosa, začepljenost ili svrbež nosa, suzenje ili crvenilo očiju, a posebno je neugodna pojava svrbeža u očima ili otekline očiju. Uz nekontrolirano kihanje ili kašljanje, nadražaj u grlu, promuklost, nesanicu ili glavobolje, kod težih oblika alergija javlja se i otežano disanje, a s vremenom i alergijska astma.

Alergija na pelud

Alergija na pelud javlja se od proljeća do rane jeseni, ovisno o tome kada cvjetaju biljke koje izazivaju alergiju. Zato je važno poznavati peludni kalendar i na vrijeme početi uzimati lijekove kako bi barem probali umanjiti simptome alergije. Kod jačih alergija rijetko se simptomi mogu do kraja suzbiti. Problem kod peludne alergije je taj što se teško može izbjeći izloženost alergenu. On je u zraku, širi se i nije čak ni dovoljno ne izlaziti iz kuće i ne otvarati prozore i vrata. Svaka mala mjera predostrožnosti umanjit će alergijsku reakciju, ali ne postoji način da se alergičari na pelud izoliraju. U konačnici, pelud im u kuću mogu donijeti i gosti na odjeći ili u kosi.

Alergija na grinje

Alergija na grinje može se javiti bilo kada, njima smo stalno izloženi.

Alergijska reakcija na grinje ima simptome karakteristične i za alergijsku reakciju na pelud (crvenilo, svrbež i suzenje očiju, curenje iz nosa, začepljen nos i kihanje), ali za razliku od peludne alergije, većina alergičara na grinje razvija oblik kroničnog rinitisa jer je izložena alergenu cijele godine.

Da bi se uklonile grinje iz prostora, kuću nije dovoljno samo dobro očistiti

Grinje su mikroskopski male životinjice koje vole topla i vlažna mjesta do kojih ne dopire sunčeva svjetlost. Nalaze se u kućnoj prašini, madracima, dekama, jastucima, u kauču, tapeciranom namještaju, tepisima i mnogim drugim mjestima gdje su skrivene od svjetlosti, a imaju dovoljno hrane. Naime, ti se sitni organizmi hrane ostacima ljudske kože.

Vrhunac alergija na grinje je zimski period, kada se zbog centralnog grijanja i nedovoljnog prozračivanja prostora grinje pojačano nakupljaju.

Ipak, ne treba očajavati. Kao i kod bilo koje druge alergije, potrebno je svesti izloženost alergenu na najmanju moguću mjeru. To prvenstveno znači da treba kuću redovito čistiti i provjetravati, ali to nije sve. Bitnije od toga je redovito čistiti madrac, jastuk i posteljinu. U krevetu se provede značajan dio svakog dana pa je i izloženost grinjama tada najveća.

Osim toga, iznimno je bitno na kakvom madracu ili jastuku spavate. Dobar san je bitan za zdravlje.

Alergičari bi morali brinuti o tome da im jastuk bude antibakterijski. Isto vrijedi i za madrac.

Grinje vole tapecirani namještaj, mračna i vlažna mjesta

Antibakterijski jastuci

Ono najvažnije kod antibakterijskih jastuka i madraca je periva navlaka, odlična cirkulacija zraka i dobra provodljivost vlage. Na taj se način grinjama pokazuje da nisu dobro došle pa je vjerojatno da neće biti sretno nastanjene na vašem jastuku i madracu.

Jastuci koji su prilagođeni alergičarima razlikuju se materijalima od kojih su napravljeni, radi se uglavnom o prirodnim materijalima koji omogućuju da jastuk diše.

Navlake jastuka potrebno je redovito prati, a jastuk mijenjati svake dvije godine. Ne zaboravite da je i madrac potrebno periodično promijeniti.

Kontrola vlage u zraku, redovno čišćenje spavaće sobe i ostatka vašeg doma bitno je kako biste umanjili izloženost alergenima. Ali kvalitetan antibakterijski madrac i antibakterijski jastuk još su bitniji.

 

Provjerite ponudu Hespo jastuka

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • hespo.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Hespo na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Hespo je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Hespo je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Hespo Web stranicama.